7.2.24

ΑΠ.ΠΑΝΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ -ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.

 


Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνοντας τα διαχρονικά προβλήματα και σημαντικές λειτουργικές ανάγκες στο Κατάστημα του e-ΕΦΚΑ Πολυγύρου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας αναφέρει, πως στην Τοπική Διεύθυνση  του ΕΦΚΑ Χαλκιδικής και πιο συγκεκριμένα, στο κατάστημα e-ΕΦΚΑ Πολυγύρου, ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι δυσανάλογος των αναγκών και των απαιτήσεων της κοινωνίας καθώς προσπαθούν να εξυπηρετήσουν δυσανάλογο αριθμό πολιτών από όλη τη Χαλκιδική, μαζί με μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και τις τεράστιες και καθημερινές ανάγκες του Άγιου Όρους προβλήματα σε έλλειψη προσωπικού υπάρχουν και στο Αποκεντρωμένο Τμήμα Ν. Μουδανιών.

Ταυτόχρονα ο Βουλευτής αναφέρει, πως η διαρκής, καθημερινή συσσώρευση των συντάξεων η εξυπηρέτηση των εργαζομένων στο Άγιο Όρος και αρκετών κατηγοριών εργαζομένων που εκτελούνται χειρόγραφα και χρειάζονται μηχανογράφηση δημιουργεί επιπρόσθετο διοικητικό χάος. Σημειώνει μάλιστα ότι το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) υπαγόμενο στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, λειτουργεί με 2 μόνο γραμματείς οι οποίοι προσπαθούν να διεκπεραιώσουν καθημερινά διαφορετικά και απαιτητικά αντικείμενα, ενώ συνολικά ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιακού υλικού και πληροφορικής των υπηρεσιών αλλά και η κτιριακή υποδομή δεν μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες.

Ο κ. Πάνας δήλωσε : «Χρέος της Πολιτείας είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, η καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού. Στην παρούσα όμως περίπτωση στο e-ΕΦΚΑ Πολυγύρου δυστυχώς δε συμβαίνει αυτό. Για τους λόγους αυτούς με την παρέμβασή μου ζητώ, να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των κενών θέσεων της υπηρεσίας αυτής, καθώς και να μεριμνήσει για μια πιο λειτουργική και σύγχρονη εγκατάσταση της υπηρεσίας πλήρως εξοπλισμένη, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εργαζομένων της Χαλκιδικής και να εξυπηρετούνται επαρκώς οι πολίτες».


Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Πάνα έχει ως εξής:





ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ


    Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας-

Βουλευτής Χαλκιδικής 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ


                                                             26-01-2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Μιχαηλίδου Δόμνα-Μαρία 

«Θέμα: Διαχρονικά προβλήματα και σημαντικές λειτουργικές ανάγκες στο Κατάστημα του e-ΕΦΚΑ Πολυγύρου». 

Κυρία Υπουργέ

Στην Τοπική Διεύθυνση του ΕΦΚΑ Χαλκιδικής και πιο συγκεκριμένα, στο κατάστημα e-ΕΦΚΑ Πολυγύρου, εδώ και αρκετά χρόνια, και ιδιαίτερα έπειτα από τη σύσταση νέων τοπικών διευθύνσεων, με την κατάργηση των παλαιών δομών και την ενσωμάτωσή τους στις νέες τοπικές από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανά τη χώρα, έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα που  διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και την απρόσκοπτη  εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι δυσανάλογος των αναγκών και των απαιτήσεων της κοινωνίας. Αναφέρουμε συγκεκριμένα, πως 21 μόνο άτομα στελεχώνουν την Τ.Δ. ΕΦΚΑ Χαλκιδικής και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν δυσανάλογο αριθμό πολιτών από όλη τη Χαλκιδική, μαζί με μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και τις τεράστιες και καθημερινές ανάγκες του Άγιου Όρους. Παράλληλα  στο μοναδικό  Αποκεντρωμένο Τμήμα Ν. Μουδανιών υπηρετούν 6 υπάλληλοι και 1 Προϊστάμενος.

Η κατάσταση είναι πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται μονίμως και καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα  η διαρκής, καθημερινή συσσώρευση των συντάξεων δημιουργεί επιπρόσθετο διοικητικό χάος στο ήδη υφιστάμενο χαοτικό περιβάλλον και οι εργαζόμενοι καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν την τεράστια οργή και αγανάκτηση των εν δυνάμει συνταξιούχων και ασφαλισμένων, απολογούμενοι για την ολιγωρία και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του κράτους.


Να επισημάνουμε παράλληλα, πως υπάρχει μεγάλος όγκος εργασίας για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων στις ιερές Μονές του Αγίου Όρους, εργασίες οι οποίες εκτελούνται χειρόγραφα εν έτη 2023. Ίδια διαδικασία θα πρέπει να γίνει προκειμένου να αρχειοθετηθούν και να εξυπηρετηθούν και αρκετές κατηγορίες εργαζομένων στη Χαλκιδική, όπως δασεργάτες, εκδοροσφαγείς και λιμενεργάτες.


Σημαντικό εδώ είναι να σημειωθεί, ότι το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) υπαγόμενο στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, λειτουργεί με 2 μόνο γραμματείς οι οποίοι προσπαθούν να διεκπεραιώσουν καθημερινά διαφορετικά και απαιτητικά αντικείμενα, ενώ συνολικά ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιακού υλικού και πληροφορικής των υπηρεσιών είναι παλαιός και χρήζει άμεσης αποκατάστασης, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.


Στα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν επιπλέον προβλήματα, καθώς η κτιριακή υποδομή δεν μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες και ως προς τους χώρους εργασίας των υπάλληλων και εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και ως προς τους αποθηκευτικούς χώρους, ενώ οι διαγωνισμοί που γίνονται εδώ και χρόνια αποβαίνουν άγονοι.


Επειδή, είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά για την ίση μεταχείριση και να διασφαλίζει εύρυθμες συνθήκες λειτουργίας των υπηρεσιών.

 

Επειδή κρίνεται απαραίτητη η καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.


Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργέ 


1)Σκοπεύετε να καλύψετε μέσω προκηρύξεων ΑΣΕΠ, τις κενές θέσεις που προβλέπει το Οργανόγραμμα του οργανισμού;


2)Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε βραχυπρόθεσμες λύσεις όπως π.χ. μέσω των αμοιβαίων μετακινήσεων μέχρι την  κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων;


3) Τι σκοπεύετε να πράξετε για τη μετεγκατάσταση του e-ΕΦΚΑ Πολυγύρου σε μια πιο λειτουργική και σύγχρονη εγκατάσταση, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον απαραίτητο εξοπλισμό τηλεπικοινωνιακού υλικού και πληροφορικής για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών υπαλλήλων και πολιτών ;


                                                                              Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής 



                                                                                               Πάνας Απόστολος