Δείτε τι λένε στο GRTimes.gr οι Δήμαρχοι, αλλά και πως ερμηνεύει το γεγονός ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου
Χαλκιδικής.Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη
Στα κάγκελα τοπικοί άρχοντες και πολίτες της Χαλκιδικής μετά τις ανακοινώσεις Κικίλια για κατάταξη της Χαλκιδικής στις περιοχές με βεβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο. Σύμφωνα με τα όσα λένε στο GRTimes ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Στέλιος Βαλιάνος, αλλά και ο Δήμαρχος Σιθωνίας, κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας, δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ τα νοσηλευμένα περιστατικά στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής έχουν μειωθεί κατά 80% τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμη, από τα Rapid Tests που διενεργούν κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ στους δήμους της Χαλκιδικής, προκύπτει μονοψήφιος αριθμός θετικών, σε τριψήφιο αριθμό δειγμάτων.
«Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι είμαστε σε έξαρση. Από τα δεδομένα που αξιολογούνται, δεν προκύπτει κάποια αύξηση και πόσο μάλλον, ότι είμαστε στο κόκκινο. Για να λέει όσα λέει ο Υπουργός Υγείας όμως, φαντάζομαι έχει περισσότερα στοιχεία, τα οποία όμως θα θέλαμε να τα ξέρουμε. Πλέον, έρχεται στους δήμους ένα εμπιστευτικό έγγραφο στο οποίο αναγράφεται πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν σε κάθε δήμο. Τα στοιχεία που έχουμε δε δικαιολογούν αυτή τη διαπίστωση», αναφέρει στο GRTimes ο κ. Ντέμπλας, ενώ προσθέτει: «χτες, ο ΕΟΔΥ έκανε rapid tests στην Σιθωνία και για πρώτη φορά δε μας ενημέρωσε για τον αριθμό των θετικών».
Δήμαρχος Αριστοτέλη: Έχουμε ελάχιστα κρούσματα. – Δε μας πείθουν
Απόλυτα σύμφωνος με τον κ. Ντέμπλα εμφανίζεται και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Βαλιάνος. Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι απ’ τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως, τόσο απ’ τους ελέγχους του ΕΟΔΥ, όσο και από το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής αλλά και τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, δεν προκύπτει ότι η Χαλκιδική έχει υψηλό ιικό φορτίο.
«Έχω φέρει 4 φορές τον ΕΟΔΥ. Έχουν διενεργηθεί 600 τεστ και ήταν όλα αρνητικά. Πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί μπαίνουμε σε αυτή την «επιτήρηση» και πως προκύπτει ότι είμαστε στο κόκκινο διότι δε μας πείθουν. Έχουμε στείλει κοινή επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και δεν έχει απαντηθεί. Ακόμα και το εμπιστευτικό έγγραφο που αποστέλλεται στους δήμους, αναφέρει ελάχιστα κρούσματα στο δικό μας δήμο, τα οποία μάλιστα αφορούν ένα διάστημα 15 ημερών», διαπιστώνει ο κ. Βαλιάνος, μιλώντας στο GRTimes.
«Ο ΕΟΔΥ εντοπίζει δύο και τρία κρούσματα – Γελάει ο κόσμος»
Ο ίδιος, τονίζει ότι οι πολίτες στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, κράτησαν εξαιρετική στάση, τηρώντας τα μέτρα προστασίας πιστά. Μάλιστα, αναφέρει ότι μετά το μεσημέρι, οι δρόμοι του Δήμου Αριστοτέλη είναι έρημοι, αφού οι πολίτες αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
«Εδώ, δεν έχουμε τις εικόνες της Θεσσαλονίκης. Μετά το μεσημέρι επικρατεί ερημιά! Όταν λοιπόν ακούν ότι παρ’ όλα αυτά είμαστε στο κόκκινο, λογικό να αντιδρούν. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η Χαλκιδική είναι τουριστικός προορισμός. Δε μπορεί να βγαίνουν με ελαφρά την καρδία και να διαλαλούν ότι είμαστε στα κόκκινα. Όταν ο ΕΟΔΥ εντοπίζει δύο και τρία κρούσματα σε έλεγχο εκατοντάδων ατόμων και μετά ο κ. Κικίλιας λέει ότι είμαστε στα κόκκινα, γελάει ο κόσμος», σχολιάζει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, κ. Μάριος Πυρπασόπουλος, μιλώντας στο GRTimes, παραδέχεται ότι οι δηλώσεις Κικίλια του δημιουργούν απορίες.
«Πραγματικά κι εγώ αναρωτιέμαι. Ίσως μία πιθανή εξήγηση είναι ότι υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, δύο και τριών ατόμων σε κάποια χωριά, που είναι αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής διασποράς. Πιθανολογώ ότι αυτή η εκτεταμένη διασπορά σε όλο το Νομό οδήγησε σε αυτή τη διαπίστωση. Δεν ξέρω αν το αιτιολογώ σωστά, πάντως εμείς δε διαπιστώνουμε κάποιο κίνδυνο. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο έχουν πέσει κατά 80%. Νοσηλεύουμε μόλις 15 άτομα και έχουμε δύο άτομα σε ΜΕΘ. Σε γενικές γραμμές είμαστε ήσυχα», τονίζει ο κ. Πυρπασόπουλος.
«Θεσσαλονικείς, μην έρθετε στην Χαλκιδική»
Ο ίδιος, κλείνοντας, χωρίς να εκφέρει άποψη σχετικά με το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων, κάνει έκκληση στους Θεσσαλονικείς:
«Σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων μην έρθετε στην Χαλκιδική! Απ’ ότι φάνηκε, η έκρηξη κρουσμάτων στην περιοχή μας εμφανίστηκε μετά την επίσκεψη εκατοντάδων Θεσσαλονικέων το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Περίπου δέκα ημέρες μετά, οι εισαγωγές άρχισαν να ανεβαίνουν κατακόρυφα».
https://www.grtimes.gr