14.12.22

Η " γουρουνοχαρά" μετα 2 χρόνια αναμονής αναβιώνει και πάλι στον Στανό Χαλκιδικής με τα Χάλκινα της Γουμένισσας (26/12/22)

Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού Χαλκιδικής
 Μετά από δύο χρόνια αναμονής, ήρθε η ώρα για την αναβίωση του εθίμου της ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ.

Σας προσκαλούμε όλους σε ένα όμορφο γλέντι!!!

Οι ψησταριές και τα καζάνια αρχίζουν να βράζουν από νωρίς, ετοιμάζοντας τους μεζέδες , υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, ενώ χορεύουν μέλη χορευτικών συγκροτημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου του Στανού. 

Στην μουσική επιμέλεια της ημέρας φέτος 2022 τα Χάλκινα της Γουμένισσας 


Λίγα λόγια για το έθιμο της ΄΄Γουρουνοχαράς΄΄:

Η Γουρουνοχαρά είναι βασισμένη στο πολύ παλιό έθιμο των κατοίκων να σφάζουν  τη 2η μέρα των Χριστουγέννων τα οικόσιτα γουρούνια τους και να στήνουν οικογενειακά γλέντια. Ταυτόχρονα παρασκεύαζαν μια σειρά από προϊόντα όπως τσιγαρίδες, πλευραμιές, λουκάνικα, παστό τα οποία και αποθήκευαν για να περάσουν το χειμώνα! 

Το γουρούνι ήταν για τους κατοίκους ο “κάδος ανακύκλωσης” του νοικοκυριού τους, καθώς εκεί κατέληγαν τα υπολείμματα των τροφών, του μπαξέ αλλά και της παραγωγής (σιτάρι, καλαμπόκι κ.ά.) και αυτό με τη σειρά του τούς απέδιδε το νοστιμότατο κρέας και τα παράγωγά του. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αγροτικής οικιακής οικονομίας!

Έτσι κάθε χρόνο, ο Σύλλογος , αναβιώνει αυτό το έθιμο,  ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι τις παραδώσεις του τόπου!


Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού Χαλκιδικής