14.9.23

Νέες απολύσεις συνδικαλιστών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας - Η θέση του Δημάρχου Αριστοτέλη

 


Σε 4 νέες εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων της, προχώρησε η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», υλοποιώντας ένα ακόμα επεισόδιο του αντεργατικού
Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021-2024.

Απέλυσε 4 έμπειρους εργαζόμενους (εργοδηγούς, επιστάτες) από το υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, οι οποίοι μαζί με άλλους συναδέλφους τους προχώρησαν πρόσφατα σε διαδικασίες ίδρυσης σωματείου για να βάλουν φρένο στην πίεση της διοίκησης για αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας της εργασίας.

Αμεση απάντηση στην εργοδοτική επίθεση έδωσαν οι συνάδελφοί τους μεταλλωρύχοι, προχωρώντας σε αποχή από την εργασία σε όλες τις βάρδιες, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων.


Η νέα εργοδοτική επίθεση έρχεται σε μια περίοδο που ξεκινάει η διαπραγμάτευση για την νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, με την εταιρία να προσπαθεί όπως φαίνεται, με απολύσεις και εκβιασμούς, να επιβάλει εργασία την ημέρα των αργιών και να καλλιεργήσει κλίμα μηδενικών αυξήσεων.



Την αγωνιστική αντίδραση των μεταλλωρύχων χαιρέτησε το Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει «Ηταν μία πρώτη απάντηση στον νέο γύρω επιθέσεων της εταιρείας, απέναντι στα δικαιώματα μας και τους εκβιασμούς της (περί απολύσεων, χρόνος ζωής μεταλλείου, κ.α.), που επίσημα μετέφεραν τα στελέχη της εταιρείας σε συνάντηση με τα σωματεία.

Τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί αυξημένου κόστους και “προβλημάτων που αντιμετωπίζει” όποτε είναι να διαπραγματευτεί μαζί μας, τ’ ακούμε βερεσέ. Ηρθε η ώρα να κοιτάξουμε τα δικά μας κόστη ζωής, τις δικές μας ανάγκες, που καθημερινά μεγαλώνουν, χωρίς σταματημό».

imerodromos.gr/


Στέλιος Βαλιάνος Δήμαρχος Αριστοτέλη 


Ξέρω ότι πολλοί περιμένουν - δεδομένης μάλιστα και της προεκλογικής περιόδου - να εκφραστεί ο Δήμος επί του ζητήματος των τελευταίων απολύσεων της Ελληνικός Χρυσός.
Ακριβώς λόγω της προεκλογικής περιόδου και της σοβαρότητας του θέματος, οφείλουμε, άπαντες, να "αφοπλίσουμε" όσους επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την αγωνία των εργαζομένων ως στερεότυπο θέμα μιας "προεκλογικής ατζέντας".
Ακριβώς ο απόλυτος σεβασμός μου, στην αγωνία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, μου επιβάλλει να αποτρέψω την εμπλοκή του σε στερεότυπες παρερμηνείες.
Είναι γνωστό, πως σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων και αμφισβητούμενων εργασιακών πρακτικών, κατά το παρελθόν, έχουμε αντιδράσει έντονα, ακόμα και καθ` υπέρβαση των ορίων των αρμοδιοτήτων του Δήμου.
Εν προκειμένω, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, να υποβαθμίσει σε "προεκλογικού χαρακτήρα" τη σύμπνοια -θέλω να πιστεύω - του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων, και να παίξει με την αγωνία ενός μεγάλου αριθμού δημοτών μας για το εργασιακό τους μέλλον.
Παρ`όλ` αυτά, προφανώς η ανησυχία κάθε εργαζόμενου ότι οι απολύσεις προϊσταμένων μπορεί να είναι προάγγελος νέων απολύσεων και μεταξύ των υφισταμένων, είναι εύλογη και απολύτως κατανοητή.
Επιλέγω λοιπόν, να θεωρήσω δεδομένη την διάθεση όλων των παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας, και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί, χωρίς αστερίσκους και παρενθέσεις, να ζητήσουν επίσημες διαβεβαιώσεις, ότι εν αναμονή της υπεσχημένης θεαματικής αύξησης θέσεων εργασίας, δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις. Και ότι από κοινού θα επιμείνουμε στην τήρηση της αναλογίας 90-10 υπέρ των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, στις μελλοντικές προσλήψεις, ανάμεσα στις λοιπές συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας που αφορούν στο περιβάλλον και στη συνύπαρξή της με την τοπική κοινωνία με την οποία συμβιώνει.
Σε κάθε περίπτωση είναι για μένα αυτονόητη η απαίτηση για ανάκληση όλων των απολύσεων και η στήριξη των αποφάσεων που θα λάβουν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων από δω και στο εξής.