Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 4 Απριλίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία", σε μια τελετή που συνδύασε την λάμψη με την ενσυναίσθηση αλλά και την
αυτογνωσία, καθώς ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste. Ήταν μια πρωτοβουλία που χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τρεις κορυφαίους σεφ του πλανήτη και η οποία βρήκε ιδανική εφαρμογή στο κλείσιμο της βραδιάς με ένα αξέχαστο δείπνο φτιαγμένο από "σκουπίδια".https://www.xrysoiskoufoi.gr/awards/best_greek_restaurants.aspx
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ
Fresco
16 / 20
Ιταλική κουζίνα
Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Σάνη, Ξεν. Sani Dunes
23740/99800
www.sani-resort.com/el_GR/our-hotels/sani-dunes-hotel/sani-dunes-dining-and-bars
Κομψό εστιατόριο στο ξενοδοχείο «Sani Dunes». Ο Έκτορας Μποτρίνι και ο resident chef Νίκος Παπαστεργίου προτείνουν ιταλική κουζίνα απαιτήσεων και μεταφράζουν γνωστά πιάτα με σύγχρονο τρόπο, όπως η καραβίδα με λαρδί, μέλι και φουντούκια ή το λαβράκι με μους μελιτζάνας.
Treehouse
16 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»
23750/91000
Ιδιαίτερο εστιατόριο πάνω σε ένα ξύλινο «δεντρόσπιτο» στα κλαδιά ενός μεγάλου πεύκου, με ατμοσφαιρική αύρα και όμορφη θέα στην παραλία του «Ekies All Senses Resort». Ο Δημήτρης Παμπόρης αυτοσχεδιάζει και συνθέτει ένα μενού με προσωπικότητα, φινέτσα και βαθιά νοστιμιά με πιάτα όπως ο μπακαλιάρος με butterscotch κρεμμυδιού και μανιτάρια και το σασίμι μαγιάτικου με buttermilk, ταπιόκα χελιού και oyster aioli.
Squirrel
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Νικήτη, Ξεν. «Danai Beach Resort»
23750/20400
H όμορφη βεράντα με τη θαλασσινή θέα σκηνογραφεί γοητευτικά το κοσμοπολίτικο εστιατόριο του «Danai Beach Resort». Ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης χειρίζεται μια γκάμα διεθνών πρώτων υλών, δημιουργώντας μια εκλεπτυσμένη και με γευστικό βάθος κουζίνα με γαλλικές επιρροές και βάση το ψάρι, όπως το σκουμπρί μαριναρισμένο σε σόγια με πανακότα yuzu, μαγιονέζα σουσαμιού και κρέμα wasabi. Έξοχη λίστα κρασιών (πάνω από 1.600 ετικέτες) με την υπογραφή του head sommelier Απόστολου Πλαχούρα.
Tomata
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Σάνη, «Sani Marina»
23740/99465
www.sani-resort.com/el_GR/sani-marina/dining-and-bars/item/tomata
Φωτεινή και χαλαρή βεράντα με θέα στη μαρίνα. Η κουζίνα του βραβευμένου σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου κινείται στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικότητας, με χρήση τοπικών προϊόντων, αναδεικνύοντας ακόμη και τα πιο απλά υλικά. Πιάτα αναφοράς η ψητή γαρίδα με μους αβγοτάραχου και το καρπάτσιο μπαρμπουνιού με αχινό.
Top Notch 2022
Bubo Fine Dining Restaurant
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»
23750/91000
Με την open air, ιδιοσυγκρασιακή του σάλα να χαζεύει το χαλαρό, κοσμοπολίτικο beachside του «Ekies All Senses Resort», ο Δημήτρης Παμπόρης προτείνει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με στάσεις στις τοπικές σπεσιαλιτέ της Χαλκιδικής, αλλά τελικό προορισμό τη σύγχρονη ελληνικότητα. Άλλοτε πιο κοντά στην παράδοση και άλλοτε με μια επιτυχημένη προσωπική δημιουργικότητα, προσφέρει πιάτα που σέβονται την πρώτη ύλη και την αναδεικνύουν με φίνα εκφραστικότητα.
Kamares by Spondi
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Ουρανούπολη, Ξεν.«Eagles Palace»
2377440050
Σε ατμοσφαιρική βεράντα με ρομαντική θέα στη θάλασσα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, το fine dining εστιατόριο του «Eagles Palace» φέρει την υπογραφή της αθηναϊκής «Σπονδής», με τον διάστερο chef Arnaud Bignon να καθοδηγεί τον chef de cuisine Θάνο Γιαννακό σε πιάτα με ελληνικές νότες και διεθνή ρότα, όπως ο ντολμάς από σέσκουλο με γαρίδα και χταπόδι, πλάι σε ολαντέζ λεμονόχορτου, αλλά και το φιλέτο από αρνάκι Χαλκιδικής τυλιγμένο σε nori, συνοδεία ραβιόλι γεμιστού με τη σπάλα του και σάλτσα από το ζουμάκι του.
Μαρίνα
Οι πολύ καλές πρώτες ύλες έχουν απόλυτη προτεραιότητα στη σύνθεση του μενού του εστιατορίου, το οποίο παράλληλα παρακολουθεί διακριτικά και τις νέες τάσεις, με πιάτα όπως το λινγκουίνι θαλασσινών και ο πολίτικος χαλβάς με βουβαλίσιο βούτυρο. Πολύ όμορφη η σάλα μπροστά στη θάλασσα, που θυμίζει πλώρη καραβιού. Επαγγελματικό σέρβις.
Τα βραβεία παρέδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Βουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο General Manager της UPFIELD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια Νίκος Λαβίδας, η Γενική Διευθύντρια του Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360o Όλγα Κριτσιμά, o Γενικός Διευθυντής της Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η Marketing Manager της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Senior Brand Manager Improrted Waters της Nestle Hellas Μαρία Γρίφσα, ο Senior Brand Manager - Mythos & Kaiser Brands της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Βαγγέλης Μποκίδης, η Senior Brand Manager Confectionary της Nestle Hellas Μαρίλη Αργύρη, η επικεφαλής του Θεσμού των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.