25.9.20

Κλειστά περίπτερα, μίνι μάρκετ, κάβες από τα μεσάνυχτα σε Αττική σε άλλες 10 περιοχές (και στη Χαλκιδική χωρίς επιδημιολογικό φορτίο του ιού Μηδεν κρούσματα σήμερα)

Το μέτρο ισχύει από αύριο και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου σε Αττική, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Λέσβο, Μύκονο.  Να  σημειωθεί ότι η Χαλκιδική παρουσιάζει ελάχιστα κρούσματα μηδεν σήμερα (εξαιρουμένου του Αγ.Όρους , εκεί μπορεί να κλείσουν τα περίπτερα και οι  κάβες !!!   Πρακτικά δεν έχει καμία επίπτωση στη Χαλκιδική   τώρα, την έχουν <αμπαρώσει> και μόνο αδέσποτα ζώα κυκλοφορούν ). Βέβαια οι δήμαρχοι και  άλλοι φορείς εδώ και καιρό 'μούγκα '.
Την αναστολή λειτουργίας κάθε είδους επιχείρησης λιανικής όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες, από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Το μέτρο αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό.

 Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα σημεία πώλησης καυσίμων.
Στόχος είναι να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες μετά το κλείσιμο των μαγαζιών εστίασης.
Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακεία αλλά και τα πρατήρια υγρών καυσίμων.


Tο delivery θα ξεκινά πλέον στις 5:00 και όχι στις 7:00 με περιορισμό στην πώληση αλκοόλ.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, εξαρτάται απ' όλους. Η Πολιτεία παρακολουθεί στενά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας καταστημάτων όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στην Αττική. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα. Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο (σ.σ. Σάββατο) στις 5 το πρωί και έως τις 4 Οκτωβρίου».

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο, στις 5 το πρωί, αφορούν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δηλαδή την Αττική, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Ζάκυνθο και τη Λέσβο.

Πρόσθεσε, δε, πως «αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, δεν θα χρειαστούν άλλα», εννοώντας προφανώς ένα πιθανό lockdown, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου φαίνεται πως έχει συσσωρευθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων και των ασθενών.

Στις περιοχές ειδικών περιοριστικών μέτρων και τις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση επιτρέπεται το take away, drive through και delivery για εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.

Επιπλέον ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Σάββατο θα λειτουργούν από τις 5 τα ξημερώματα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα ενός νέου lockdown ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς και αυτά που μπορεί να αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες, δεν αποδώσουν, τότε αναγκαστικά θα οδηγηθούμε στο ύστατο μέτρο, την καραντίνα.

Παράλληλα, και η Π.Ε. Τρικάλων μπαίνει από αύριο το πρώι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

286 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 από τον ΕΟΔΥ.

 Αναλυτικά στοιχεία με τις περιοχές όπου επιβεβαιώθηκαν τα 286 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα:

37 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
163 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.