11.12.22

ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ 15 Δεκεμβρίου 2022

 


O Δήμος Αριστοτέλη και το  Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο,  διοργανώνουν χορωδιακή συνάντηση, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, στο θέατρο της Μεγάλης Παναγίας και ώρα 18:30 μ.μ, όπου θα ακουστούν τραγούδια και μελωδίες, στα οποία είναι εμφανή η επιρροή από τη Σμύρνη.

Η μουσική που δημιουργήθηκε στο γεωγραφικό σημείο του χάρτη όπου υπάρχει ακόμα και σήμερα η Σμύρνη, είχε τόσο μεγάλη άνθισή που κατάφερε και έφτασε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, μέσα από τους μουσικούς δημιουργούς της και τα ηχογραφήματα.

Οι ανώνυμοι μα και οι επώνυμοι συνθέτες άφησαν πολύ μεγάλο προφορικό μα και γραπτό μουσικό πλούτο, που ακόμα και στις μέρες μας ακούγεται και τραγουδιέται με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση σε όλη την επικράτεια.

Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα και φέραν μαζί τους όλη την πολιτιστική τους κληρονομιά, την κουλτούρα τους δηλαδή, όπου συμπεριλαμβανόταν και η μουσική τους, επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μουσικές της κάθε περιοχής, την κάθε μια με διαφορετικό βαθμό προσέγγισης.

Αυτό έχει συμβεί και στην περιοχή της ορεινής Κεντρικής Χαλκιδικής η οποία έχει μια ιδιαίτερη τοπική μουσική κουλτούρα. Είναι πολλά τα παραδείγματα από τραγούδια και μελωδίες που ακούγονται στην περιοχή, στα οποία είναι εμφανέστατη η επιρροή απ’ το Σμυρναίικο τρόπο.

Συμμετέχουν οι χορωδίες :

Μεγάλης Παναγιάς

Νέων Ρόδων

Παλαιοχωρίου

Στανού

Υπό την εποπτεία του χορωδού του ΑΠΚ, Βασίλη Κασούρα