23.1.21

Το ψαροντούφεκο, η συρτή από την βάρκα, το καλάμι στην προκυμαία, το μοναχικό καρτέρι για μπεκάτσες είναι προφανές ότι δεν αποτελούν επιδημιολογικές εκτροπές


Για το καλό μας
Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα θα σου απομείνουν ένας υπενωμοτάρχης, μια χαμηλοβλεπούσα λοιμωξιολόγος και ένα φύλλο ΦΕΚ. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.
Μόνον νοσηροί εγκέφαλοι μπορεί να απαγορεύουν το κυνήγι και το ψάρεμα χωρίς καμία απολύτως επιδημιολογική τεκμηρίωση. Γι αυτόν τον λόγο είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού οι χώρες που πήραν τέτοια μέτρα παγκοσμίως.
Η περιστολή βασικών συνταγματικών ελευθεριών εξαιτίας της πανδημίας είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέτρο που η αρχή της αναλογικότητας επιτάσσει να εφαρμόζεται με εξαιρετικά μεγάλη φειδώ εκεί που είναι απολύτως αναγκαίο.

Δεν θέλω να μπω στην συζήτηση για τον βαθμό αναγκαιότητας των καθολικών λοκντάουν ακόμα και για νησιά με μηδενικά κρούσματα και για το εάν θα μπορούσαν να υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι ελέγχου της πανδημίας.

Η διασπορά του ιού στα μέσα μεταφοράς και αλλού θα έπρεπε να είναι ο πονοκέφαλος και η φροντίδα τέτοιων επιτροπών. Το ψαροντούφεκο, η συρτή από την βάρκα, το καλάμι στην προκυμαία,  το μοναχικό καρτέρι για μπεκάτσες είναι προφανές ότι δεν αποτελούν επιδημιολογικές εκτροπές και η απαγόρευσή τους δείχνουν την παντελή έλλειψη ευαισθησίας από μέρους αυτών που την νομοθετούν.
Όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα αλλά δηλητηριάζουν αχρείαστα την εμπιστοσύνη στα μέτρα περιορισμού και δημιουργούν υπόνοιες άλλων σκοπιμοτήτων. 
Είναι απαράδεκτο κάποιοι να νομοθετούν με την βαριοπούλα εκεί που ο στοιχειώδης σεβασμός για τα άγια των δημοκρατικών αγίων της ελευθερίας των πολιτών που αναστέλλονται, θα απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια μέτρων και περιορισμών.
Οι δραστηριότητες στην φύση δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε ιδιοτροπία. Είναι τρόπος ζωής και βασικό στοιχείο της ταυτότητας πολλών από εμάς. Είναι μια ασφαλής διέξοδος από την μαυρίλα της πανδημίας που στερείται από τους πολίτες τώρα που την χρειάζονται περισσότερο. 
Να σταματήσει ΤΩΡΑ η συνταγματική εκτροπή και η κατάχρηση επιδημιολογικής εξουσίας από τις επιτροπές που απαγορεύουν το κυνήγι και το ψάρεμα.
Επιβάλλεται κοινή δράση μεταξύ Κυνηγετικών, Ιατρικών και Δικηγορικών Συλλόγων Άμεσα!

 

 

    

Byron Lykiardopoulos

 Universitetssjukhuset i Linköping - LIO, Health Center of Ithaka και Linköping University Hospital