Κατανόηση με επιφυλάξεις από την Leipziger Zeitung της Λειψίας: «Εδώ και μήνες η πολιτική αναγκάζεται να σταθμίζει προτεραιότητες ανάμεσα στην καταπολέμηση της πανδημίας και τον περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας. Κάθε τόσο προσαρμόζει τη στάθμιση στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αυτές οι αποφάσεις είναι οι πιο δύσκολες στη διάρκεια της θητείας της. Λόγω της δικής της εμπειρίας στην Ανατολική Γερμανία γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά τι σημαίνουν οι περιορισμοί στην ελεύθερη βούληση. Αλλά ποια άλλη εναλλακτική λύση υπάρχει, εωσότου οι εμβολιασμοί αρχίσουν να αποφέρουν τα πρώτα αποτελέσματα;»
«Μυωπική» τακτική των κυβερνώντων
Ιδιαίτερα κριτική προσέγγιση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Οι κυβερνώντες δεν κάνουν παρά μόνο ό,τι όλοι θεωρούν αναπόφευκτο και κατά συνέπεια αποδέχονται αδιαμαρτύρητα. Αυτό είναι εύκολο, αλλά και μυωπικό. Αυτή η στρατηγική- που μόνο στρατηγική δεν είναι- προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από εκείνη που βραχυπρόθεσμα αποτρέπει. Και μακροπρόθεσμα γίνεται η ίδια πρόβλημα για την πολιτική, που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη δυσπιστία των πολιτών. Γιατί υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και εναλλακτικά μέσα: για παράδειγμα ένα λόκνταουν που θα μπορούσε να επιβληθεί πιο νωρίς ή να είναι πιο αυστηρό, περιορίζοντας τους αριθμούς (των νέων κρουσμάτων) τόσο πολύ, ώστε οι όποιες εστίες μετάδοσης να ελέγχονται πριν καν εκδηλωθούν. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο, δημόσιο σύστημα υγείας με γρήγορα αντανακλαστικά, υπηρεσίες με πλήρη ψηφιοποίηση, δομές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις».
Ένα πιο αυστηρό λόκνταουν φαίνεται να προκρίνει και η Tageszeitung (ΤΑΖ): «Για μία ακόμη φορά οι τοπικοί πρωθυπουργοί κατάφεραν να αποτρέψουν τα πλέον δραστικά περιοριστικά μέτρα. Ναι, ακούγεται σκληρή η απαγόρευση εξόδου, η οποία όμως συνοδεύεται απο πολλά ‘αλλά' και ‘εφόσον'. Οι πρωθυπουργοί εκτιμούν, όπως φαίνεται, ότι με αυτά τα μέτρα περιορισμένης εμβέλειας θα μειωθεί ο αριθμός των νοσούντων και θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Μπορεί να γίνει έτσι. Αλλά δυστυχώς ελάχιστα συνηγορούν υπέρ αυτου του σεναρίου».
Γιάννης Παπαδημητρίου