27.5.24

Αποκαλυπτήρια μνημείου Τιμής και Μνήμης των προσφύγων προγόνων για τα 100 χρόνια (1924-2024), στη Νέα Καλλικράτεια.


 Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, Τιμής και Μνήμης των προσφύγων προγόνων για τα 100 χρόνια (1924-2024), το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου, στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Καλλικράτειας, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, του Προέδρου και των Συμβούλων Ν. Καλλικράτειας, των Βουλευτών του Νομού μας Ιωάννη Γιώργου, Πάνα Απόστολου, Μάλαμα Κυριακής, της Αντιπεριφερειάρχου κας Ζωγράφου Κατερίνας, του Περιφερειακού Συμβούλου Κουφίδη Ιωάννη, Τοπικών Συμβούλων, φορέων, εκπροσώπων συλλόγων, η μαθητική κοινότητα, αλλά και πλήθος κόσμου.

Προηγήθηκε της τελετής, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Οσίας Παρασκευής, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ.κ. Μαξίμου, και στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ομιλία από την εκπαιδευτικό-νομικό -συγγραφέα Ζαφειρούλα Μυλωνά.
Στον χώρο του μνημείου χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας κ. Καρράς Εμμανουήλ, οι Βουλευτές του Νομού κ. Ιωάννης Γιώργου, κ. Πάνας Απόστολος, η κα Μάλαμα Κυριακή και η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κα Ζωγράφου Κατερίνα.
Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας κ. Καρράς Εμμανουήλ, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: «Εγκαθιστούμε το μνημείο αυτό, ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης, για όλες και όλους εκείνες/-ους που ήρθαν πρόσφυγες από την Παλαιά Καλλικράτεια στη Νέα Καλλικράτεια.
Ξεριζώθηκαν «βίαια» από τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, χάνοντας τα πάντα. Χωρίς αποσκευές, με ένα μόνο υπάρχον -με μια εικόνα στο χέρι οι περισσότεροι- ακολουθώντας τον δρόμο της προσφυγιάς, ξεκίνησαν τον δρόμο για τη νέα τους Πατρίδα.
Το μνημείο αυτό λοιπόν, μας θυμίζει τόσο τον πόνο του ξεριζωμού, όσο και τους κόπους όλων αυτών που με τον τίμιο ιδρώτα τους κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, στη νέα τους Πατρίδα, και να προκόψουν.
Η ιστορική μνήμη είναι πολύτιμη, και σε έναν Δήμο καθαρά προσφυγικό, εμείς οφείλουμε να την διασφαλίσουμε.»
Κατά τη διάρκεια της τελετής ιδιαίτερα συναισθηματική φόρτιση προκάλεσε το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στο μνημείο χώμα που μεταφέρθηκε από την Παλιά Καλλικράτεια.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.