2.6.21

Η KOUZINA και οι κολοκυθοανθοί της… …παρουσιάσθηκαν στη Βαρβάρα των πέτρινων σπιτιών και των πολύχρωμων αυλόγυρων.

 


Στην περιτριγυρισμένη από παραδοσιακά καφενεία πλατεία, τα μέλη του Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βαρβάρας παρέδωσαν στο κοινό ένα μοναδικό μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής: προετοίμασαν γεμιστούς κολοκυθοανθούς, τους οποίους συνέλεξαν νωρίς το πρωί από τα μποστάνια των Νέων Ρόδων, της Ιερισσού και της Βαρβάρας. «Είναι συνταγή μικρασιάτικη» λένε «την οποία υιοθετήσαμε και την κάναμε συνήθεια και παράδοση».





Η γέμιση απλή. Ρύζι από το Στρυμώνα (φυσικά) και άφθονα ελληνικά μυρωδικά. Άνηθος, φρέσκο πράσινο και ξερό κρεμμύδι, μάραθος, δυόσμος και μαϊντανός ήταν ό,τι «έδωσε λόγο και τρόπο στη φύση» να δημιουργήσει ένα γευστικό αριστούργημα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι αλάτι και ελάχιστο πιπέρι.

Λίγο πιο δίπλα η τραχανόσουπα. «Φτιαγμένη από το δικό μας τραχανά» λέει η κυρία Βαγγελιώ, περήφανη για την ποιότητα των αυθεντικών προϊόντων του Συνεταιρισμού. Ξεχωριστή θέση όμως στο υπαίθριο τραπέζι είχαν και οι τραχανόπιτες, τις οποίες έφτιαξαν οι κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Στανού, που πλαισίωσαν το μάθημα.


Στο μεταξύ τα κολοκυθολούλουδα έχουν βράσει. Δοκιμάζουμε. Η μυρωδιά της Άνοιξης σε κάθε μπουκιά. Θυμόμαστε τη Βαγγελίτσα, την εθελόντρια του KOUZINA που «έφυγε» πριν από τέσσερα χρόνια – παραμονή της τελετής λήξης του KOUZINA 2017, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. «Αν ήταν εδώ θα ευχαριστιόταν με την ψυχή της» συμφωνούμε όλοι.

Στη Βαρβάρα τα κολοκυθολούλουδα αποτελούν φαγητό που προσφέρεται και στα restaurants. Ο Αποστόλης εξάλλου προετοιμάζει μονάδα κάθετης παραγωγής: μποστάνι για συλλογή του άνθους με το πρώτο καλοκαιρινό φως, προετοιμασία γέμισης, γέμισμα, άμεση διάθεση σε restaurants και ξενοδοχεία. Παράλληλα θα προετοιμάζει έτοιμο χυλό για «τηγανίτες με κολοκυθοανθούς», τους οποίους δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε!

Η εβδομάδα της «κουζίνας των αλησμόνητων πατρίδων» εξελίσσεται.

Σήμερα η διοργάνωση μεταφέρεται στην Ουρανούπολη, για να τιμήσει την Κατίνα Κρητικού μια σπουδαία μαγείρισσα από την Καππαδοκία, η οποία με μοναδικά όπλα το μεράκι και την αξιοσύνη της δημιούργησε μια άτυπη αλλά ουσιαστική «γαστρονομική σχολή» στην Ουρανούπολη. Σας περιμένουμε όλους! Στην περιτριγυρισμένη από παραδοσιακά καφενεία πλατεία, τα μέλη του Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βαρβάρας παρέδωσαν στο κοινό ένα μοναδικό μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής: προετοίμασαν γεμιστούς κολοκυθοανθούς, τους οποίους συνέλεξαν νωρίς το πρωί από τα μποστάνια των Νέων Ρόδων, της Ιερισσού και της Βαρβάρας. «Είναι συνταγή μικρασιάτικη» λένε «την οποία υιοθετήσαμε και την κάναμε συνήθεια και παράδοση».


Η γέμιση απλή. Ρύζι από το Στρυμώνα (φυσικά) και άφθονα ελληνικά μυρωδικά. Άνηθος, φρέσκο πράσινο και ξερό κρεμμύδι, μάραθος, δυόσμος και μαϊντανός ήταν ό,τι «έδωσε λόγο και τρόπο στη φύση» να δημιουργήσει ένα γευστικό αριστούργημα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι αλάτι και ελάχιστο πιπέρι.

Λίγο πιο δίπλα η τραχανόσουπα. «Φτιαγμένη από το δικό μας τραχανά» λέει η κυρία Βαγγελιώ, περήφανη για την ποιότητα των αυθεντικών προϊόντων του Συνεταιρισμού. Ξεχωριστή θέση όμως στο υπαίθριο τραπέζι είχαν και οι τραχανόπιτες, τις οποίες έφτιαξαν οι κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Στανού, που πλαισίωσαν το μάθημα.


Στο μεταξύ τα κολοκυθολούλουδα έχουν βράσει. Δοκιμάζουμε. Η μυρωδιά της Άνοιξης σε κάθε μπουκιά. Θυμόμαστε τη Βαγγελίτσα, την εθελόντρια του KOUZINA που «έφυγε» πριν από τέσσερα χρόνια – παραμονή της τελετής λήξης του KOUZINA 2017, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. «Αν ήταν εδώ θα ευχαριστιόταν με την ψυχή της» συμφωνούμε όλοι.

Στη Βαρβάρα τα κολοκυθολούλουδα αποτελούν φαγητό που προσφέρεται και στα restaurants. Ο Αποστόλης εξάλλου προετοιμάζει μονάδα κάθετης παραγωγής: μποστάνι για συλλογή του άνθους με το πρώτο καλοκαιρινό φως, προετοιμασία γέμισης, γέμισμα, άμεση διάθεση σε restaurants και ξενοδοχεία. Παράλληλα θα προετοιμάζει έτοιμο χυλό για «τηγανίτες με κολοκυθοανθούς», τους οποίους δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε!

Η εβδομάδα της «κουζίνας των αλησμόνητων πατρίδων» εξελίσσεται.

Η διοργάνωση μεταφέρεται στην Ουρανούπολη, για να τιμήσει την Κατίνα Κρητικού μια σπουδαία μαγείρισσα από την Καππαδοκία, η οποία με μοναδικά όπλα το μεράκι και την αξιοσύνη της δημιούργησε μια άτυπη αλλά ουσιαστική «γαστρονομική σχολή» στην Ουρανούπολη. Σας περιμένουμε όλους! 

http://www.mountathosarea.org

 
 

 Ιούνιος 2021

Η γιορτή των μαντί της Μικρασίας

Ιούνιος 1 @ 8:00 μμ
Πολιτιστικό Κέντρο Ουρανούπολης, Ουρανούπολη, Χαλκιδικης 63075 Ελλάδα + Χάρτης Google

Απόδοση τιμής στην Κατίνα Κρητικού των Kritikos Gallery & Restaurants, η οποία δημιούργησε γαστρονομική σχολή και ταυτότητα στην Ουρανούπολη, γιατί "όταν καταθέτεις στον τόπο κομμάτι της ψυχής σου", τότε ο τόπος σου οφείλει την αναγνώριση.

Θα τη δούμε να προετοιμάζει μαντί, "το ραβιόλι της Ανατολής", γεμίζοντας με κιμά και μπαχάρια τη μεταξένια ζύμη, που ανοίγει με περισσή δεξιοτεχνία..., κάνοντας μια απίστευτα δύσκολη μαγειρική τεχνοτροπία να μοιάζει με τεχνική "ευκολία"!

Θα συνεχίσουμε το δείπνο μας μαζί της, δοκιμάζοντας πιάτα μικρασιάτικης έμπνευσης που αποδεικνύουν ότι η ζωή επιβάλλεται να αντλεί από το χθες αλλά και από τους μύθους της κληρονομιάς, για να μπορεί με αξιώσεις να δομεί το μέλλον και την υγιή ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας. Η Ουρανούπολη τόλμησε να επενδύσει τη δική της τουριστική ενέργεια πάνω σε αυτήν την άποψη, δημιουργώντας μια αναγνωρίσιμη γαστρονομική φήμη, που η Κατίνα όρισε και οριοθέτησε - θαρρείς για λογαριασμό του τόπου ολόκληρου.

Ας είναι λοιπόν αυτό, το πρώτο καλοκαιρινό βράδυ του 2021 δικό της αλλά και δικό σας.
Μοιραστείτε μαζί της αλλά και μαζί μας τη χαρά της αναγνώρισης μιας σπουδαίας προσφοράς.
Ελάτε στην Ουρανούπολη και γευθείτε την αξεπέραστη KOUZINA της!

Μάθετε περισσότερα »

Η γιορτή της αστικής Μικρασιάτικης γαστρονομίας

Ιούνιος 2 @ 8:00 μμ
Fish Restaurant «KOKKINOS», Ουρανούπολη
Χαλκιδικής, Χαλκιδικη 63075 Ελλάδα
+ Χάρτης Google

Θαλασσινό δείπνο της αστικής Μικρασίας - υψηλών γαστρονομικών και τεχνικών προδιαγραφών - βασισμένο στη χρήση της εξαιρετικής τοπικής πρωτογενούς παραγωγής.

Πράγματι, ο υπερταλαντούχος executive chef του Fish Restautant KOKKINOS Άκης Στεφανίδης "ανακατεύει" τα υλικά της αθωνικής γης και της θάλασσας του Αγίου Όρους με μαεστρία και τόλμη, δημιουργώντας γαστρονομικές "εμπνεύσεις" του μέλλοντος! Η άντληση των στοιχείων γίνεται από την πατρίδα των Ιώνων, προκειμένου σήμερα να σας / μας προτείνει την κάρτα του και να σας / μας προσκαλεί να δοκιμάσετε τα μικρασιάτικης θαλασσινής έμπνευσης πιάτα της!
Θα του το αρνηθείτε?

Μάθετε περισσότερα »

Η γιορτή της ποντιακής πίτας και του ζυμαριού

Ιούνιος 3 @ 8:00 μμ - 11:00 μμ
Akrathos Beach Hotel, Ουρανούπολη, Χαλκιδικης 63075 Ελλάδα + Χάρτης Google

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να τιμήσει τον ποντιακό ελληνισμό, που με τόσο βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο ατιμάσθηκε από τον κατακτητή, για να φτάσει στην ελληνική επικράτεια με τις γνωστές ανθρώπινες και ψυχικές απώλειες. Η γη του Πόντου, η εύφορη, η ευλογημένη, η θεϊκά ευνοημένη, έμεινε πίσω να θρηνεί τον αποχωρισμό, οι άνθρωποι όμως σήκωσαν το μπόι τους περήφανα μπρος στον όλεθρο και ξεκίνησαν τη ζωή τους στον τόπο μας από την αρχή.

Η γαστρονομική τους παράδοση / υπόσταση αποτελεί δείγμα της νοικοκυροσύνης και της προκοπής τους.
Την υιοθετήσαμε.
Όσο και όπως μπορέσαμε.
Την τιμούμε.
Γιατί μας έκανε κοινωνούς ενός άλλου τρόπο ζωής, που δε γνωρίζαμε και που μας εξέπληξε ευχάριστα.

Οι Πόντιοι - αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας - σήμερα ψήνουν και μας προσφέρουν τις πίτες τους: περέκ και πισία / γιατί οι ζύμες αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά σημεία της γαστρονομίας τους.

Πόντιοι χορευτές από την Αμφίπολη - τον τιμώμενο ελληνικό προορισμό - τους πλαισιώνουν.
Βούλγαροι χορευτές από τη Σωζόπολη της Μαύρης Θάλασσας (Βουλγαρία) συμπληρώνουν το χορευτικό γαιτάνακι.

Ένα μαγικό καλοκαιρινό γλέντι συναδέλφωσης και ομοψυχίας των ανθρώπων, που τιμά τη ζωή.
Μια υπέροχη αυλή που φιλοξενεί το δρώμενο!
Εκεί στο Αμφιθέατρο του Akrathos Beach Hotel, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό και την Ιερή Κορυφή!

Σας περιμένουμε!

Μάθετε περισσότερα »

Η γιορτή της παλαιοχωρινής πατάτας και το ποντιακό πιροσκί

Ιούνιος 4 @ 8:00 μμ - 11:00 μμ
Κεντρική Πλατεία Παλαιοχωρίου, Παλαιοχώρι, Χαλκιδικης Ελλάδα + Χάρτης Google

Γιορτή της πατάτας στο Παλαιοχώρι;
Ε, Ναι!
Γιατί η παλαιοχωρινή πατάτα αναμένεται να αποτελέσει το κύριο συστατικό των παραδοσιακών πιροσκί, που θα τηγανίσουν στο καυτό μεγαλοπαναγιώτικο ελαιόλαδο Πόντιες νοικοκυρές από την Αμφίπολη και τη γύρω περιοχή. Η σύζευξη άλλωστε της Αμφίπολης ως τιμώμενου ελληνικού προορισμού με το ντόπιο στοιχείο αναμένεται να προκαλέσει αισθήσεις και συναισθήματα.

Εκτός από τις νοικοκυρές, χορευτές από το Παλαιοχώρι και τη Σωζόπολη της Βουλγαρίας πλαισιώνουν τη γιορτή και χαρίζουν στο κοινό ένα πολύχρωμο θέαμα, που θα καταγραφεί και θα συναρπάσει!

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους! Να δοκιμάσετε τα πιροσκί με παλαιοχωρινή πατάτα, να δείτε πώς η ντόπια παραγωγή μετατρέπεται σε λόγο και τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού μας, να βιώσετε τη χαρά μας, να γίνετε κομμάτι της ιστορίας και της διαδρομής μας!

Κλείστε το τώρα!

Μάθετε περισσότερα »

Η ανέμελη γιορτή του Street Food

Ιούνιος 5 @ 8:00 πμ - 10:00 μμ
KANTINA KARAGATSIA, Αμμουλιανή, Χαλκιδικης Ελλάδα + Χάρτης Google

Θα πραγματοποιηθεί στην Αμμουλιανή, Πού αλλού?
Στη λευκή, αμμώδη παραλία Καραγάτσια ο καθηγητής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 chef Γιάννης Αγγελούδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προσφέρει στο κοινό υγιεινό, ψαρένιο street food με έμπνευση από τη Μικρασία αλλά και τη Θάλασσα που περιβάλει το νησί.

Πρόταση με ημερήσια διάρκεια.
Οπότε ξέρετε!
Οργανώστε την εκδρομή του Σαββάτου στην Αμμουλιανή, σπεύσατε στα Καραγάτσια και ζητήστε το street food του Γιάννη.

Πιστέψτε μας!
Θα το ψάχνετε συνέχεια!

Μάθετε περισσότερα »

Το μεσογειακό πρόγευμα

Ιούνιος 6 @ 8:00 μμ - 10:00 μμ
Λιμάνι Αμμουλιανής, Λιμάνι Αμμουλιανής
Αμμουλιανή, Χαλκιδικη 63075 Ελλάδα
+ Χάρτης Google

H επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου επισκέπτεται την Αμμουλιανή στα σύνορα του Αγίου Όρους.
Συναντά τις ντόπιες νοικοκυρές και συλλέγει μαζίτους βότανα από τους πράσινους αθωνικούς λόφους, φρούτα από τα οπωροφόρα δέντρα του νησιού, καρπούς από τους λουλουδιασμένους θάμνους, ντόπιο ζαρζαβάτι από τους εύφορους κήπους και στη συνέχεια ζυμώνουν ψωμί αλλά και ζύμη για σπιτικές πίτες.

Μαζί στρώνουν γιορτινό τραπέζι στην αμμώδη παραλία και προσφέρουν στο κοινό λαχταριστό πρόγευμα σαν και αυτό που σερβίρεται κάθε πρωί στα τοπικά ξενοδοχεία. Μεσογειακά τραγούδια του ελληνισμού πλαισιώνουν τη γλυκιά βραδιά, υποδεχόμενα τη μεσογειακή θεματική ενότητα του KOUZINA 2021 με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο!

Μάθετε περισσότερα »

Η γιορτή της ιερισσιώτικης κουζίνας

Ιούνιος 7 @ 8:00 μμ
Λιμάνι Ιερισσού, Ιερισσός, Χαλκιδικης Ελλάδα + Χάρτης Google

Η Ιερισσός στρώνει τραπέζι στο λιμάνι της και σας περιμένει!

Με θέα τον Ακάνθιο Κόλπο, σφικτά κλεισμένο στους πράσινους βραχίονες του Αριστοτελικού Όρους και του Άθωνα, οι ιερισσιώτισες νοικοκυρές στρώνουν μεγάλο, φιλόξενο και πλουσιοπάροχο τραπέζι και σας τρατάρουν ό,τι ορίζει την ιερισσιώτικη κουζίνα. Μεγάλοι πρωταγωνιστές οι άγριες αγκινάρες και το ορκύνι, που αποτελεί το γαστρονομικό σήμα κατατεθέν της Ιερισσού.

Πίτες και θαλασσινοί μεζέδες κλέβουν την παράσταση, μουσικές της τοπικής κοινότητας αντηχούν μέχρι τα ιστορικά καρνάγια, χοροί τοπικοί αλλά και ελληνικοί συνθέτουν το μεσογειακό γλέντι.
Είναι η Ιερισσός του "έξω καρδιά", Είναι οι άνθρωποι της αυθεντικής Ελλάδας, καραβομαραγκοί, ψαράδες, έμποροι, χτίστες και γεωργοί. Θα τσιπουρομπλεχθείτε μαζί τους, θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε παστό ορκύνι, άγριες αγκινάρες με χωριάτικα αυγά, γαύρο τηγανιτό και λιαστό χταπόδι. Θα ακούσετε ναυτικά αφηγήματα, θα απολαύσετε την ντοπιολαλιά και θα αφεθείτε στα πειράγματα των μεγαλύτερων. Οι Ιερισσιώτες θα σας κάνουν να νιώσετε ότι ήσαστε πάντα «από εκεί» και πάντοτε «από αυτούς»: τους γλεντζέδες αυθόρμητους ανθρώπους της καλής παρέας, της ατέλειωτης γιορτής και της αμέριμνης χαράς.

Μάθετε περισσότερα »

Η γιορτή της κροατικής κουζίνας

Ιούνιος 8 @ 8:00 μμ
Mount Athos Resort, Λιμάνι Ιερισσού
Ιερισσός, Χαλκιδικης Ελλάδα
+ Χάρτης Google

Η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου και ο executive chef του πολυτελούς Mount Athos Resort συναντώνται για δεύτερη φορά φέτος, προκειμένου να παρουσιάσουν στο κοινό τις μεσογειακές δημιουργίες τους. Μαζί τους ο Κροάτης guest chef από την κροατική Gault & Millau, που θέτει υπό την αιγίδα της την KOUZINA βραδιά.

Θαλασσινά, Άγριες Αγκινάρες, Όστρακα, Χόρτα του Άθωνα, Κρίταμα από τους βράχους της Ιερισσού, ντόπιο αγνό παρθένο αθωνικό ελαιόλαδο, όλα σε μία ιστορική γαστρονομική συμφωνία, η οποία θα συνδέσει τη θαλασσινή κροατική κουζίνα με εκείνη της Ιερισσού.

Κλείστε από σήμερα θέση σε αυτό το δείπνο. Η υψηλή αισθητική, τα αυθεντικά προϊόντα, οι τεχνικές μαγειρικές, τα standard της υψηλής ποιότητας, η τοποθεσία, η αγιορείτικη αύρα, ο μεσογειακός αέρας του λιμανιού της Ιερισσού θα μετατρέψουν τη βραδιά σε ανάμνηση ζωής!

Σας περιμένουμε!

Μάθετε περισσότερα »

Η γιορτή της μεσογειακής ψαριάς

Ιούνιος 9 @ 8:00 μμ - 11:00 μμ
Eagles Palace Resort, Halkidiki, Χαλκιδικης 63075 Ελλάδα + Χάρτης Google

Η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου και ο Κροάτης guest chef Stjepan Vukadin του restaurant Zrno Soli και της Gault & Millau "χτενίζουν" τα παράλια της προαθωνικής χερσονήσου, για να συλλέξουν άγρια βότανα και κρίταμα. Επισκέπτονται τους λόφους της Ιερισσού, εκεί ...στο "παλιό χωριό", για να βρουν άγριες αγκινάρες, οι οποίες θα συνοδεύσουν το ψάρι στο αποψινό κροατικό δείπνο. Στην ουσία θα συνδέσουν την κροατική κουζίνα με τα τοπικά προϊόντα, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό δείπνο, που θα παρατεθεί στο υπερπολυτελές Eagles Palace Resort.

Eίναι το δείπνο που καταδεικνύει τις γαστρονομικές ομοιότητες της Δαλματίας και της Αδριατικής με την κουζίνα του Αιγαίου. Είναι η Μεσόγειος ένας κοινός, τεράστιος υδρόποτος, που ενώνει τα νερά τα θαλασσών αλλά και τις συνήθειες των ανθρώπων. Είναι οι επιρροές της θάλασσας, που κάνουν τους μεσογειακούς λαούς να κινούνται ανέμελα αλλά δημιουργικά, ανάλαφρα αλλά προσεγμένα. Είναι η ίδια θάλασσα που διαμορφώνει τον κοινό τρόπο αντιμετώπισης της KOUZINAς.

Χαρίστε στον εαυτό σας την πολυτέλεια αυτής της απόλαυσης.
Αποκτήστε αυτήν την εμπειρία.
Η επιλογή θα σας αποζημιώσει στο έπακρο!

Μάθετε περισσότερα »

Η γιορτή των Κροατών και των Αθωνιτών της Μεσογείου

Ιούνιος 10 @ 8:00 μμ
Avaton Luxury Hotel & Villas – Relais & Chateaux, Ακτή Κομίτσα
Νέα Ρόδα, Χαλκιδικης 63075 Ελλάδα
+ Χάρτης Google

Είναι η γιορτή που "μπλέκει" τα μωσαϊκά των μεσογειακών κουζινών, προσκαλώντας τη Gault & Milleau Κροατίας στην Ανατολική Χαλκιδική.

Πράγματι, ο κροάτης guest chef Stjepan Vukadin του restaurant Zrno Soli και η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου συνεργάζονται απόλυτα αρμονικά με τον executive chef του Avaton Luxury Hotel & Villas - Relais & Chateaux Πάνο Παπαδόπουλο και προετοιμάζουν μενού τεσσάρων (4) αυθεντικών κροατικών πιάτων εμπνευσμένων από τις Μεσογειακές Δαλματικές Ακτές.

Πάνω στον πράσινο λόφο της Ακτής Κομίτσας, 500 μόλις μέτρα από τα χερσαία σύνορα του Άθωνα, εκεί που τα διαυγή νερά του Αιγαίου αγγίζουν την Ιερή Πολιτεία και την Προαθωνική Χερσόνησο με τον ίδιο τρόπο, οι chef αποδεικνύουν ότι η Μεσόγειος μπορεί να συνθέσει / συνδέσει δυνάμεις και να μετατραπεί σε δύναμη ανάπτυξης, συνεργασίας και δημιουργικότητας. Θαλασσινά και Ψαρικά - ακουμπισμένα σε λαχανένια φύλλα, χόρτα και φύκια αποτελούν τη θαυματουργή τροφή - κοινή για Κροάτες και Αθωνίτες!

Ακολουθήστε μας αυτό το βράδυ, για να απολαύσετε - εκτός του μενού - τη μεγαλειώδη απλότητα της μεσογειακής φύσης, εκεί στο λόφο του Avaton Luxury Hotel & Villas - Relais & Chateaux, όπου ο Άθωνας, το Αιγαίο και η τουριστική ζωή συνθέτουν μεγαλουργήματα!

Μεσόγειος, η ζωοδόχος πηγή έμπνευσης, δύναμης, καινοτομίας...
Μεσόγειος, η Θάλασσά μας!

Μάθετε περισσότερα »

Η γιορτή των λουβιδιών και της κροατικής πίτας (αφιερωμένη στη μνήμη της Μαίρης Βαλοδήμου)

Ιούνιος 11 @ 8:00 μμ - 11:00 μμ
Κεντρική Πλατεία Νεοχωρίου, Νεοχώρι, Χαλκιδικης 63074 Ελλάδα + Χάρτης Google

Στην πέτρινη και γεμάτη από πολύχρωμα υφαντά χαλιά πλατεία του Νεοχωρίου τα μέλη του τοπικού Γυναικείου Συλλόγου υποδέχονται χορευτές από την Κροατία, οργανώνοντας πατινάδα τον οικισμό, η οποία καταλήγει στο πιο κεντρικό του σημείο, για να δώσει τη σκυτάλη στο μαγειρικό workshop.

Ντόπιοι και Κροάτες παρακολουθούν "πώς τα ξερά λουβίδια μαγειρεύονται στο Νεοχώρι και τη γύρω περιοχή με χοιρινό κρέας". Μαθαίνουν τον τρόπο καλλιέργειάς τους από τους τοπικούς φασουλοκαλλιεργητές, παρακολουθούν πώς αυτά συλλέγονται (το καλοκαίρι) και μπουρλιάζονται (περνιόνται σε κλωστή), ώστε να αποξηραθούν και να διατηρηθούν έτσι όλον το χειμώνα. Όταν πρόκειται να μαγειρευτούν μουλιάζονται στο νερό, προκειμένου να μαλακώσουν, να βράσουν εύκολα και να δημιουργήσουν ένα γευστικό και πολύ θρεπτικό πιάτο (υπερτροφή).

Στη συνέχεια οι ψησταριές ανάβουν, τα ντόπια λουκάνικα και το ζυμωτό ψωμί προσφέρονται σε αφθονία, το μακεδονίτικο τσίπουρο ρέει δυνατό και άφθονο και οι χοροί "δίνουν και παίρνουν"!

Ανατολική Χαλκιδική και Κροατία μιλούν τη γλώσσα των σωμάτων που πάλλονται και του χορού που ζωντανεύει την ψυχή, ζώντας ένα μεσογειακό γλέντι, όπου η χαρά, το κέφι, η ενότητα και η σύμπνοια περισσεύουν! Εσείς στ' αλήθεια θα λείψετε από αυτό?

Η ΓΙΟΡΤΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΒΑΛΟΔΗΜΟΥ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΑ ΛΟΥΒΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΝΑ ΞΑΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ...

Μάθετε περισσότερα »

Η γιορτή της Μεσογείου στην Ανατολική Χαλκιδική

Ιούνιος 12 @ 12:00 πμ - 12:00 μμ
Ανατολική Χαλκιδική, Χαλκιδικη 63075 Ελλάδα + Χάρτης Google

Είναι Σάββατο κι εσείς βρίσκεστε έναν γαστρονομικό προορισμό με τόσες προσλαμβάνουσες!

Επισκεφθείτε τα restaurants που φιλοξένησαν KOUZINA δραστηριότητες, αλλά και εκείνα που θα βρείτε στην ενότητα ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ - ΤΑ RESTAURANTS ΜΑΣ και αφεθείτε στα χέρια και στην έμπνευση των chef και των μαγείρων μας. Ζητήστε πιάτα του KOUZINA που μόλις τέλειωσε αλλά πιάτα από την κάρτα των τοπικών εστιατορίων μας! Θα γίνετε λάτρεις τους!

Η Ανατολική Χαλκιδική αποτελεί έναν γαστρονομικά "δουλεμένο" προορισμό. Η φήμη και η μάρκα του απογειώθηκαν λόγω της πολυετούς σκληρής δουλειάς και πειθαρχίας των επιχειρηματιών του. Σε κάθε γωνιά του θα ανακαλύψετε το μυθικό! Αν δεν το έχετε ήδη ανακαλύψει, τότε:

αυτό το Σάββατο,

αυτό το καλοκαίρι,

σας περιμένουμε!

Μάθετε περισσότερα »

Η γιορτή της λήξης «ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΗΛΙΑ-ΣΑΜΑΡΑ»

Ιούνιος 13 @ 8:00 μμ - 10:00 μμ
Κεντρική Πλατεία Αρναίας, Αρναία, Χαλκιδικη 63074 Ελλάδα + Χάρτης Google

Και η γιορτή λήγει πανηγυρικά, αφιερωμένη όπως πάντα στη μνήμη της εθελόντριας του KOUZINA, Ευαγγελίας Ηλία-Σαμαρά.

Κροάτες και Έλληνες χορευτές χορεύουν στις πέτρινες πλατείες της μακεδονίτικης Αρναίας - ως μεσογειακό αντάμωμα!
Καταλήγουν στην κεντρική πλατεία, κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι και δίνουν τη σκυτάλη του KOUZINA 2022 στο Μαυροβούνιο, που θα αποτελέσει τον επόμενο τιμώμενο μεσογειακό προορισμό!

Σας περιμένουμε να το ζήσετε, να το γιορτάσετε και να χαρείτε μαζί μας!

Μάθετε περισσότερα »

Φυτεύουμε το δέντρο της Μαίρης Βαλοδήμου!

Ιούνιος 14 @ 8:00 μμ - 9:00 μμ
Alexandros Palace Hotel & Suites, Σκάλα Τρυπητής
Ουρανούπολη, Χαλκιδικης 63075 Ελλάδα
+ Χάρτης Google

Το KOUZINA, τιμώντας τη μνήμη των εθελοντριών που "έφυγαν", κάθε χρόνο, στο πλαίσιο διεξαγωγής της διοργάνωσης θα φυτεύει ένα δέντρο σε εμβληματικά ή τουριστικά σημεία της περιοχής, τα οποία θα αποτελούν ανάμνηση της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Σήμερα τα μέλη του Γυναικείου Συλλόγου Νεοχωρίου φυτεύουν μια ελιά στο Alexandros Palace Hotel & Suites, για να θυμίζει ότι η κυρία Μαίρη "πάλεψε" πολύ για να επανατοποθετηθούν τα ξερά λουβίδια στο νεοχωρινό τραπέζι!

Μάθετε περισσότερα »

Φυτεύουμε το δέντρο της Ευαγγελίας Ηλία-Σαμαρά

Ιούνιος 15 @ 8:00 μμ - 9:00 μμ
Aristotles Holidays Resort & Spa, Ουρανούπολη, Χαλκιδικης 63075 Ελλάδα + Χάρτης Google

Το KOUZINA, τιμώντας τη μνήμη των εθελοντριών που "έφυγαν", κάθε χρόνο, στο πλαίσιο διεξαγωγής της διοργάνωσης θα φυτεύει ένα δέντρο σε εμβληματικά ή τουριστικά σημεία της περιοχής, τα οποία θα αποτελούν ανάμνηση της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Σήμερα τα μέλη του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βαρβάρας φυτεύουν μια κερασιά στο Aristotles Holidays Resort, για να θυμίζει στους επισκέπτες τον αγώνα της Βαγγελίτσας μας να προωθήσει τα βαρβαριώτικα γλυκά του Αριστοτελικού Όρους στον κόσμο!

Μάθετε περισσότερα »