26.7.21

Διοικητήριο της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

 


Στο Διοικητήριο της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εργασίας με τον Προέδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, παρουσία του βουλευτή κ. Βαγιωνά, του Αντιπεριφεριάρχη κ. Γιώργου, εκπροσώπων των συλλογικών αγροτικών φορέων και υπηρεσιακών στελεχών του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ.

Θέμα της σύσκεψης, η ακαρπία της ελιάς στη Χαλκιδική κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ως αποτέλεσμα των δυσανάλογων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν το χειμώνα 2020-2021 και την άνοιξη του 2021. 

Ένα αποτυπωμένο γεγονός , που όμως δεν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. 

Για το λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες να ποσοτικοποιηθεί η απώλεια εισοδήματος και μαζί με  τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία, να υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα, επιπλέον του γενικού αιτήματος κάλυψης απωλειών λόγω κλιματικής αλλαγής, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αρχική προσέγγιση αφορά τουλάχιστον την κάλυψη του κόστους παραγωγής είτε από ευρωπαϊκούς  είτε από εθνικούς πόρους.

Katerina Zografou


Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής : Συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Ανδρέα Λυκουρέντζο (26/7/2021)

Μετά από πρόσκληση που δέχτηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ  κος Ανδρέας Λυκουρέντζος  από τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κο Ι. Γιώργο, τον Βουλευτή του Νομού κο Γ. Βαγιωνά και αγροτικούς φορείς  της Χαλκιδικής,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου  Πολυγύρου,  στις 26 Ιουλίου 2021.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κος Ι. Γιώργος, ο Βουλευτής Χαλκιδικής κος Γ. Βαγιωνάς, η εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος ΠΕ Χαλκιδικής και υπεύθυνη Αγροτικών Θεμάτων για το νομό κα Κ. Ζωγράφου, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών καθώς επίσης και στελέχη της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής  και  του υποκαταστήματος  ΕΛΓΑ της Θεσσαλονίκης.
 
Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η στήριξη  στους ελαιοπαραγωγούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το σοβαρό θέμα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών.
 
Ο κος Γιώργος στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους, τόνισε την αναγκαιότητα  της συζήτησης, δεδομένης της σημασίας της βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής για την οικονομία του τόπου.
 
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον,  τονίζοντας πως η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι στο 25-30% σε σχέση με τα δυο προηγούμενα έτη, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες  τόσο για τους ίδιους όσο και για εκατοντάδες εργαζόμενους  στον τομέα της ελιάς.
 
Ο κος Λυκουρέντζος αφού άκουσε προσεκτικά όσα ελέχθησαν, δεσμεύτηκε να συντάξει  εισήγηση με τα αιτήματα και τους προβληματισμούς των ελαιοπαραγωγών, την οποία θα προωθήσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης επισήμανε ότι δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων του ΕΛΓΑ αλλά και της αδυναμίας πληρωμής τέτοιου τύπου ζημιών καθότι αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, θα ήταν σκόπιμο να συσταθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ταμείο για αποζημιώσεις αγροτών λόγω ζημιών, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος  υπήρξε συμφωνία από μέρους του για τακτική επαφή των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να υφίσταται η δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης από την αρμόδια Υπηρεσία  προς τους ελαιοκαλλιεργητές του Νομού.





Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ στο δημαρχείο Πολυγύρου – «Οι δικαιούχοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους ως το τελευταίο ευρώ»
Λεπτομερή ενημέρωση, για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής, είχε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά την επίσκεψή του, μαζί με το Βουλευτή του νομού κο Γιώργο Βαγιωνά, στο γραφείο του δημάρχου Πολυγύρου Αστέριου Ζωγράφου.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πολυγύρου, ο πρωτογενής τομέας της Χαλκιδικής έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας και επιδεικνύει έντονη εξαγωγική δυναμική. «Για όλα τα σοβαρά θέματα που πρέπει να λυθούν εμπιστευόμαστε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ότι θα ξεπεράσει τα κυβερνητικά όρια και τις δικές του δυνάμεις, ώστε να επιλυθούν προβλήματα που αφορούν αποζημιώσεις και άλλα νομικά κωλύματα προς όφελος του αγροτικού μας κόσμου», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ζωγράφος.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο της Χαλκιδικής και ιδιαίτερα στην ελιά έπειτα από πέντε κύματα παγετού, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και τελευταία συνθήκες καύσωνα. Ωστόσο, όπως είπε, οι όποιες αποφάσεις δεν εναπόκεινται αποκλειστικά στον ΕΛΓΑ που ούτως ή άλλως έχει έναν αυστηρό κανονισμό, ούτε όμως και στο ΥΠΑΑΤ που λόγω ελέγχων από την Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ελάχιστα περιθώρια πρωτοβουλιών στις αποφάσεις που αφορούν αποζημιώσεις. Παρόλα αυτά, τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος γίνονται ενέργειες από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε ότι οι δικαιούχοι αγρότες θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους ως το τελευταίο ευρώ.