20.5.23

Ο λόγος που δεν πληρώνονται τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής θα σε αγανακτήσει τι 'δημοκρατία' επιλεκτική έχουμε !!


ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ

Ενώ οι έφοροι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής που ασχολούνται και με όλα τα διαδικαστικά για μια εβδομάδα, αλλά και οι αντικαταστάτες τους παίρνουν 140 ευρώ για κάθε ημέρα

που ασχολούνται με τις εκλογές.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι -και οι αναπληρωτές τους- που απασχολούνται από 7 έως 9 ημέρες -ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γεωγραφικής περιοχής- παίρνουν 120 ευρώ.

Οι γραμματείς -που συνήθως επιλέγονται από τους δικαστικούς αντιπροσώπους- παίρνουν 120 ευρώ για την εργασία τους ανήμερα των εκλογών.

Οι δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας λαμβάνουν 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Την ίδια ώρα τα μέλη/δημότες δεν παίρνουν ευρώ

Γιατί ενώ πληρώνονται όλοι οι άλλοι που είναι σε κάθε εκλογικό τμήμα, δεν πληρώνονται και οι δημότες που επίσης, εργάζονται εκείνη την ημέρα για τη δημοκρατία;

Για το λόγο που συμβαίνουν όλα τα λάθος πράγματα στην Ελλάδα.

Στο Άρθρο 58 παράγραφο 8 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012 (ΦΕΚ Α’57/15.3.2012) αναφέρεται ότι “με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, μπορεί να καθορίζεται ημερήσια αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.


Η αποζημίωση του παρόντος άρθρου είναι ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία”.

Τότε γιατί δεν υπάρχει αποζημίωση;

Αν ξαναδιαβάσεις, εστίασε στο ‘μπορεί’ της πρώτης πρότασης του άρθρου. Αυτό σημαίνει πως θα δοθούν χρήματα, όταν το επιθυμήσει το κράτος.

Καλή τύχη και με αυτό.


Μπαίνουν στη λοταρία που δεν δίνει δώρα

 Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι κάτω των 65 ετών και έχουν απολυτήριο δημοτικού, μπαίνουν στη λοταρία που δεν δίνει δώρα, αλλά μια θέση μέλους στις εφορευτικές επιτροπές κάθε Δήμου και κοινότητας.

Εκτός και αν είναι

δημόσιοι υπάλληλοι,

δημοτικοί υπάλληλοι ή

έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων (ή ήταν κάτι από όλα αυτά την τριετία που προηγήθηκε των εκλογών).

Μάνι μάνι, εξαιρούμε το μισό πληθυσμό.

Εκτός κλήρωσης είναι και οι υποψήφιοι βουλευτές, οι αποστρατευθένες αξιωματικοί, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, όσοι έχουν διατελέσει δήμαρχοι, βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργοί, όπως και φυσικά οι ιερείς και οι λοιποί θρησκευτικοί λειτουργοί.

Ποιοι μένουν;

Όσοι μένουν συνήθως στην Ελλάδα να πληρώνουν τα 'μάρμαρα'.

Την ίδια ώρα κληρώνονται άτομα με αντικειμενική αδυναμία συμμετοχής

Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται κάθε φορά που έχουμε εκλογές, ουδείς ασχολείται με την επικαιροποίηση της λίστας με τους διαθέσιμους δημότες για μέλη εφορευτικής επιτροπής, βάσει και των επιβεβαιωμένων θεμάτων υγείας που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους.

Το Magazine του news247 ήλθε σε επικοινωνία με άνθρωπο που τα τελευταία 25 χρόνια ζει με επιβεβαιωμένη ολική τύφλωση “και παίρνω σχετικό επίδομα, ενώ έχω καταθέσει τα σχετικά έγγραφα παντού. Και στον Δήμο”.


Όταν του παρέδωσαν το ειδοποιητήριο οι αστυνομικοί, έμειναν άναυδοι μόλις τον είδαν μπροστά τους. Τους ρώτησε τι μπορεί να κάνει για να εξαιρεθεί. Δεν ήξεραν.


Του πρότειναν να καλέσει στον Δήμο. Το έκανε και άκουσε υπάλληλο να του επισημαίνει ότι “εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι” (παρεμπιπτόντως, η κλήρωση γίνεται από το οικείο Πρωτοδικείο). Πρέπει να παρουσιαστείτε στο εκλογικό κέντρο και θα σας πουν εκεί τι θα γίνει”.


Δηλαδή, δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμφανιστεί στις 06.30 της Κυριακής 21/5 εκεί όπου έχει οριστεί. “Σκέφτομαι να μην πω κάτι και να τους ρωτήσω ποια δουλειά θα μου αναθέσουν” σχολιάζει με όση δόση χιούμορ χρειάζεται για να ζεις ως τυφλός, στην ελληνική πραγματικότητα.


Σε επικοινωνία με δικηγόρο, μάθαμε πως οι αστυνομικοί που παρέδωσαν την ειδοποίηση θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα -αν είχαν φυσικά, ενημερωθεί σχετικά. Πώς; Πολύ απλά δεν θα παρέδιδαν την ειδοποίηση και θα ενημέρωναν για την αδυναμία την περιφέρεια, ώστε να γίνει αντικατάσταση -ή ενδεχομένως και νέα κλήρωση.


Ο ίδιος δικηγόρος μας ενημέρωσε ότι πολύ τακτικά λαμβάνουν ειδοποιήσεις και άνθρωποι ηλικίας 80+ χρόνων.


Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Φρονώ ότι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τις -ηλεκτρονικές- λίστες οι -διαπιστωμένοι- ανάπηροι που δεν χρειάζονται να ταλαιπωρούνται περισσότερο, από όσο ταλαιπωρούνται ήδη στην Ελλάδα. Και δη σε ένα ψηφιακό κράτος.



ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Εάν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που έχουν εμφανιστεί στο τμήμα που έχεις κληρωθεί, επαρκούν για τη διαδικασία ενδεχομένως να μην υπάρχουν κυρώσεις για την απουσία όποιου απλά δεν εμφανίζεται -κάτι που είναι αδίκημα στα ‘μάτια’ του κράτους και άρα κινδυνεύεις με ποινή φυλάκισης και προστίμου (θα τα δούμε όλα στη συνέχεια).


Υπάρχει βέβαια, πάντα το ενδεχόμενο να κάνει ο δικαστικός αντιπρόσωπος ό,τι και στην περίπτωση που ο αριθμός των μελών δεν επαρκή για να γίνει η δουλειά: ζητάει από την αστυνομία να ψάξει να σε βρει στη δηλωμένη διεύθυνση της κατοικίας σου.


Αν δεν είσαι εκεί, θα γίνει αναζήτηση στο γενικότερο σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας.


Μετά σημειώνει το όνομα στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος. Έτσι αν προσέλθεις για να καταθέσεις ψήφο, σε κρατάνε.


Δηλαδή, σου ζητούν να μείνεις, αλλά αν αρνηθείς ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να φωνάξει την αστυνομία.


Πώς μπορείς να εξαιρεθείς νομίμως

Εάν σε έχει ‘βγάλει’ η λοταρία για μέλος της εφορευτικής επιτροπής, δεν αντιμετωπίζεις “τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος” στην περίπτωση που δεν εμφανιστείς, εφόσον εξασφαλίσεις


α) χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας


β) βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη


γ) κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστείς.


Στο τέλος της ημέρας, αν θα 'περάσει' το δικαιολογητικό ή όχι είναι στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.


ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΛΑΒΕΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΝΩ ΕΧΕΙΣ ΚΛΗΡΩΘΕΙ

Επειδή άνθρωποι είναι και αυτοί που ασχολούνται με τις κληρώσεις της εφορευτικής επιτροπής, αρκετές φορές κάνουν και λάθη. Παράδειγμα; Μπορεί να ξεχάσουν το ειδοποιητήριο σου, μετά την κλήρωση σου.


Πας λοιπόν, να ψηφίσεις και μαθαίνεις πως θα περάσεις το υπόλοιπο της ημέρας στο εκλογικό τμήμα -έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την καταμέτρηση των ψήφων.


Βλέπεις, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ‘χρωματίζουν’ τα ονόματα των μελών της εφορευτικής επιτροπής στις λίστες και άρα ξέρουν αν υπάρχουν παραλείψεις.


Δεν το ξέρεις εσύ.


Υγεία.


Και το καλύτερο; Αν πεις ‘δεν μπορώ, δεν δύναμαι’, καλείται η αστυνομία.


Άρα δεν τίθεται θέμα επιλογής.


Τώρα ήλθε η ώρα να ανακαλύψεις πως υπάρχουν συμπεριφορές και πράξεις που για το ελληνικό δίκαιο είναι εγκλήματα, όταν συμβαίνουν κατά τις εκλογές.


ΤΑ 6 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ "ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"

In-party voting of the Movement for Change (Kinima Allagis - KINAL) where members and friends of the party are invited to choose the name between the current 

Υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε στη φυλακή εξαιτίας των εκλογών;  MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Στο ποινικό δίκαιο υπάρχουν 6 άρθρα που ανήκουν στην κατηγορία “εγκλήματα κατά τις εκλογές” και σε προεδρικό διάταγμα θα βρεις άλλα δυο άρθρα σχετικά με το πώς κάποιος μπορεί να εγκληματίσει σε εκλογές.


Για αρχή, παρανομούμε όταν δεν πάμε να ψηφίσουμε και υπάρχουν σχετικές ποινές που προβλέπονται.


Θα δούμε όλη τη λίστα. Πρώτα φτιάξε καφέ -έχε πρόχειρο και ένα σνακ γιατί θα σου χρειαστεί.


Το Άρθρο 161 ασχολείται με τη "βία κατά εκλογέων". Δηλαδή, “όποιος με βία ή με απειλές βίας παρεμποδίζει κάποιον εκλογέα από την ενάσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ή επιβάλει την ενάσκησή του ή την ψηφοφορία υπέρ ή κατά κάποιου υποψηφίου σε εκλογές βουλευτών ή νομαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών αρχών τιμωρείται με φυλάκιση.

Το Άρθρο 162 αφορά με την “εξαπάτηση εκλογέων”. Πιο συγκεκριμένα “όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά εκλογέα -είτε για να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, είτε για να μεταβάλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές που αναφέρονται στο άρθρο 161- τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή”.

Το Άρθρο 163 έχει τίτλο “παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας”. Αναφέρει πως “όποιος, σε μυστική εκλογή, κατορθώνει με οποιονδήποτε τρόπο να μάθει, είτε ο ίδιος είτε τρίτος τη ψήφο που έδωσε ο εκλογέας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους”

Συνεχίζουμε με το Άρθρο 164 και τη "νόθευση της εκλογής”. Που σημαίνει πως “όποιος ψηφίζει χωρίς να έχει το δικαίωμα σε κάποια από τις εκλογές του άρθρου 161 ή ψηφίζει κατ’ επανάληψη ή δίνει πολλαπλή ψήφο ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και με πρόθεση προκαλεί την παραγωγή μη γνήσιου αποτελέσματος της εκλογής, ή όποιος νοθεύει το γνήσιο αποτέλεσμά της, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Αν ο υπαίτιος εκτελούσε υπηρεσία κατά την εκλογή, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών”.

Στο Άρθρο 165 τίθεται το θέμα της "δωροδοκίας κατά τις εκλογές". Ως εκ τούτου "1. Όποιος σχετικά με κάποια από τις εκλογές του άρθρου 161, από την προκήρυξή της και έως το πέρας της ψηφοφορίας προτείνει, παρέχει ή υπόσχεται σε εκλογέα δώρα ή οποιαδήποτε άλλα ωφελήματα που δεν του οφείλονται, ως αντάλλαγμα για να παραλείψει την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ή για να το ασκήσει με ορισμένο τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή.

2. Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και χρηματική ποινή τιμωρείται ο εκλογέας που σχετικά με κάποια από τις εκλογές του άρθρου 161 και κατά το χρόνο που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο δέχεται την παροχή ή υπόσχεση δώρων ή άλλων ωφελημάτων που δεν του οφείλονται ή απαιτεί τέτοια ως αντάλλαγμα, για να παραλείψει την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ή για να το ασκήσει με ορισμένο τρόπο”.

Ολοκληρώνουμε με το Άρθρο 166 και τη "διατάραξη της εκλογής", δηλαδή "όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη διεξαγωγή κάποιας εκλογής που αναφέρει το άρθρο 161 ή τη διαταράσσει προκαλώντας θόρυβο ή αταξία με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους”.

Δεν τελειώσαμε: υπάρχουν και τα ‘λοιπά εκλογικά αδικήματα’

Το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012 κωδικοποίησε σε ενιαίο κείμενο, τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών. Εκεί αναφέρονται τα ‘λοιπά εκλογικά αδικήματα’.


Τι άλλο τιμωρείται;


Το Άρθρο 116 ‘ασχολείται’ με την καταστροφή της κάλπης και αναφέρει ότι “όποιος από την αρχή ψηφοφορίας μέχρι το τέλος της διαλογής καταστρέφει εν όλω ή εν μέρει την κάλπη, ή με οποιοδήποτε τρόπο εξαφανίζει την κάλπη, ή το πρωτόκολλο ή τα πρακτικά της ψηφοφορίας, ή το διαβιβαζόμενο σάκο στον αρμόδιο πρόεδρο πρωτοδίκων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός χρόνου μέχρι πέντε χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από δύο μέχρι πέντε χρόνια”.


Το Άρθρο 117 περιλαμβάνει τα “ειδικά εκλογικά αδικήματα εκλογέων”. Δηλαδή,


*ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια.


(Η προηγούμενη παράγραφος δεν εφαρμόζεται στις γενικές βουλευτικές εκλογές και στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόνο για τον εκλογέα που έχει περάσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του, για τον εκλογέα που θα βρίσκεται στο εξωτερικό, καθώς και για τον εκλογέα που έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά, προκειμένου για τις βουλευτικές εκλογές, δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 96 του παρόντος).


2. Όποιος ψευδώς παριστάνει το πρόσωπο κάποιου εκλογέα ή κάνει χρήση πλαστών ή νόθων εγγράφων, σύμφωνα με τους όρους του Ποινικού Κώδικα, ή γνήσιων, αλλά που προορίζονται για άλλο πρόσωπο, ή κάνει ψεύτικη ένορκη βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση με σκοπό την εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και τη διαγραφή απ' αυτόν είτε του εαυτού του, είτε άλλου εκλογέα, ή υποβάλλει εν γνώσει του ψεύτικη αίτηση ή ψεύτικες αντιρρήσεις, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών μέχρι πέντε χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από δύο μέχρι πέντε χρόνια.


4. Με φυλάκιση από τρεις μήνες μέχρι τρία χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια, τιμωρείται:


α) Όποιος επεμβαίνει οπωσδήποτε αυθαίρετα κατά τη σύνταξη του ψηφοδελτίου από τον εκλογέα, ή επιφέρει χωρίς τη ρητή συναίνεσή του οποιεσδήποτε μεταβολές στο ψηφοδέλτιο αυτού.


β) Όποιος δημοσιεύει ή τοιχοκολλεί ψευδώς οποιουσ­δήποτε πίνακες υποψηφίων με σκοπό την παραπλάνηση των εκλογέων.


γ) Όποιος μέσα στο κατάστημα της ψηφοφορίας ή γύρω απ' αυτό ενεργεί με οποιονδήποτε τρόπο υπέρ ή κατά ενός υποψηφίου.


Ολοκληρώνοντας, αν πρέπει να 'κρατήσεις' κάτι για όλα αυτά, που σε αφορά άμεσα είναι πως ειδικά σε ό,τι αφορά την τιμώρηση για τη μη συμμετοχή στις εκλογές (όταν δεν πας να ψηφίσεις), προβλέπεται μεν, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ δε.


Βέβαια, ξέρεις πως όλα στην Ελλάδα κρίνονται κατά περίσταση, οπότε είναι χρήσιμο να μη ρισκάρεις σε άλλα ζητήματα.

https://www.blogger.com/