4.3.22

Μεταγγίτσι, Σιθωνία Χαλκιδικής (Video Drone GeorgeSal)



 Μεταγγίτσι, Σιθωνία Χαλκιδικής (Video Drone GeorgeSal)

Το Μεταγγίτσι είναι χωριό στα βόρεια όρια του Δήμου Σιθωνίας και πρώην κοινότητα που βρίσκεται στο νομό

Χαλκιδικής. Σήμερα αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Σιθωνίας με 767 κατοίκους το (2001). Κύρια ασχολία είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η απόστασή του από τη Θεσσαλονίκη είναι 100 χιλιόμετρα.

Ο οικισμός είναι κτισμένος στη θέση αρχαίας πόλης, που λεγόταν Άσσα

Η έρευνα από τους αρχαιολόγους τοποθετούν την εν λόγω πόλη στη θέση Μαρμαράδες, πάνω από το σημερινό χωριό του Μεταγγιτσίου. Η αρχαία πόλη ονομαζόταν και Άσσηρα και υπήρξε μέλος της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Για την ονομασία του χωριού οι επικρατέστερες εκδοχές κάνουν λόγο για τη φράση μέλαινα γη από το κοκκινόχωμα που απαντάται στην περιοχή και για τη μετάγγιση των πληθυσμών που σώθηκαν σε γύρω περιοχές, μετά την καταστροφή του σημερινού χωριού από τους Ρωμαίους. Οι κάτοικοι της Μεταγγιτσίου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821.


Ο Άι-Λιάς Μεταγγιτσίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το "μπαλκόνι" της Σιθωνίας προς τον κόλπο του Αγίου Ορους, μιας κ η θέα από το εκκλησάκι είναι μαγική.

Επίσης το Μεταγγίτσι χωροταξικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το "ορεινό" χωριό της Σιθωνίας μαζί με τον Παρθενώνα του Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ λόγω της υψομετρικής διαφοράς με τα υπόλοιπα χωριά του  δήμου του μεσαίου ποδιού της Χαλκιδικής.

Το Μεταγγίτσι επίσης είναι  το χωριό που συνδέει τη Σιθωνία με την ορεινή Χαλκιδική αλλα κ με το τρίτο πόδι(Αγιον Ορος).


                                  -----------------------------------------------

Music -- 1. Ματούλα Ζαμάνη - Καίγομαι Και Σιγολιώνω

2. Morasta - Το Άρωμα(Παραδοσιακό από την Λέρο)

                                   ---------------------------------------------