Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, με θέμα «Βιωσιμότητα, Καινοτομία, Συνεργασία, το κλειδί για Πραγματική & Ισόρροπη Ανάπτυξη – Ανακοίνωση συμπερασμάτων “1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Επιμελητηρίου Χαλκιδικής”», στο πλαίσιο του 32ου Money Show, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, ευχαρίστησε το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο για τη φιλοξενία και τη συνεργασία και αναφέρθηκε σύντομα στην περσινή αντίστοιχη εκδήλωση στο πλαίσιο του 31ου Money Show, που αποτέλεσε τον προπομπό του “1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου”, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο στη Χαλκιδική, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Με δεδομένα τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι συνεργασίες και οι συνέργειες, που με συνέπεια επιδιώκει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια της θητείας του παρόντος Δ.Σ, αποτελούν μονόδρομο για ανάπτυξη και αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο τόπος σε θέματα υποδομών, όπως είναι οι υδάτινοι πόροι, τα λύματα, το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια, αλλά και οι σοβαρές απειλές λόγω της κλιματικής κρίσης.
Αναφέρθηκε ακόμη, στην ανάγκη δημιουργίας σταθμού ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του υφυπουργού υγείας κ. Βαρτζόπουλου στο Συνέδριο, αλλά και στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τον τόπο μέσα από το Νέο Χωροταξικό Νόμο.
Με την παρουσία του τίμησε και έκανε σύντομο χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Σαραντόπουλος.
Σύντομη παρουσίαση των δεδομένων και των συμπερασμάτων του Συνεδρίου έγινε από την υπεύθυνη επικοινωνίας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Λία Μπουντιούκου. Στη σημασία και στα θέματα που αναδείχθηκαν από το Συνέδριο αναφέρθηκε και ο Χρίστος Βλαχοκώστας, Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και μέλος της οργανωτικής ομάδας του Συνεδρίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ο Βουλευτής Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος και οι πέντε Δήμαρχοι της Χαλκιδικής. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές Χαλκιδικής και οι εκπρόσωποι του Α’ και Β’ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πρώτη μίλησε η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, η οποία αναφέρθηκε στα κοινά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στη Χαλκιδική, αλλά αναφέρθηκε και στα έργα, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της, καθώς και σε νέα σημαντικά, που έχουν είτε εγκριθεί, είτε έχει ολοκληρωθεί η μελέτη τους.
Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, αναφέρθηκε και αυτός στα προβλήματα του Δήμου του και επισήμανε ανακοινώσεις του Συνεδρίου που άπτονται του Δήμου του. Παρουσίασε ακόμη το πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 55 άνω της ΔΥΠΑ στο Δήμο Νέας Προποντίδας, μέσα από το οποίο έχει ολοκληρωθεί σειρά σημαντικών κατασκευαστικών έργων στο Δήμο, αξιοποιώντας το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, πλήρως ταυτισμένος με το πνεύμα συνεργασίας είπε ότι, θα πρέπει να ξεπεραστούν οι παθογένειες των αιρετών πολιτικών, να παραμεριστεί ο τοπικισμός και να δημιουργήσουν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Χαλκιδικής έναν κοινό φορέα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, αλλά και για να ακουστεί η φωνή της Χαλκιδικής.
Ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Πολυγύρου Γιώργος Εμμανουήλ, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει ήδη προβεί, ως νέα δημοτική αρχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα, όπως το υπέρογκο κόστος ενέργειας, με το οποίο επιβαρύνεται ο Δήμος για την υδροδότηση. Είπε ακόμη ότι, είναι σημαντικό να γίνουν συνεργασίες και κοινά μεγάλα έργα μεταξύ των Δήμων, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα.
Ο πέμπτος και επίσης νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Μαλλίνης, αναφέρθηκε στον πλούτο που διαθέτει η Σιθωνία, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη της συμμετοχής και της ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας.
Τελευταίος επέλεξε να μιλήσει ο βουλευτής Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, μετά τις τοποθετήσεις των Δημάρχων. Δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για το ενωτικό κλίμα, που όπως είπε για πρώτη φορά επιτυγχάνεται μεταξύ εκπροσώπων του τόπου. Αναφέρθηκε σύντομα στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, στη συνεισφορά της οικονομία της Χαλκιδικής στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και στις παθογένειες της αυτοδιοίκησης, που είναι η εξάρτηση από την Πολιτεία, η έλλειψη πόρων και δυνατότητας αυτοδιαχείρισης. Κλείνοντας είπε ότι υπάρχει μελετητική ωριμότητα, προκειμένου να διεκδικήσει η Χαλκιδική αυτά που της αξίζουν.
Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής αναμένονται τα επόμενα βήματα, που είναι η σύσταση του νέου κοινού φορέα των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης. Ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας έχει άμεση εξάρτηση από την αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων του τόπου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη, από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ο Α’ Αντιπρόεδρος Στέλιος Χούτας, τα μέλη Βαρβάρα Μαυροφρύδη και Ελευθερία Χατζησταματίου, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, o Εκπρόσωπος της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πολυγύρου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Χαλκιδικής, εκπρόσωποι της ΑΝΕΤΧΑ, των Ελληνικών Λευκόλιθων, Συλλόγων και Σωματείων Επαγγελματιών της Χαλκιδικής, Δημοσιογράφοι, στελέχη και συνεργάτες του Επιμελητηρίου, και κοινό.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε σε live streaming με την ευγενική χορηγία του Millenium Education Center.
Τα συμπεράσματα και όλο το υλικό του Συνεδρίου βρίσκονται στο www.develop-halkidiki.gr.