16.5.24

Διαδικτυακή συνάντηση με την Υφυπουργό Τουρισμό Έλενα Ράπτη, με θέμα την τουριστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής.


 Διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Υφυπουργού Έλενας Ράπτη, όλων των Δημάρχων της Χαλκιδικής, του Βουλευτή Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργου και της Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κας Κατερίνας Ζωγράφου.

Σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης, ήταν η αποτύπωση της πορείας και των προοπτικών της τουριστικής ανάπτυξης της Π. Ε. Χαλκιδικής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Υφυπουργός παρουσίασε τόσο τις δράσεις του Υπουργείου για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της (Υφυπουργού), όσο και τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Τουρισμού.
Επίσης, η κα Ράπτη αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας της πρώτης πανελλαδικά Πειραματικής Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού με έδρα την Περαία Θεσσαλονίκης, η οποία όπως ανέφερε πρόκειται να αποτελέσει πηγή ανθρώπινου δυναμικού για τη στελέχωση των επιχειρήσεων τουρισμού στη Χαλκιδική.
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας κ. Εμμανουήλ Καρράς, αναφέρθηκε στα αιτήματα που έχει υποβάλλει ο Δήμος μας από τις αρχές του έτους, ώστε να ενταχθούν στη δράση «Τουριστική Ανάπτυξη» (δράση η οποία εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) τα εξής έργα:

«Αναβάθμιση Καταφυγίου τουριστικών σκαφών Δήμου Νέας Προποντίδας». Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης ανέρχεται σε 2.040.000,00€.

Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Δήμου Νέας Προποντίδας με την κατασκευή και εγκατάσταση νέων υποδομών, ώστε να είναι πλήρως λειτουργική αφενός η λιμενολεκάνη του τουριστικού καταφυγίου και αφετέρου το σύνολο της εγκατάστασης.

Αναβάθμιση της αγκυροβολίας των πλωτών προβλητών με την αντικατάσταση στοιχείων της (αλυσίδες, ναυτικά κλειδιά) και η αντικατάσταση του δυτικού προβλήτα με σύγχρονα συνεχή πλωτά στοιχεία, ώστε να είναι πλήρως λειτουργική η λιμενολεκάνη του τουριστικού καταφυγίου. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:
Αντικατάσταση του δυτικότερου και μη λειτουργικού προβλήτα, με έναν καινούργιο ανάλογων διαστάσεων.
Αντικατάσταση των αλυσίδων και των κλειδιών που συνθέτουν το σύστημα αγκύρωσης των προβλητών με καινούργια γαλβανισμένα στοιχεία.
Επιδιόρθωση των ζημιών που εντοπίζονται στη ράμπα του καταφυγίου.

Κατασκευή περίφραξης της χερσαίας ζώνης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών καθώς και τοποθέτηση αυτόματων πυλών εισόδου.

Αντικατάσταση των υφιστάμενων κιβωτίων παροχής σκαφών με πόσιμο νερό και ενέργεια.

Εγκατάσταση νέου και σύγχρονου εξοπλισμού όπως κονσόλα φόρτωσης κλειδιών ή καρτών συστήματος προπληρωμής πίλαρ σκαφών και ηλεκτρονικό κλειδί με transponder απεριόριστων χρήσεων ή κάρτα.
✔
Αντικατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού του υπαίθριου χώρου του καταφυγίου (επιστρώσεις, φωτισμός, παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, πυροσβεστήρες, κλπ).

Τοποθέτηση διατάξεων υποβοήθησης ΑΜΕΑ.
✔
Επισκευή του κτιρίου διοίκησης.

Εγκατάσταση Φ/Β συστήματος στο δώμα του κτιρίου διοίκησης.

Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προσβασιμότητας σε παραλίες του Δήμου Νέας Προποντίδας». Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης ανέρχεται σε 180.803,60€.

Συγκεκριμένα, η δράση αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών διατάξεων και εξοπλισμού για τη διευκόλυνση της προσπελασιμότητας των ΑΜΕΑ και των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην παραλία και τη θάλασσα. Η προμήθεια και η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα υλοποιηθεί σε τέσσερις (4) παραλίες του Δήμου Νέας Προποντίδας: α) Νέα Ποτίδαια, β) Νέα Πλάγια, γ) Νέα Μουδανιά και δ) Νέα Καλλικράτεια.

Σκοπός της προμήθειας του εξοπλισμού αποτελεί η ολοκλήρωση (αποπεράτωση) των υποδομών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στις συγκεκριμένες παραλίες του Δήμου.

Ειδικότερα, πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο (2) μη μόνιμων διατάξεων με ράγες για αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα με τηλεμετρία που θα τοποθετηθούν στις παραλίες Νέας Ποτίδαιας και Νέων Πλαγίων και για την προμήθεια του απαραίτητου συμπληρωματικού εξοπλισμού όπως αποδυτήρια, διάδρομοι κυκλοφορίας, σκίαστρα, ντουζιέρες και σήμανση για τη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ θα τοποθετηθούν και στις 4 παραλίες του Δήμου.