Επιστολή προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία Δασών, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αλλά και τον «Αρκτούρο» και την «Καλλιστώ» απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου.
Ως Περιφερειακή Διοίκηση της Π.Ε. Χαλκιδικής αποστείλαμε σήμερα επιστολή προς όλους τους σχετιζόμενους φορείς, έπειτα από ενημέρωση από τη Δασάρχη Πολυγύρου, ως προς το νεοεμφανιζόμενο θηλαστικό στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής, που προκαλεί ζημιές και ανησυχία στους πολίτες μας.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ (ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΡΚΟΥΔΑ) ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΗΣ Π. Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ, “ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ”, “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”
Λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα κατάσταση, όπως αυτή έχει πρόσφατα διαμορφωθεί, με την εμφάνιση ζημιών σε μελισσοσμήνη στην ορεινή περιοχή της Χαλκιδικής, οι οποίες παρομοιάζονται ως ζημιές από θηλαστικό ζώο, πιθανότατα αρκούδα και έπειτα από αντίστοιχες ενδείξεις σε γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες, οφείλουμε ως Περιφερειακή Διοίκηση να επισημάνουμε τα εξής:
Η Π.Ε. Χαλκιδικής αποτελεί έναν από τους κύριους τουριστικούς πόλους έλξης παγκοσμίως και ετησίως συγκεντρώνει πληθώρα επισκεπτών στο παραθαλάσσιο αλλά και ορεινό τμήμα της. Ταυτόχρονα, κάθε έτος διοργανώνονται επί του εδάφους της πολλές αθλητικές και εναλλακτικές εκδηλώσεις με κύριο στόχο την προβολή της Χαλκιδικής αλλά και τη βελτίωση του τουριστικού της προϊόντος.
Στη Χαλκιδική δραστηριοποιείται επίσης μεγάλος αριθμός μελισσοκόμων και τα πευκοδάση της αποτελούν μία από τις κύριες πηγές της παραγωγής πευκόμελου. Έντονη είναι επίσης η επαγγελματική δραστηριότητα της υλοτομίας.
Γνωρίζουμε επίσης ότι οι πληθυσμοί της αρκούδας κινδυνεύουν σε απομείωση όταν παρατηρείται το οικολογικό φαινόμενο των ¨ΝΗΣΩΝ¨. Δηλαδή της απομόνωσης μικρών ομάδων ατόμων και της εκφύλισης λόγω αιμομιξίας, με συνέπεια την μη διαιώνιση.
Πολύ περισσότερο αναμενόμενο όταν πρόκειται για ένα άτομο.
Για τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλούμε και σας προτρέπουμε στη λήψη άμεσων μέτρων, που κατά τη γνώμη μας είναι η σύλληψη, απομάκρυνση και επανένταξη του ζώου σε βιότοπο με αντίστοιχο πληθυσμό ή στη δομή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Το θεωρούμε αναγκαίο και για την επιβίωση του ζώου αλλά και για την προστασία πολιτών και επισκεπτών της Χαλκιδικής, καθώς και την αποφυγή συμβάντων τροχαίων ατυχημάτων, προσέγγισης σε οικισμούς και επαναλαμβανόμενης ζημίας σε μελισσοσμήνη.
Αναμένουμε τις ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσή σας να συνδράμουμε σε αυτές.
Με Εκτίμηση
Αικατερίνη Ζωγράφου
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χαλκιδικής