8.9.23

ΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

 


Στάγειρα

Στις 7 και 8 του μηνός Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά το γεγονός του Γενεσίου της Θεοτόκου, την ημέρα που ο Ιωακείμ ευλογήθηκε και στα σπλάγχνα της Προμήτορος Άννης συνελήφθη το παλάτιο του Βασιλέως Χριστού, η Υπεραγία Θεοτόκος, την ημέρα που η Υπερούσια Τριάς, Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα έδωσαν Σάρκα και Οστά στην πραγμάτωση της αποφάσεώς Τους να φανερώσουν το θέλημά Τους για τη Σωτηρία του κόσμου και του ανθρώπου. Η Σωτηρία αυτή πραγματοποιήθηκε στο Πρόσωπο και με το Πρόσωπο του Χριστού μας και περνά πάντοτε από την ‘’ευλογημένη εκείνη θύρα’’ που ονομάζεται Παντάνασσα, Παναγία Θεοτόκος, δηλαδή τη Μητέρα Του!

     


       Έτσι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση, την παραμονή της Εορτής Πέμπτη 7η Σεπτεμβρίου τ.έ., στις 7 το απόγευμα, επεσκέφθη το μαγευτικό Εξωκκλήσιο της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας Σταγείρων που τιμάται στο Γενέσιο της Κυρίας των Αγγέλων. Τον υπεδέχθησαν ο εκλεκτός Εφημέριος της Ενορίας Παν. Αρχιμ. π. Ευλόγιος Τσαλαπατάνης που από τότε που ανέλαβε την Ενορία την αναμορφώνει, την αναπλάθει και την ωραΐζει. Μαζί του ευάριθμος χορεία Κληρικών μας για το μεγαλόπρεπο της Πανηγύρεως.

 ΑΛΜΠΟΥΜ ΕΔΩ

      


      Πολύς ο Λαός και οι Προσκυνητές προσήλθαν στη χάρη Της, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στυλιανό Βαλιάνο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Κεφαλά, Νικόλαο Αυγερινό και Γεώργιο Θαλασσινό, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Ενεχηλίδου, τον τοπικό Πρόεδρο κ. Δημήτριο Φαναρά, τον Πρόεδρο Στρατονίκης κ. Νικόλαο Αντωνίου, τον Δημοτικό Σύμβουλο Πολυγύρου κ. Χρήστο Φυλαχτό, τον Προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Παντελή Αλβανό κ.ά.


Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής η Ιερισσός με υπέρλαμπρο τον Καθεδρικό της Ναό, το σπίτι της Παναγίας, κάλεσε τους πιστούς να ευχαριστήσουν και να τιμήσουν το Πρόσωπο που αξιώθηκε να φιλοξενήση στα σπλάγχνα Του τον Κύριο και Θεό μας. Τον Καθεδρικό, λοιπόν, της Ιερισσού, επεσκέφθη και πάλι ο Επίσκοπός μας, Ιερό Ναό που υπερεπληρώθη από τον φιλόχριστο Λαό της Ακάνθου που ξέρει να ευλογή και να τιμά την Παναγία μας. Νόμιζες πως εισερχόσουν σε έναν καινούργιο Καθεδρικό Ναό, μιας και ο Εφημέριός του Αιδ. Πρωτ. π. Μακάριος Ζωνάρας φρόντισε  να λάμπη με παραδοσιακή σεμνότητα βέβαια το σκήνωμα της Θεομήτορος. Ένα υπέροχο μαρμάρινο δάπεδο, δομημένο με παράδοση και αρχοντιά ξετυλίχτηκε μπροστά μας, με τα ωραία σχέδιά του και τα γλυκόχρωμα χαρακτηριστικά του, που το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρό του, κατόπιν ευλογίας του Ποιμενάρχου μας, επέλεξε και έχτισε από γωνιά σε γωνιά. Η Αγιογραφία του Ναού ολοκληρώνεται και το Ιερό Βήμα αντίστοιχα ιστορείται! Είναι να μη χαίρεται η Προϊσταμένη Αρχή της Μητροπόλεως και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ενορίας να μην περηφανεύεται για τον παπά του; Μπράβο τους!

            Την Πανήγυρη  ετίμησαν με την παρουσία τους, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεώς του, εξαίρετοι Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας. Και οι Άρχοντες του Τόπου ετίμησαν τη Μεγαλόχαρη και ζήτησαν την ευλογία Της. Ανάμεσά τους ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργου, η Αντιπεριφερειάρχης κα Αικατερίνη Ζωγράφου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλέξιος Αντωνίου και Νικόλαος Αυγερινός, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Συμέλα Κυριακίδου, ο Πρόεδρος της Ιερισσού κ. Βασίλειος Καλαϊτζής, ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριος Τζιτζιρίκας, ο Διοικητής Α/Τ Αρναίας κ. Αναστάσιος Καραπαντάς, ο Λιμενάρχης Ιερισσού κ. Ευθύμιος Πέτρου κ.ά.

            Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε ότι με τη σημερινή Εορτή της Παναγίας μας, η Εκκλησία μας με τον καλύτερο τρόπο προβάλλει την προαιώνια Βουλή του Κυρίου μας να φανερώση το θέλημά Του στους ανθρώπους και με ‘’την εν Χριστώ Οικονομία’’ να δώση Σάρκα και Οστά στο προαιώνιο αίτημα του ανθρώπου να ξαναβρή τον Θεό του, να ξαναβρή την Πατρίδα του, να ενωθή γή και Ουρανός και πάλι και τα γήινα να μοσχοβολήσουν Ουρανό και όχι δυσοσμία θανάτου…

            


Αλμπουμ ΕΔΏ


http://www.im-ierissou.gr/