22.1.21

Δημότης Ιερισσού :ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΄Η ΞΑΝΑ ΔΙΧΑΣΜΟΣ;


 Δημότης Ιερισσού

 Αμφίσημος εμφανίστηκε στην προχτεσινή εκπομπή του Atlas Tv, στις 19-01-21, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Βαλιάνος όπου, μεταξύ των άλλων, συζητήθηκε το τρέχον θέμα του κορονοϊού και η απόφαση του ΣΤΕ για την επιστροφή των υπηρεσιών στην έδρα του Δήμου από την Αρναία όπου βρίσκονται παράνομα. Ασαφής και αόριστος όσον αφορά τις υπηρεσίες, ο κ. Βαλιάνος άφησε περισσότερα ερωτηματικά παρά διευκρινίσεις, αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε απάντηση για το πότε και το πώς θα επιστρέψουν οι υπηρεσίες

στην νόμιμη έδρα τους, αναφέροντας μόνο ότι ναι μεν πρέπει να συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣΤΕ αλλά λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν τη γεωγραφική κατανομή του Δήμου και τη βέλτιστη λειτουργία των υπηρεσιών! Αντιθέτως, ο κ. Βαλιάνος ήταν κατηγορηματικός στο θέμα του κορονοϊού, διευκρινίζοντας ότι κέντρο εμβολιασμού θα είναι μόνο το Κέντρο Υγείας του Παλαιοχωρίου, καθώς το Ιατρείο της Ιερισσού είναι ‘κακώς οργανωμένο’. Το Ιατρείο της Ιερισσού θα μπορούσε να είναι βεβαίως και άρτια εξοπλισμένο και πλήρως επανδρωμένο αλλά μάλλον κάποιοι δεν το επιθυμούν αυτό. Ακόμη κι έτσι όμως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τότε ο κ. Βαλιάνος επέλεξε την Αρναία για να γίνει το δημοτικό ιατρείο covid ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της παράλιας περιοχής που τόσο είχαν ανάγκη και τώρα θα υποστούν αμέτρητη ταλαιπωρία.

Όσον αφορά το θέμα των υπηρεσιών, μάλλον ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να κρυφτεί πίσω απ' το δάχτυλό του, ισχυριζόμενος ότι η γεωγραφική κατανομή του Δήμου και η βέλτιστη λειτουργία των υπηρεσιών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιστροφή των υπηρεσιών στην έδρα τους.
Ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Η γεωγραφική κατανομή του Δήμου, με το 63% της επιχειρηματικής δραστηριότητας να βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Σταγείρων- Ακάνθου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το πού πρέπει να εδρεύουν οι υπηρεσίες.
Στην Ιερισσό εξάλλου συναντώνται οι μεγάλοι οδικοί άξονες Εγνατίας - Αγίου Όρους και Θεσσαλονίκης– Πολυγύρου- Αγίου Όρους, μετατρέποντας τη σε πέρασμα με βαρύνουσα σημασία και τεράστια δυναμική, στην ουσία το φυσικό κέντρο του Δήμου. Να θυμίσουμε ότι επί Πάχτα, η Οικονομική και Διοικητική Υπηρεσία μεταφέρθηκαν στην Αρναία και η Τεχνική στη Μ. Παναγία. Επί Μίχου, η Τεχνική επανήλθε στην Ιερισσό για να ξαναφύγει επί Βαλιάνου στη Μ. Παναγία. Αυτή τη στιγμή δηλαδή καμιά από τις τρεις κεντρικές υπηρεσίες δεν βρίσκεται ως όφειλε στην έδρα του Δήμου! Το ευτράπελο αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού πανελλαδικά για τον αυτονόητο λόγο πως κάθε Δήμος αποδίδει βέλτιστα όταν αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούν μαζί αλληλένδετα στη νόμιμη έδρα του. Στον Δήμο Πολυγύρου δηλαδή βρίσκονται στον Πολύγυρο, στον Δήμο Προποντίδας στα Ν. Μουδανιά, στον Δήμο Βόλβης στον Σταυρό κ.ο.κ… Στον δικό μας δήμο, απ’ ότι φαίνεται, μπορούμε να λειτουργούμε και τηλεπαθητικά… Μελανό σημείο στην εκπομπή ήταν η απαράδεκτη δήλωση του κ. Βαλιάνου ότι το θέμα των υπηρεσιών υπήρξε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των κατοίκων κι ότι πρέπει να σκεφτούμε τις ζωές των υπαλλήλων!
ΠΟΤ΄Ε το θέμα των υπηρεσιών δεν υπήρξε σημείο τριβής μεταξύ των κατοίκων κι αν ο κ. δήμαρχος επιθυμεί να σπείρει διχόνοια, τον ενημερώνουμε ότι και άλλοι το προσπάθησαν πριν απ’ αυτόν και έφαγαν τα μούτρα τους. Αυτό το τονίζουμε γιατί βλέπουμε ότι στο θέμα του κορονοϊού έχει αφήσει την Προ του Άθω περιοχή ανοχύρωτη, τα έργα τα έχει τραβήξει στο Βορρά και τώρα συζητιέται το αν θα έρθουν οι υπηρεσίες στην έδρα του Δήμου. Ας μη νομίζει ο κ. Δήμαρχος ότι μασάμε κουτόχορτο. Προειδοποιούμε ότι δεν σηκώνουμε άλλα παιχνίδια με τον τόπο μας…
Οπωσδήποτε, μια τόσο σημαντική αλλαγή απαιτεί προσοχή και οργάνωση ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση ομαλά και ξεκούραστα. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να μην επιστρέψουν οι υπηρεσίες στην έδρα του Δήμου όπου ανήκουν. Ούτε μπορεί ο κ. Δήμαρχος να επικαλεστεί έλλειψη χώρου καθώς ήδη με την πρόσφατη ανακαίνιση που έγινε στο Δημαρχείο, έργο της προηγούμενης διοίκησης, έγινε πρόβλεψη για τη δημιουργία κατάλληλων χώρων στέγασης υπαλληλικού προσωπικού και αρχειακού υλικού.
Αγκάθι για τον κ. Βαλιάνο θα αποτελέσει οπωσδήποτε η μεταφορά του Ταμείου του Δήμου από την Αρναία στην έδρα του. Το Ταμείο αποτελεί ίσως το πιο νευραλγικό κομμάτι του συνόλου των υπηρεσιών καθώς εκεί εκτελούνται όλα τα εντάλματα και οι μισθοδοσίες. Η οικονομική ζωή του φορέα που λέγεται Δήμος βρίσκεται ουσιαστικά εκεί που υπάρχει το Ταμείο του, συμβάλλοντας στο κύρος της έδρας. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η μεταφορά της Πολεοδομίας, τμήματος που υπάγεται στην Τεχνική Υπηρεσία και που η τοποθέτησή της στην Ιερισσό μόνο ευεργετικά αποτελέσματα θα φέρει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία της οικοδομικής δραστηριότητας επικεντρώνεται στην παράλια περιοχή.
Ενδιαφέρον τέλος θα έχει να δούμε και τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της περιοχής μας, καθώς η μεν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έστελνε πρόσφατα χριστουγεννιάτικες ευχές με φόντο το δημοτικό κατάστημα Αρναίας, ο δε αντιδήμαρχος Στ. Ακάνθου, ενώ ήταν στους αρχικούς -προ δεκαετίας- προσφεύγοντες, δεν έβαλε υπογραφή στη συνέχεια να συμμετάσχει στην εξουσιοδότηση του δικηγόρου που εκδίκασε την υπόθεση των υπηρεσιών στο ΣΤΕ για λογαριασμό των κατοίκων...
Δείτε τη προχθεσινή συνέντευξη του Δημάρχου στο Atlas Tv στο παρακάτω link: https://www.facebook.com/watch/live?v=529948014649370&ref=watch_permalink.
Το κομμάτι με τις υπηρεσίες μετά το 13:10. Δείτε τί πάσα του δίνει η δημοσιογράφος ρωτώντας αν έχει νόημα να φύγουν οι υπηρεσίες από την Αρναία μετά από 10 χρόνια, τώρα που όλα έχουν μπει σε ‘ρυθμό και τάξη’… !!!