17.1.21

Ορμύλια Χαλκιδικής - ενα χωριό περικυκλωμένο απο ελιόδεντρα - drone video George Sal

 

 

Η Ορμύλια είναι μια μικρή κοινότητα στην ενδοχώρα που περιβάλλεται από ελαιώνες, πεύκα και πετρόχτιστες εκκλησίες

σε βουνοπλαγιά, όπως ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η ελαιοκομία και ο τουρισμός. Σε έναν λόφο έξω από την πόλη υπάρχει ένας ανεμόμυλος του 19ου αιώνα, ενώ μονοπάτια οδηγούν στο κοντινό παραλιακό θέρετρο Ψακούδια.

Η απόσταση της από τη Θεσσαλονίκη είναι 87 χλμ, και από τον Πολύγυρο την πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής 27 χλμ. Οι κάτοικοι της Ορμύλιας ασχολούνται με τον τουρισμό και με τη γεωργία και συγκεκριμένα με τις ελιές. Το κλίμα της είναι ήπιο και ευνοεί την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. Το κοντινότερο τουριστικό θέρετρο στην Ορμυλία είναι τα Ψακούδια

Κεντρικός ναός στην Ορμύλια είναι του Αγίου Γεωργίου (κτισμένος το 1818). Υπάρχει επίσης ναός αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους. Αξίζει επίσης να αναφερθούν τα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου σε λόφο με το ίδιο όνομα, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Δημητρίου. Πανηγυρίζει στις 29 Ιουνίου.

Είναι ο αρχαιότερος οικισμός της Χαλκιδικής αφού η παρουσία της στην περιοχή είναι αδιάλειπτη από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα, με ονόματα ΣΕΡΜΥΛΗ το κλασσικό, ΕΡΜΥΛΗ – ΕΡΜΥΛΙΑ τα μεσαιωνικά, ΟΡΜΥΛΙΑ το σύγχρονο.
Η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Η αρχαία Σερμύλη (ή Σερμυλία) βρισκόταν τρία περίπου χιλιόμετρα νότια από τη σημερινή Ορμύλια και συγκεκριμένα στο ύψωμα που λέγεται «Πλατιά Τούμπα».[8]

Επίσης, στην περιοχή βρισκόταν και η αρχαία Καλλίπολη (σήμερα αρχαιολογικός χώρος). Τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε στην περιοχή νόμισμα, το οποίο χρονολογείται από το 500 π.Χ. περίπου.