22.1.21

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια από 1η Φεβρουαρίου-Συνεχίζει η απαγόρευση κυνηγιού &ψαρέματος-Ποια μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τις 25 Ιανουαρίου


Επαναλειτουργία δια ζώσης γυμνασίων και λυκείων των γυμνασίων και λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε γνωστό πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ τα διαλείμματα θα λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά διαστήματα. Σημείωσε επίσης ότι θα διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Στις
«κόκκινες» περιοχές, όπως είπε, τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τα λύκεια ειδικής αγωγής που συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Εξαίρεση αποτελούν όσα βρίσκονται στις "κόκκινες" περιοχές, στις οποίες θα επιστρέψουν στα θρανία μόνο οι μαθητές του γυμνασίου. Τα λύκεια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση. Κλειστά θα παραμείνουν τα πανεπιστήμια, τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Τα μέτρα που θα ισχύουν:

η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– η χρήση αντισηπτικών,

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

– οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,

– οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.»
Διευκρινίζεται:

– Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

– Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η διαδικασία είναι δυναμική, τα δεδομένα της πανδημίας εξετάζονται διαρκώς και προσαρμόζονται αναλόγως και οι αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα. Μία επιπλέον επισήμανση: ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου».

 

 


Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος

Την παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος κατά μια ακόμη εβδομάδα, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως είπε, μετά από σχετική εισήγηση των ειδικών παρατείνεται η απαγόρευση στους δύο αυτούς τομείς κατά μια εβδομάδα.
Ποιοι νομοί εξαιρούνται

Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου εντός της κάθε περιφέρειας.

Τα άτομα που επιτρέπονται στο κυνήγι είναι μέχρι τέσσερα, ανά δύο σε κάθε αυτοκίνητο.

Από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ αλλά όχι τα ΟΠΑΠ play, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Aλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.



. Τα  μέτρα που ίχύουν και μετά  τις 25 Ιανουαρίου:
   Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό
   Μάσκες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους
  Η αναστολή λειτουργίας της εστίασης (λειτουργούν μόνο delivery και take away)
  Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 έως τις 5:00


Τα μέτρα για το λιανεμπόριο

Με περιορισμούς θα εξακολουθεί να λειτουργεί το λιανεμπόριο και μετά τις 25 Ιανουαρίου Αναλυτικά:
    Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
    Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα (κωδικό 2), προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
    Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
    Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
    Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Εμπορικά κέντρα

    Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών αλλά και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής:
    Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
    Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.


Ανοιχτά κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
Ανοιχτά θα είναι και μετά τις 25 Ιανουαρίου κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής αλλά και διαιτολογικές υπηρεσίες με τους παρακάτω όρους:
    Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
    Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
    Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
    Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
    Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
    Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
    Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
    Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
    Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Οι κανόνες για τα ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.