4.3.22

Θετική η απόφαση του Δ.Σ. Σιθωνίας για τη δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δ.Σ - Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψηφίσαν υπέρ ή κατά .


 Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση και πρόταση του κ. Μάντσιου Αθανάσιου,δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευση «Όραμα-Δημιουργία-Προοπτική» κ. το από 03/01/2022 αίτημα εννέα δημοτικών συμβούλων, τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, τις διατάξεις του 65 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν με το Ν. 4555/2018 και το Ν. 4623/2019,

Αποφασίζει Κατά Πλειοψηφία

Εγκρίνει τη δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Δήμου Σιθωνίας στο διαδίκτυο είτε όταν πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων για την πανδημία είτε όταν εκτελούνται «δια ζώσης» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου μας.

Υπέρ ψηφίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: 1) Μαλλίνης Αθανάσιος, 2) Παραλίκας Θεοδόσιος, 3) Ξανθόπουλος Αθανάσιος, 4) Μάντσιος Αθανάσιος, 5) Ληστής Θεόδωρος, 6) Καρρά Θωμαή, 7) Ζήσιου Ειρήνη, 8) Δαλδογιάννης Γεώργιος, ναι στη ζωντανή μετάδοση.

Κατά ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι:

 1) Γιουβαρλάκη Αικατερίνη, ψηφίζω όχι αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αργότερα, 

2) Αρσένης Καλλικρατίδας, ψηφίζει αρνητικά για τις τηλεδιασκέψεις, για τα δια ζώσης συμβούλια να το δούμε ξανά, 3) Ζήσιος Βασίλειος, όχι στη ζωντανή μετάδοση δεν είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή, 

4) Ζέππος Ιωάννης, 

5) Δαλαβίτσου Αντωνία.

Λευκή ψήφο δίνει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιοβανέκος Τριαντάφυλλος για τις τηλεδιασκέψεις. Υπέρ όταν θα γίνει δια ζώσης η συνεδρίαση.


 Ο Δήμαρχος κ. Ντέμπλας Κυπαρίσσης αποχώρησε από την τηλεδιάσκεψη λόγω υποχρεώσεων και αναπληρώνεται νομίμως από τον Αντιδήμαρχο κ. Δαλδογιάννη Γεώργιο,

 Δημοτικοί σύμβουλοι δεν συμμετείχαν  ή αποχώρησαν  από την τηλεδιάσκεψη για διάφορους λόγους

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απέβαλλε από τη συνεδρίαση το δημοτικό σύμβουλο κ. Αναγνωστάρα Μιχαήλ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του δέκατου έκτου θέματος της ημερησίας διατάξεως, διότι παρακωλύει και κωλυσιεργεί τη διαδικασία. 


 H εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευση «Όραμα-Δημιουργία-Προοπτική» κ. Μάντσιο Αθανάσιο


Ο κ. Μάντσιος Αθανάσιος στην εισήγησή του αναφέρει ότι οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών, σε συνδυασμό µε την ανάγκη κάλυψης των απαιτήσεων πληροφόρησης των δημοτών, σε συνάρτηση επίσης µε την εμπέδωση των δημοκρατικών διαδικασιών που ισχύουν, εφαρμόζονται και προωθούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών πληροφόρησης του Δήμου µε στόχευση στην ενδυνάμωση και υποστήριξη της λεγόμενης ηλεκτρονικής δημοκρατίας και κατ’ επέκταση στην περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας που περισσότερο από ποτέ στις μέρες µας επιβάλλεται, προβάλλουν ως επιτακτική την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος που θα επιτρέπει την ομαλή και απρόσκοπτη ζωντανή μετάδοση στο ευρύ κοινό «live video streaming» των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σιθωνίας µέσω ίντερνετ. Η εγκατάσταση του συστήματος αυτού, πλήρως εναρμονισμένη µε την τακτική, τις μεθόδους και τις πρακτικές που από χρόνια ακολουθεί μεγάλος αριθμός Δήμων της χώρας, θα επιδράσει θετικά στις εφαρμοζόμενες δημοκρατικές διαδικασίες, θα προσφέρει πλήρη πληροφόρηση στους δημότες µας, ενώ υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτρέψει και την παρέμβασή τους στη διαλογική διαδικασία όπου βεβαίως αυτό κριθεί αναγκαίο και επιτρεπτό. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να έχουν σαφή και πλήρη γνώση των θεμάτων που αφορούν τον Δήμο µας, και θα οδηγούνται σε ορθότερα συμπεράσματα και αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις.

Η προαναφερθείσα νέα υπηρεσία, αποσκοπεί επί προσθέτως στην αναστροφή της επικρατούσας κατάστασης στα κοινά ή ακριβέστερα στην πολιτική, µε την ευρύτερη έννοια, η οποία έχει μετατραπεί εδώ και αρκετά χρόνια σε παιχνίδι εξουσίας και επικοινωνίας.

Μέσω της απευθείας μετάδοσης των δημοτικών Συμβούλιων, όλοι οι συμπολίτες µας θα γνωρίζουν πλέον άνευ φίλτρων και μεσαζόντων, πως οι αντιπρόσωποί τους διαλέγονται και χειρίζονται τα θέματα της περιοχής. Το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι απαγορευτικό ακόμη και µέσω των σημερινών σημαντικώνοικονομικών δυσχερειών.

Από την πλευρά του νόμου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός , αφού ο 4555/2018 επιβάλλει οι συνεδριάσεις να είναι δημόσιες. Η αρχή της δημοσιότητας είναι κατοχυρωμένη από τοΣύνταγμα. Απορρέει από τη δημοκρατική αρχή συμμετοχής του δημότη στο γίγνεσθαι του Δήμου. Μόνο η δημόσια συνεδρίαση κάνει τις αποφάσεις τυπικά και ουσιαστικά νομιμοποιημένες και βάζει φραγμό στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Απαιτείται πλειοψηφία 3/5 του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία "αιτιολογείται ειδικά και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, ότι η συνεδρίαση πρέπει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών" (ν. 4555/18).

Επίσης ν. 4624/2019 που έχει ενσωματώσει τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και έχει ως πεδίο εφαρμογής τους δημόσιους φορείς , δεν απαγορεύει την μετάδοση των συνεδριάσεων. Το αντίθετο, στο άρθρο 28 αναφέρεται αναλυτικά και διεξοδικά στην "ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης".

Οφείλεται να υπογραμμισθεί πως η δημόσια μετάδοση μιας συνεδρίασης, βέβαια, δεν αρκεί για να της δώσει ποιότητα. Αυτό είναι δουλειά των παρατάξεων, των στελεχών και των συμβούλων.Να μην παρασυρόμαστε απ΄ ό,τι θέλει να βλέπει και να ακούει «ο πολύς ο κόσμος» και να υπηρετούμε το παρόν και το μέλλον του τόπου, υπέρ του οποίου εκλεγόμαστε άλλωστε, κάτι το οποίο κι εμείς οι ίδιοι υποσχόμαστε.

Προτείνουμε λοιπόν να ψηφισθεί η δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Δήμου Σιθωνίας στο διαδίκτυο είτε όταν πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων για την πανδημία είτε όταν εκτελούνται «δια ζώσης» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου μας .



Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 29/2022.




ΔΙΑΥΓΕΙΑ diavgeia.gov.gr