21.2.24

Πολύγυρος Επιμελητήριο - Ενημέρωση για το νέο ΕΣΠΑ,

 


Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Δράσης Ενίσχυσης Υφιστάμενων Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο
«Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση», παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Apostolos Tzitzikostas και πρόσφατα επανεκλεγμένου Προέδρου της Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.



Την ενημέρωση για το νέο ΕΣΠΑ, διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και την ΚΕΠΑ - Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης, αρμόδιο Εταίρο-Περιφερειακή Μονάδα του Ενδιάμεσου Φορέα του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία»/ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΦΕΠΑΕ.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και Τομεάρχης Παραγωγικών Φορέων ΠΚΜ Γιάννης Κουφίδης, στην εναρκτήρια ομιλία του παρουσίασε σύντομα τους τομείς δραστηριότητας ενισχύσεων, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της δράσης για την επιχειρηματικότητα του τόπου.
Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Apostolos Tzitzikostas αναφέρθηκε στη μεγάλη απορροφητικότητα προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, που έχει επιτύχει η ΠΚΜ μέχρι σήμερα και τόνισε πως στόχος αυτών των ενημερώσεων είναι, να μην μείνει ούτε μια επιχείρηση εκτός, από αυτές που πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο βουλευτής Χαλκιδικής Ioannis Giorgos - Ιωάννης Γιώργος.
Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν οι εκπρόσωποι της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Χρήστος Σαρίκενας, Θανάσης Κακούδης και Στέλλα Αικατερινιάδου, από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της ΠΚΜ . Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν πολύ μεγάλο και οι ομιλητές δέχθηκαν σωρεία ερωτήσεων.
Σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την κυρίαρχη επιχειρηματικότητα της Χαλκιδικής, που είναι η μεταποίηση ελιάς, ο τουρισμός, η εστίαση, έγινε ειδική αναφορά από τους ομιλητές σε πιθανά αιτήματα για χρηματοδότηση, που μπορούν να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους. Τα λύματα από τη μεταποίηση, συστήματα εξοπλισμού που συμβάλουν στην κυκλική οικονομία, συσκευές και μέσα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, έξυπνες συσκευές για συντήρηση τροφίμων, λογισμικά για τη διαχείριση αποθεμάτων τροφίμων, χρηματοδότηση για κουζίνες ειδικής διατροφής στην εστίαση, ήταν μερικά από αυτά που αναφέρθηκαν. Γενικά τονίστηκε από τους ομιλητές ότι ζητούμενο είναι η καινοτομία και οι έξυπνες επιχειρήσεις.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ακόμη, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ζωγράφου Αικατερίνη, η Τομεάρχης Προσβασιμότητας ΠΚΜ, Πελαγια Ιορδανιδου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μέλα Κυριακίδου, ο Δήμαρχος Πολυγύρου, George Emmanouil, η εκπρόσωπος του Δήμου Σιθωνίας Antonia Dalavitsou, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του ΤΟΧ, Grigoris Tasios, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΤΧΑ, Γιώργος Πασαλής, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Θωμάς Αλγιανάκογλου, ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Βασίλης Καμπάνης, ο Διοικητής Γ.Ν. Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Δεδελούδης, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων και Σωματείων από όλη τη Χαλκιδική και πλήθος επιχειρηματιών.
Από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής παρόντες ήταν οι Αντιπρόεδροι Α' και Β' Στέλιος Χούτας και Dimitris Krimnianiotis, τα μέλη Arzoumanidis Yannis, Korina Zolla, Κατερίνα Μπουζιά, Χρήστος Παπαγιάννης, Θόδωρος Πανανός, Χρήστος Ρούζιος και Γιώργος Χολογγούνης.