22.3.23

Καταγγελία του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Χαλκιδικής για Καταστροφή του δάσους Σιθωνίας

 

Προς: Δασαρχείο Πολυγύρου
Κυρία Δασάρχη 

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το πευκοδάσος του Δραγουντέλη στη Σιθωνία, αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα που παράγεται το πευκόμελο, ποικιλία που αποτελεί την

κύρια παραγωγή μελιού στον τόπο μας. Παρατηρούμε εδώ και πολύ καιρό, να υφίσταται η καταστροφή του στο όνομα της «αραίωσης», γεγονός που μας προβληματίζει αφού θέτει κινδύνους τόσο για το δάσος όσο και για την επιβίωσή των μελισσοκόμων. 
Για το δάσος, καθώς τα κλαδιά από την «αραίωση» παραμένουν στον χώρο αποτελώντας εύφλεκτη ύλη για πυρκαγιές, ενώ για τους μελισσοκόμους καθώς εξαφανίζονται αιωνόβια δέντρα, στα οποία υπάρχει το μελιτοφόρο έντομο marchalina hellenica, από τις μελιτοεκκρίσεις του οποίου παράγεται το πευκόμελο. 

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την άδεια (ημερομηνία και πρωτόκολλο, ποιος την εξέδωσε, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, στο όνομα ποιου εκδόθηκε) με την οποία επιτρέπονται αυτές οι ενέργειες. 

Συνημμένα σας αποστέλλουμε φωτογραφίες που αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για συνεργασία και παροχή κάθε βοήθειας που θα απαιτηθεί από εμάς, με απώτερο σκοπό την προστασία του δάσους που τόσο αγαπάμε και φροντίζουμε.  

Για τον Σ.Ε.Με.Χ.  Ο Πρόεδρος Αριστοτέλης Κασσανδρινός

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Τ.Κ. 63088 Νικήτη Χαλκιδικής Τηλ: 6989604652 Εmail: melissokomikossillogos.chalkidikis@hotmail.com 

 Προς: Δασαρχείο Πολυγύρου Αν. Δασάρχη κα Μπαλάσκα Αφρ.  E. tdd-pol@damt.gov.gr T. 23710 21175 Τ.Κ. 63100 Πολύγυρος  

Κοιν: · Κυριακή Μάλαμα Βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ k.malama@parliament.gr           · Απόστολος Πάνας Βουλευτής Χαλκιδικής ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής a.panas@parliament.gr  

         · Αικατερίνη Ζωγράφου Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας Χαλκιδικής zogrkate@otenet.gr  

         ·Ζώη Κωνσταντοπούλου Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας zoikonstantopoulou@yahoo.com           ·Κυριάκος Βελόπουλος Βουλευτής Ελληνικής Λύσης k.velopoulos@parliament.gr 



Κατερίνα Ζωγράφου Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Χαλκιδικής
Συμμεριζόμενη την ανησυχία των μελισσοκόμων της Χαλκιδικής, για τη συστηματική υλοτόμηση του μελιτοφόρου πευκοδάσους του όρους Ίταμος, στη χερσόνησο της Σιθωνίας, αλλά πιστεύοντας και η ίδια στη διατήρηση αυτού του παραγωγικού ενδιαιτήματος του "εργάτη" του πεύκου, απέστειλα σήμερα επιστολή στο Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, έχονταν επικοινωνήσει και προσωπικά μαζί του.
Η επιστολή αναφέρει :
ΘΕΜΑ: « Περιορισμός της υλοτόμησης του μελιτοφόρου πευκοδάσους της Σιθωνίας»
Αξιότιμε κ. Γενικέ,
Λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα κατάσταση, όπως αυτή έχει πρόσφατα διαμορφωθεί, με τη συνεχιζόμενη υλοτόμηση του πευκοδάσους του όρους Ίταμος, που καταλαμβάνει τη χερσόνησο της Σιθωνίας στην Π.Ε. Χαλκιδικής, και μετά από την ανησυχία των μελισσοκόμων της Χαλκιδικής, απευθυνόμαστε σε εσάς, γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει και την εγρήγορση σας.
Το πευκοδάσος της Σιθωνίας αποτελεί ένα από τα κύρια ενδιαιτήματα στον ελληνικό χώρο του μελιτοφόρου εντόμου Marchalina hellenica, από τα μελιτώματα του οποίου παράγεται το περίφημο πευκόμελο, μετά τη συλλογή, την ενίσχυση με ένζυμα και την επεξεργασία του από τις ίδιες τις μέλισσες. Για το λόγο αυτό αποτελεί και τον κύριο προορισμό των μελισσοκόμων, όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά και ολόκληρης της επικράτειας, για μεταφορά και διαβίωση των μελισσοσμηνών τους, κατά τις χρονικές περιόδους που ο «εργάτης» του πεύκου παράγει μελίτωμα.
Η υλοτομία που υφίσταται το αιωνόβιο δάσος της Σιθωνίας κατά το τελευταίο έτος δεν έχει προηγούμενο. Ολόκληρες εκτάσεις με τεράστια μελιτοφόρα πεύκα εξαφανίζονται και στη θέση τους παραμένει μόνο η επικίνδυνη για πυρκαγιές ύλη των υπολειμμάτων τους.
Η ανησυχία μας και ιδιαίτερα των μελισσοκόμων εντείνεται διότι αντίστοιχα ενδιαιτήματα έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές όπως της Εύβοιας και της Θάσου που μαζί με τη Χαλκιδική αποτελούν την κύρια πηγή του πευκόμελου. Ένας παραγωγικός κλάδος της χώρας μας , με ουσιαστική συμμετοχή και στην δενδροκαλλιέργεια μέσω των μελισσών – επικονιαστών αλλά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, πλήττεται ανεπανόρθωτα και η παραγόμενη ποσότητα του εξαιρετικού σε θρεπτική αξία πευκόμελου ελαττώνεται καθημερινά.
Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε να εξετάσετε τις συνθήκες κατά τις οποίες γίνεται η προαναφερόμενη υλοτόμηση, τα διαχειριστικά σχέδια και τις αδειοδοτήσεις.
Ακόμη κι αν τηρείται γραφειοκρατικά η νομιμότητα, να ενσκήψετε με ευαισθησία στην καταστροφική αυτή λαίλαπα προς όφελος των παραγωγικών τάξεων του πρωτογενούς τομέα και της κοινωνίας ολόκληρης.

Με Εκτίμηση
Αικατερίνη Ζωγράφου
Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Χαλκιδικής