20.5.21

Ο Δήμος Αριστοτέλη για το το πρόβλημα των ογκωδών απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους και το μέγεθος της ατομικής ευθύνης.

 \

Όσες παράνομες χωματερές  και αν εξυγιάνει ο Δήμος Αριστοτέλη, το πρόβλημα των ογκωδών απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους δεν πρόκειται να λυθεί αν όλοι οι πολίτες δεν αντιληφθούμε το μέγεθος της ατομικής μας ευθύνης, εξαλείφοντας την αποκρουστική εικόνα που δημιουργούν οι λόφοι σκουπιδιών στο δημόσιο χώρο.
Μερικές χρήσιμες και σύντομες επισημάνσεις:
-Οι δήμοι , σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν έχουν την ευθύνη της συλλογής των ογκωδών απορριμμάτων παρά μόνο των συμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή των κοινών σκουπίδια

στους πράσινους κάδους και φυσικά της ανακύκλωσης όπου υπάρχει.
- Η ευθύνη της διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων ή των μπάζων  που δημιουργεί κάθε νοικοκυριό ανήκει στον ίδιο το δημότη που έχει την υποχρέωση  μεταφοράς τους σε ιδιωτικές μονάδες ανακυκλώσης , οι οποίες λειτουργούν και στο Δήμο μας.
-Φυσικά,  από τη στιγμή της παράνομης απόρριψης τους στο φυσικό περιβάλλον ο δήμος καθίσταται υπόχρεος για τη συλλογή και αποκομιδή τους (αν αυτό φαίνεται σωστό, ας το συνεχίσουμε). Σε αυτή την περίπτωση ο ρυπαίνων συνεχίζει να ευθύνεται και να κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου.
-Η Ελληνική Πολιτεία δεν χρηματοδοτεί τους Δήμους ούτε για τη συλλογή των ογκωδών απορριμμάτων ούτε για τη μεταφορά τους σε αντίστοιχες μονάδες ανακυκλώσης.
-Αντίστοιχα και οι Δήμοι δεν επιβάλουν τέλος στους δημότες για τη συλλογή των ογκωδών.
-Παρόλα αυτά ο Δήμος μας δαπανά ετησίως πολύ μεγάλα κονδύλια για την αποκομιδή και μεταφορά των ογκωδών απορριμμάτων, χωρίς να διαθέτει τις αντίστοιχες πιστώσεις από το Κράτος , χωρίς να εισπράττει το αντίστοιχο τέλος και χωρίς να καταφέρνει πάντα να αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις παράνομων χωματερών. Αποτέλεσμα η οικονομική επιβάρυνση όλων των δημοτών εξαιτίας της συμπεριφοράς των λίγων.
- Η αυστηροποίηση του συστήματος ποινών για τις εν λόγω πράξεις βρίσκεται πάντα στο τραπέζι αυτής της συζήτησης.
-Απο την πλευρά του Δήμου Αριστοτέλη, πέρα από την κατασταλτική επέμβαση των υπηρεσιών μας σε εστίες ρύπανσης και πέραν των ετήσιων συμβάσεων που συνάπτουμε με ιδιωτικούς χώρους απόθεσης για την απόθεση  των ογκωδών που υποχρεωνόμαστε να συλλέξουμε, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια δημιουργίας Δημοτικών Πράσινων Σημείων για τη συγκέντρωση των ογκωδών σε οργανωμένο χώρο,πλην όμως και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτείται η μεταφορά τους εκεί από τον δημότη.
-Ειναι ήδη δε γνωστό ότι εγκαινιάζουμε το πρόγραμμα συλλογής κηπευτικών αποβλήτων με τον προσδιορισμό συγκεκριμένων χώρων απόθεσης σε κάθε κοινότητα, βελτιώνοντας αισθητά το πρόβλημα των πράσινων αποβλήτων (κλαδιά κλπ).
Η κοινωνία απαιτεί από όλους μας  το μέγιστο βαθμό εγρήγορσης και συνειδητοποίησης.
Ας είμαστε περήφανα μέλη αυτής της κοινωνίας και ας μην ξανά φτιάξουμε νέους σκουπιδότοπους στο φυσικό περιβάλλον