31.5.21

Κουζίνα 2021-"Η γιορτή των πατρίδων του χθες" στην Αμμουλιανή 31-5-21 (φωτο)

 
Μια νύχτα μαγική ζήσανε χθες όσοι τυχεροί επιβιβασθήκαμε στο Eirinikos Glassbottom για να λάβουμε μέρος «στη γιορτή των πατρίδων του χθες».Σμίξανε μετά από τόσο πολύ καιρό Έλληνες και Κύπριοι, σε ένα θαλάσσιο ταξίδι στην ιστορία. Γυρίσανε 47 χρόνια πίσω, σε μια νοερή περιήγηση στην ελεύθερη τότε Αμμόχωστο και είδαμε τη Χαρούλα – με καταγωγή από τη διχοτομημένη πόλη – να ζυμώνει και να τυλίγει στη μεταξένια ζύμη της την τσίπα από το κατσικίσιο γάλα της Άνοιξης. 

Το αποτέλεσμα; Μια εξαιρετικής νοστιμιάς γλυκιά πίτα, η ονομαστή τσιπόπιτα, η οποία αποτελούσε και αποτελεί τη γαστρονομική μπράντα της Αμμοχώστου. Οι Κύπριοι τιμούν την κληρονομιά αυτή. Παρουσιάζουν την πίτα – εύρημα σε κάθε ευκαιρία και μας θυμίζουν ότι η ρίζα του ελληνισμού παραμένει βαθιά.

http://www.mountathosarea.org
Ξανά παίρνουμε τις ζωές μας πίσω!
Ξανά βρισκόμαστε!
Οι πρόσφυγες της  Αμμουλιανής συναντούν τους αδερφούς της μαρτυρικής Κύπρου και ανταλάσσουν πολιτισμό, ιστορίες για παλιές πατρίδες, δάκρυα, γεύσεις, υποσχέσεις για γρήγορη αντάμωση.
Μαζί μας το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου ,ο μπριόζος Σύλλογος Γυναικών Πολυγύρου και φυσικά οι πολυτάλαντες γυναίκες της Αμμουλιανής σε μια πρωτότυπη εν πλω συνάντηση στο κατάστρωμα του Eirinikos Glass Bottom
Το Φεστιβάλ  Kouzina στο Δήμο Αριστοτέλη συνεχίζει να μαγειρεύει, να καταγράφει την ιστορία, να ενώνει και να σκορπίζει αισιοδοξία!

 

Στέλιος Βαλιάνος



Ένα καραβάνι ανθρώπων από την Κύπρο μετατρέπει την κληρονομιά της πατρίδας που σκλαβώθηκε σε τρόπο θύμησης. Η ζωή τους συνεχίσθηκε σε άλλα χώματα από τα πατρογονικά, αλλά οι συνήθειες, ο τρόπος συμπεριφοράς και πόρευσης αντανακλούν στα βιώματα εκείνης – της (για πάντα) πληγωμένης γης.

Η διχοτομημένη Νήσος παρουσιάζει τη γαστρονομία των κατεχόμενων και η Δέσπω Χαραλάμπους από την Κοφίνου της Λάρνακας ανοίγει δαντελένιο φύλλο για να φτιάξει την ξακουστή τσιπόπιτα, μια παραδοσιακή, στριφτή πίτα με προέλευση από τα κατεχόμενα και γέμιση τσίπας από κατσικίσιο γάλα, ζάχαρη και κανέλα. Πού γίνονται όλα αυτά? Στο Eirinikos Glassbottom, το οποίο σαλπάρει από λιμάνι της Ουρανούπολης και περιφέρεται γύρω από την Αμμουλιανή των Μικρασιατών.
Μια παρόμοια ιστορία ενώνει τις δύο Νήσους με τους ανθρώπους πάντα να αναρωτιούνται γιατί…











 

 


Σύλλογος Γυναικών Πολυγύρου

 

 

 

Το KOUZINA 2021 για την Ανατολική Χαλκιδική από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου -Πρόγραμμα