16.3.23

Επιμελητήριο Χαλκιδικής εκδήλωση στα Ν.Μουδανιά σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής 15/3/23

 


Μια πολλή σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαρτίου, στο Κλειστό Θέατρο των Νέων Μουδανιών, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, η Χριστιάνα Καλογήρου - Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής και εκπρόσωποι των περισσότερων Αγροτικών, Κτηνοτροφικών και Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Πρόεδρος της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ κ. Γιώργος Πασαλής, καθώς και τα μέλη Δ.Σ του Επιμελητηρίου Korina zolla, Maria Caravana και Yannis Arzoumanidis II.



Η εκδήλωση άνοιξε με την τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολλαπλές δράσεις, που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, στη σημασία της κοινής αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά και στην συσχέτιση των τριών τομέων της οικονομίας μεταξύ τους, σε μια στρατηγική πέρα από το μοντέλο ήλιος και θάλασσα και με στόχο την τοπική οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.
Εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση της έρευνας, που έχει χρηματοδοτήσει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, από την κ. Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια ΑΠΘ της Σχολής Θετικών Επιστημών του Τμήματος Μετεωρολογίας. Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον, καθώς η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας, ο περιορισμός των υδάτινων πόρων, η ανατροπή της εποχικότητας, αποτελούν απειλή για τις καλλιέργειες, της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, των αμπελιών, αλλά και για τη μελισσοκομία, δεδομένου ότι θα αλλάξουν εντελώς τα μοντέλα του πρωτογενή τομέα.
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου αναφέρθηκε στις δράσεις, που έχει αναπτύξει η παρούσα διοίκηση του υπουργείου, αλλά και στα πολλά και σημαντική ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της Χαλκιδικής. Ανακοίνωσε δε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οικονομική ενίσχυση de minimis με το ποσό των 150€/στρέμμα, που έχει αποφασιστεί και θα λάβουν οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών, μετά τις παρεμβάσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννη Κουφίδη.
Ανακοίνωσε ακόμη την οικονομική ενίσχυση ύψους 1εκ. ευρώ, που θα λάβουν για πρώτη φορά οι 467 μελισσοκόμοι του Νομού Χαλκιδικής, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε ακόμη στις οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν οι παραγωγοί πράσινης ελιάς και λεβάντας, εξαιτίας των συνεχών παρεμβάσεων του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, αναφέρθηκε στις δυσανάλογες οικονομικές ενισχύσεις, που λαμβάνει η Χαλκιδική σε σύγκριση με τη συνεισφορά της στην Εθνική οικονομία. Παρουσίασε ακόμη τα πολλά και σημαντικά έργα και πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει και εκπονεί ο Δήμος Νέας Προποντίδας.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ήταν πολλές και καταιγιστικές οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων απ τον τομέα δράσης του καθενός, τις οποίες η Γενική Γραμματέας απάντησε μια προς μια.
Συμφωνήθηκε μετά από όσα ακούστηκαν και προτάθηκαν, ότι το σημαντικότερο είναι να διαφοροποιηθεί η Χαλκιδική αναφορικά με το κόστος της καλλιέργειας της ελιάς, καθώς είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό άλλων περιοχών της χώρας.

Η συμβολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα είναι σημαντική καθώς αυτό που αναγνωρίζει η παρούσα διοίκηση είναι ότι και τα προβλήματα, αλλά και οι επιτυχίες αφορούν όλους. Επιπλέον, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο εμπειριών για τις σύγχρονες μορφές τουρισμού