24.8.20

Πρόεδρος Μεσιτών Χαλκιδικής Γρ. Στιβαχτάρης : Παγωμένες οι αγοροπωλησίες ακινήτων στη Χαλκιδική ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι τιμές έχουν συρρικνωθεί έναντι αυτών προ κορωνοϊού κατά 10% έως 20%.

 

Παγωμένες είναι οι αγοροπωλησίες ακινήτων στη Χαλκιδική με την εξέλιξη του κορωνοϊού να καθορίζει τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών, πολλοί εκ των οποίων αν και βρίσκονται σε συζητήσεις από πέρυσι αδυνατούν να τις ολοκληρώσουν.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν Βαλκάνιους επενδυτές, που, διαχρονικά, ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ομορφιές της Χαλκιδικής, ωστόσο εξαιτίας της ανησυχίας και της ανασφάλειας που επικρατεί για το επόμενο
διάστημα, αλλά και της δυσκολίας να μεταβούν στη χώρα μας, επανειλημμένες φορές, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αγοροπωλησίες που επιθυμούν, τηρούν στάση αναμονής.

Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και αγοροπωλησίες, που αφορούν οικόπεδα, στα οποία θα υπήρχε δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών επενδύσεων, δεδομένου πως υπό συνθήκες άνευ του επικίνδυνου ιού, που καθ´ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μας δείχνει τα... δόντια του, η Χαλκιδική αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Οι τιμές όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης είναι διαπραγματεύσιμες με την πλειονότητα πάντως όσων επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο διαμέρισμα ή μονοκατοικία να οριοθετεί το ποσό που διαθέτει από 50.000 έως 150.000 ευρώ.

Πάντως, πλέον, άγραφος νόμος είναι πως αυτός που κάνει κουμάντο στις αγοροπωλησίες είναι ο αγοραστής, που καθορίζει το ποσό που διαθέτει, και όχι ο ιδιοκτήτης.

Εκτιμάται πως ανάλογα με την περιοχή, στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, τη θέση, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για εκμετάλλευση, αξιοποίηση, κλπ οι τιμές σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παραμείνει σταθερές, ενώ σε άλλες έχουν συρρικνωθεί έναντι αυτών προ κορωνοϊού κατά 10% έως 20%. Δεν αποκλείεται,εκτιμούν οι ειδικοί, αν επανέλθουν οι ενδιαφερόμενοι να ρίξουν περαιτέρω τις τιμές, ενδεχομένως κατά 10%.

Οι τιμές αναμφίβολα συμπιέζονται ευκολότερα όταν ο ιδιοκτήτης του ακίνητου επείγεται προκειμένου να πουλήσει γρήγορα εξασφαλίζοντας τη ρευστότητα που έχει ανάγκη.

Από την πλευρά τους οι Έλληνες αγοραστές, όπως σημειώνει ο κ. Στιβαχτάρης συνεχίζουν να βρίσκονται σε κινητικότητα για να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο. 

Τα ακίνητα για τα οποία εκδηλώνεται περισσότερο ενδιαφέρον είναι διαμερίσματα, κατοικίες κοντά στη θάλασσα, οικόπεδα αλλά και εκτάσεις για ελιές για τις οποίες αυξάνεται χρόνο με το χρόνο η ζήτηση. Στην τελευταία κατηγορία ζητήσεων, επικεντρώνονται γνώστες της καλλιέργειας ελιάς.
Επισημαίνεται πως οι περισσότερες κατοικίες που είναι προς πώληση εντοπίζονται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, καθώς εκεί καταγράφηκε στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλη ανοικοδόμηση με αποτέλεσμα κατοικίες είτε να μείνουν αδιάθετες, είτε να αλλάζουν χέρια.

Πηγή  voria.gr