30.5.24

Τεχνοχώρος ΑΠΟΘΗΚΗ Νικήτη Χαλκιδικής η έκθεσης του Γιώργου Κόρδη ανεβαίνει Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

 

Τεχνοχώρος ΑΠΟΘΗΚΗ Νικήτης Χαλκιδικής  έκθεση ζωγραφικής του καταξιωμένου δημιουργού Γιώργου Κόρδη, μια μοναδική σύνθεση ζωγραφικών και ψηφιακών έργων, τιμώντας την επέτειο των πενήντα χρόνων από την αποκατάσταση της

δημοκρατίας και των εκατό ετών από το δράμα του ποντιακού ελληνισμού. Οι αρχέγονες δυνάμεις της δημιουργίας και του αφανισμού συγκροτούν ένα εικαστικό δίπολο που καταλαμβάνει το χώρο και εναλλάσσει την ψυχολογική και συναισθηματική πρόσληψη μέσω μιας πανδαισίας χρωμάτων και μορφών. Ο ξεριζωμός, η απώλεια, ο έρωτας και η ορμή της ζωής, συνθέτουν το κράμα της ύπαρξης που υψώνεται και βυθίζεται ξανά και ξανά, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γιώργου Κόρδη που ανεβαίνει στη σκηνή του Τεχνοχώρου την Παρασκευή 7 Ιουνίου  στις 21.30 το βράδυ και θαπαραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 ώστε  να έχουν την  ευκαιρία να την επισκεφθούν και σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων.Ένα ρυθμικό σύνολο μορφών,
χρωμάτων και εικαστικών τρόπων, που εκκινεί από την ελληνική παράδοση και εμπλουτίζεται από το προσωπικό ιδίωμα του δημιουργού. Όλα μιλούν, όλα κινούνται, όλα υψώνονται και βυθίζονται σε μια αέναη πορεία εμπρός, ένα ελληνικό καΐκι που ταξιδεύει στα ταραγμένα κύματα του χρόνου και της ιστορίας. Προσδεθείτε!





Τεχνοχώρος ΑΠΟΘΗΚΗ




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Κόρδης σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αγιογραφία με τον πατέρα Συμεών Συμεού. Παρακολούθησε μαθήματα μεσαιωνικών τεχνικών (ψηφιδωτό, νωπογραφία, τεχνικές χρυσωμάτων, αυγοτέμπερα) στην Σχολή Καλών τεχνών του Μουσείου της Βοστώνης. 

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην θεολογία ( Thm, Holy Cross School of Theology, Boston) και διδακτορικού διπλώματος (Phd, Πανεπιστήμιο Αθηνών). 

Aκαδημαϊκά μελέτησε  την θεωρία και αισθητική της Βυζαντινής ζωγραφικής και έγραψε πολλές μονογραφίες και σχετικά άρθρα. 

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  ως επίκουρος καθηγητής (2003-2013) και ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού μεταξύ των οποίων το Yale, Princeton και το Notre Dame.

Στην ζωγραφική διαμόρφωσε προσωπικό  ύφος βασισμένο στην Βυζαντινή ζωγραφική με πολλές επιδράσεις και δάνεια από τον μοντερνισμό, τον υπερρεαλισμό και την λαϊκή τέχνη. 

Έχει ιστορήσει ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει στο ενεργητικό τους πολλές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο. 

Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία και έχει επιχειρήσει εικαστικούς διαλόγους με σημαντικούς έλληνες λογοτέχνες (Παπαδιαμάντης, Ελύτης, Καββαδίας, Καρυωτάκης, Κόντογλου, Βαγενάς, Σεφέρης).

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.