Την παρουσίαση χαιρέτισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου διοργανωτής της εκδήλωσης και στη συνέχεια μιλήσανε ο
– Ιωάννης Τσίκουλας, Καθηγητής Παιδιατρικής στο Α.Π.Θ.
– Δημήτριος Κοσμάς, Φιλόλογος – Συγγραφέας ,
Στο συντονισμό της παρουσίασης η Ζάφη Μουταυτσή.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο Άγγελος Μέλλιος, μέλος της θεατρικής Ομάδας του Π.Σ. Πολυγύρου.
Τη παρουσίασε έκλεισε με την ομιλία του ο συγγραφέας Βασιλάκης Δημήτριος που ανακοίνωσε και την έκδοση τρίτου Βιβλίου
Οι δυο φίλοι, ο Γιωργής και ο Μιχάλης, μετά την περιπέτεια της απόδρασης, που περιγράφεται στο πρώτο βιβλίο, ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Παρασύρονται από την ορμή των καιρών και βιώνουν καταστάσεις που θα τους σημαδέψουν βαθιά, στο κορμί και την ψυχή.
Ο Γιωργής, ο χωροφύλακας, καταναγκαστικός εργάτης στα στρατόπεδα της ναζιστικής Γερμανίας. Βιώνει τη σκληρότητα, τη βαναυσότητα και την απανθρωπιά του καθεστώτος. Οι έγκλειστοι στα κάτεργα της Γερμανίας δεν είναι άνθρωποι. Είναι εργαλεία για να υπηρετούν νηστικοί τους στόχους του Ράιχ. Μέχρι εξόντωσης. Τα στρατόπεδα πρέπει να αδειάζουν για να έρχονται οι καινούργιοι!
Η τύχη τον φέρνει κοντά σε Γερμανό υπολοχαγό των Ες Ες, απ τον οποίο μαθαίνει ότι τα πράγματα είναι χειρότερα. Πολύ χειρότερα από ό,τι είχε δει και φανταστεί. Οι λαοί που κατακτούνται πρέπει να είναι δούλοι για τη δόξα και την καλοπέραση της αρίας φυλής.
Η πιο μεγάλη του αγωνία είναι να κρατηθεί και να μη γονατίσει. Να μην προδώσει αυτούς που άφησε πίσω του στην Ελλάδα.
Ο Μιχάλης, ο Φοιτητής, αντάρτης στα βουνά της Μακεδονίας. Γεύεται και ενθουσιάζεται με το μεγαλείο της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Δεν χάνει τον ενθουσιασμό και την πίστη του ακόμα και όταν οι σύμμαχοι Εγγλέζοι βάζουν εμπόδια και δημιουργούν προβλήματα. Ακόμα και όταν καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η αλλαγή και η προκοπή στην κοινωνία δεν έρχεται με τους αγώνες μιας γενιάς μονάχα. Η προσπάθεια θα συνεχίζεται πάντοτε, με επιτυχίες αλλά και πισωγυρίσματα, όσο υπάρχει ζωή. Όσο υπάρχουν άνθρωποι πάνω στη γη, όπως λέει ο καπετάνιος του.
Μέσα από τη ζωή και τη δράση των ηρώων του βιβλίου αναδεικνύονται καταστάσεις δύσκολες, τραγικές, απερίγραπτες. Μέσα όμως στη δυσκολία και τη σκληρότητα υπάρχει πάντα το στοιχείο της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Γεννήθηκε το 1947 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου και συνεχίζει να ζει μέχρι σήμερα.
Ίσως αργά –έστω και αργά– αποφάσισε να «εκτεθεί» και να εκθέσει τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του και τα βιώματά του μέσα από την αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Έτσι προέκυψε το μυθιστόρημα «Ο Χωροφύλακας, Βιβλίο Πρώτο», γιατί ενιαίο έβγαινε πολύ μεγάλο.
Απόσπασμα Ιωάννης Τσίκουλας, Καθηγητής Παιδιατρικής στο Α.Π.Θ.