21.6.20

Το φαγητό του μέλλοντος - και του παρελθόντος Η γαστρονομία ως lifestyle

Το φαγητό του μέλλοντος - και του παρελθόντος
Η γαστρονομία ως lifestyle
Τι ρόλο θα έχει η η αισθητική στα τραπέζια του μέλλοντος; Μία έκθεση στο Μουσείο Υγειινής για το "Φαγητό του Μέλλοντος" στην Δρέσδη επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα, κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία της γαστρονομίας. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2021.




Μποϊκοτάζ στη ζάχαρη

Το πρώτο μποϊκοτάζ προϊόντος συνέβη το 1791: Η ζάχαρη έγινε το σύμβολο της καταπίεσης και της σκλαβιάς εκ μέρους των Βρετανών - η τελετουργία του τσαγιού βρέθηκε στο στόχαστρο των τότε ακτιβιστών. Ο σύγχρονος καρικατουρίστας Τζορτζ Κρίκσχανκ κοροϊδεύει τους αριστοκράτες που πνίγουν την ανησυχία τους για τους σκλάβους σε ένα ποτήρι τσάι... με ζάχαρη, αφού δυσκολεύονται να το πιούνε σκέτο.


Οι καρυδοφάγοι: Ένα τρεντ από το 1902

Ο διάσημος χορτοφάγος Αουγκούστ Ένγκελχαρντ ταξίδεψε το 1902 στη Νέα Γουινέα κι αγόρασε μία φυτεία καρύδας. Καθώς ο καρπός ωριμάζει "κοντά στον ήλιο" είχε πειστεί πως η βρώση του μπορεί να κάνει τον άνθρωπο αθάνατο. Συνοδοιπόροι του, πεπεισμένοι για την αθανασία τους, ίδρυσαν το "τάγμα του ήλιου" και ξεκίνησαν το τρεντ των καρυδοφάγων - οι περισσότεροι πέθαναν νέοι λόγω ασθενειών.


Ποιος ήταν ο εφευρέτης του λουκάνικου σόγιας;

Οι εναλλακτικές για τους χορτοφάγους είναι πλέον πολλές και υποκατάστατα κρέατος υπάρχουν ήδη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: Την πατέντα για το λουκάνικο σόγιας έλαβε μάλιστα το 1916 ο Κόνραντ Αντενάουερ - τότε υπεύθυνος για τον τροφικό εφοδιασμό, στη συνέχεια δήμαρχος Κολωνίας και αργότερα καγκελάριος της Γερμανίας.



Κάτω η εισαγωγή φτηνών πουλερικών!

Τα κοτόπουλα Γκάνας δεν είχαν καμία ελπίδα, από τότε που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να τα εισάγουν σε εξευτελιστικές τιμές. Πτηνοτρόφοι από την περιοχή προσπαθούν τώρα να πείσουν τους κατοίκους της Γκάνα να τρώνε μόνο κοτόπουλα από την περιοχή τους, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία.


Συσκευασμένο "με διαφάνεια"

Αντί για τα φτηνά προϊόντα μαζικής παραγωγής, πολλοί είναι πλέον οι καταναλωτές που στρέφονται στα οργανικά κρέατα. Πολλές φορές όμως λείπουν οι πιστοποιήσεις και οι πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή του κρέατος. Αυτό στοχεύει να αλλάζει η εταιρία "Block Birds": ο πελάτης θα μπορεί διαβάζοντας την ετικέτα να μάθει για όλη της πορεία που είχε το κοτόπουλο μέχρι να φτάσει στα χέρια του.



Ένα... τραγανό σνακ, πλέον και στην ΕΕ

Στην Ευρώπη μέχρι σήμερα τα εντόμα τα συναντούσε κανείς -εκτός από την φύση- μόνο κλεισμένα σε βιτρίνες και βάζα, σε κάποιο ράφι εργαστηρίου ή μουσείο φυσικής ιστορίας... κι όμως, από το 2018 επιτρέπεται και η βρώση τους στην ΕΕ. Σε νυχτερινές αγορές ανάβουν τα κάρβουνα και τις ψησταριές, προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο, ο οποίος θέλει να δοκιμάσει κάτι καινούριο γαστρονομικά.


Η συμμετρία στο (γαλλικό) πρωϊνό

Το φαγητό ως λάιφσταϊλ και αντικείμενο αισθητικής: Ο φωτογραφος Μισέλ Ζε φωτογραφίζει ήδη από το 2013 τα πιάτα πρωινού του για το κανάλι του στο ίνσταγκραμ. Το ιδιαίτερο με την περίπτωσή του, είναι ότι τα πιάτα και το περιεχόμενό τους πρέπει πάντα να είναι συμμετρικά!



Μία νέα γευστική εμπειρία

Το κουτάλι της νοτιοκορεάτισσας ντιζάινερ Τζιόν επιδιώκει μέσω της συναισθησίας να φτάσει την γαστρονομική εμπειρία στο ζενίθ. Πως; Μέσω ενός νευρολογικού φαινομένου, ενεργοποιούνται μαζί με το ερέθισμα της μίας αίσθησης και οι υπόλοιπες. Έτσι η νοτιοκορεάτισσα χρησιμοποιεί διάφορα κουτάλια, διαφορετικού χρώματος, σχήματος, υφής και θερμοκρασίας.