22.6.20

Συντονισμένες δράσεις για τα αδέσποτα από το Δήμο Σιθωνίας- Συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις της Χαλκιδικής

Στη σύναψη συνεργασίας με δύο φιλοζωικές οργανώσεις προχώρησε η Δημοτική Αρχή Σιθωνίας, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Οι ισάριθμες συμβάσεις διάρκειας ενός έτους, που εγκρίθηκαν ομόφωνα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν υπογραφεί ανάμεσα στο Δήμο Σιθωνίας και το φιλοζωικό σωματείο με την επωνυμία "Άνθρωποι & Ζώα" που βρίσκεται τον Άγιο Νικόλαο καθώς και τη "Φιλοζωική, Ορειβατική &
Οικολογική Ένωση Χαλκιδικής", η οποία εδρεύει στον Πολύγυρο.
Οι τρεις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την προστασία και φροντίδα για την ευζωία τους και την πλήρη ενημέρωση των κατοίκων της Σιθωνίας, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς, για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων τους, τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία.
Οι άξονες του σχεδίου δράσης
Με τη διανομή ειδικού έντυπου υλικού και άλλα μέσα, ο Δήμος θα ενημερώνει τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα κατοικίδια καθώς και για τις ποινές που προβλέπονται σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων τους.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην πληροφόρηση των κτηνοτρόφων και των κυνηγών της περιοχής.
Μέσα από τις σχετικές συμβάσεις, οι δύο πλευρές θα συνεργάζονται μεταξύ άλλων για την περισυλλογή, τη σήμανση και καταγραφή, τον εμβολιασμό, τον αποπαρασιτισμό και τη στείρωση των ζώων, όπως και την προώθηση τους για υιοθεσία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και την επανένταξη όσων δεν υιοθετούνται.
Οι δύο φιλοζωικές οργανώσεις λειτουργούν στους κόλπους τους καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα οποία πληρούν τους απαιτούμενους όρους και προδιαγραφές. Επιπλέον, το ένα εκ των δύο Σωματείων διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο κτηνιατρείο μικρών ζώων, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει για τη σήμανση, τη νοσηλεία, τη στείρωση και γενικότερα την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με κτηνίατρο με τον οποίο έχει υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας το φιλοζωικό σωματείο αλλά και με πιστοποιητεθελοντές κτηνίατρους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περισυλλογή των ζώων θα γίνεται από προσωπικό του φιλοζωικού σωματείου μετά από υπόδειξη και σε συνεργασία με το Δήμο, ενώ το συνεργείο περισυλλογής καθοδηγείται στο έργο του από τον επιστημονικά υπεύθυνο Κτηνίατρο.
Η σήμανση και αναγνώριση κάθε ζώου συντροφιάς πραγματοποιείται με την τοποθέτηση  συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης, το οποίο είναι παθητική συσκευή αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας μόνο για ανάγνωση και μπορεί να αναγνωστεί από ειδική συσκευή. Αρχικά, καταχωρείται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και στη συνέχεια στη διεύθυνση πληροφορικής του ΥΠΑΑΤ, όπου έχει δημιουργηθεί διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.
Όσον αφορά τις στειρώσεις, τα αδέσποτα ζώα -αρσενικά και θηλυκά- στειρώνονται με προτεραιότητα στα θηλυκά.
Τα αδέσποτα ζώα που δεν υιοθετούνται και κρίνονται υγιή επανεντάσσονται στη περιοχή από την οποία περισυνελλέγησαν, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, υπό την προϋπόθεση πως αυτά είναι υγιή και αφού σημανθούν και καταγραφούν και επιβληθούν σε αποπρασιτισμό και εμβολιασμό και στείρωση.

Τα ζώα που υιοθετούνται σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται σε αποπαρασίτωση και εμβολιασμό.

Εκτός από τις παραπάνω δράσεις, ο Δήμος Σιθωνίας έχει προμηθευτεί κατάλληλο εξοπλισμό για τη σίτιση των αδέσποτων ενώ πρόσφατα εφοδιάστηκε με μεγάλες ποσότητες ξηράς τροφής για σκύλους και γάτες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος "animalsolidarity.gov.gr".  Τις τροφές παρέδωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), λόγω των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

"Η κατάλληλη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, μέσα και από όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, αποτελεί δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Είναι λυπηρό και καταδικαστέο να σημειώνονται περιστατικά εγκατάλειψης ή βάναυσης κακοποίησης εις βάρος των τετράποδων φίλων μας. Ταυτόχρονα, η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να εκλείψουν από την περιοχή μας ενέργειες και πρακτικές που δεν μας τιμούν ως ευσυνείδητους πολίτες", δήλωσε ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

"Η ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο και τις δύο φιλοζωικές οργανώσεις ανοίγει το δρόμο για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Από την αρχή της θητείας μας μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί δύο αποστολές υιοθεσίας σε χώρες του εξωτερικού με τον αριθμό να ανέρχεται περίπου σε 50 κατοικίδια", σημείωσε από την πλευρά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Κατερίνα Γιουβαρλάκη.