15.5.24

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ - ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» 17/5/24

 


Το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η πολιτιστική κληρονομιά σε κινηματογραφικά καρέ με το βλέμμα των εφήβων» με θέμα «Οι βυζαντινοί πύργοι της Χαλκιδικής», που σχεδίασαν και υλοποίησαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής
Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., το Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και το Αυτοτελές Τοπικό Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αισίως ολοκληρώθηκε!

Τέσσερις ομάδες μαθητών από το Ιώνιο Γυμνάσιο Νέας Φώκαιας, το Αριστοτέλειο Λύκειο Ιερισσού, και τα ΓΕΛ Πολυγύρου και Γαλάτιστας, μαζί με τις / τους υπεύθυνους για την δράση εκπαιδευτικούς τους και με την καθοδήγηση τριών φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου, ανέλαβαν με τεράστιο ενθουσιασμό να δημιουργήσουν μία κινηματογραφική ταινία εμπνευσμένη από ένα μνημειακό τοπόσημο της δικής τους περιοχής, αλλά και της Χαλκιδικής γενικότερα, έναν βυζαντινό πύργο. Αξιοποιώντας την έβδομη τέχνη, επιχείρησαν με ένα σύγχρονο βλέμμα, να αναδείξουν τη ζώσα μνήμη που εγγράφεται σε αυτά τα πολιτισμικά παλίμψηστα, σύμφωνα με τις προσωπικές τους προσλαμβάνουσες από κάθε μνημείο.
Τις πιο βαθιές μας ευχαριστίες μας για την συνεργασία και την ολόθερμη υποστήριξη του προγράμματος οφείλουμε στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής κ. Ζαχαρία Μανουσαρίδη, στις εκπαιδευτικούς κ.κ. Βασιλεία Ζωγραφάκη, Μαρία Φάβα, Κατερίνα Λίλη, Ευαγγελία Μπουντούρα και Εμμανουήλ Καραπατάκη, στους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου Ευστάθιο Κόλια, Αγλαΐα Κατσιμένη και Γκιζέμ Καρά Οσμάν, και τον καθηγητή τους κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο, στην Υπεύθυνη του Μουσείου Κινηματογράφου κα Μαρία Παπασωτήρη και την Μουσειοπαιδαγωγό του ίδιου Μουσείου κα Ειρήνη Δελιδάκη, στην αναπληρώτρια προϊσταμένη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Αγγελική Μυλωνάκη και την συντονίστρια έργων του ίδιου γραφείου κα Διονυσία Αρβανίτου.
Η τελετή λήξης του εκπαιδευτικού προγράμματος με την πρώτη επίσημη προβολή των τεσσάρων κινηματογραφικών ταινιών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στο Δήμο Πολυγύρου για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου. Επίσης την εταιρεία Broken Cup για την προσφορά των κερασμάτων.