24.11.18

Δηλητηρίαση ζεύγους στην Κύπρο από μανιτάρια - Μεταφέρθηκαν στη Γαλλία

«Amanita phalloides»
'Έφαγαν δηλητηριώδη μανιτάρια.  Δεν αποκλείεται να χρειαστούν όργανα για μεταμόσχευση.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη όταν ζεύγος αφότου μάζεψαν μανιτάρια από την ύπαιθρο στο χωριό Σαράντι στη συνέχεια τα μαγείρεψαν και τα κατανάλωσαν.
Μετά από έντονους πόνους στο στομάχι, το ζεύγος μετέβη στο Ιατρικό Κέντρο στην Κλήρου,. Ακολούθως οι γιατροί τους παρέπεμψαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και λόγω της σοβαρής κατάστασης μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο ασθενοφόρου στην Γαλλία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά και θα υποβληθούν σε θεραπεία χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενα να χρειαστούν όργανα για μεταμόσχευση.
Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια τα οποία ευθύνονται για πολλούς θανάτους. Το "amanita phalloides" μπορεί να προκαλέσουν νεφρική και υπατική ανεπάρκεια.
«Amanita phalloides»

* μοιάζει λίγο με τον φαγώσιμο  παμπλίτη ή πιπίλι ή  
γκουγκλιάνα,(macrolepiota procera) που έχουμε σε αφθονία όταν βγουν,  στην Χαλκιδική.



Amanita phalloides

Συστηματική ταξινόμηση

Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota

Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes

Order (Τάξη) : Agaricales

Family (Οικογένεια): Amanitaceae

Genus (Γένος) : Amanita

Species (Είδος) : A. phalloides

Επιστημονική ονομασία: Amanita phalloides (Vaill. ex Fr.) Link (1833)
Περιγραφή:
Ο Αμανίτης ο φαλλοειδής (θανατίτης ή deathcap) είναι το ποιο επικίνδυνο μανιτάρι, υπεύθυνο για τους περισσότερους θανάτους γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα στάδια ανάπτυξης του.
Είναι διαδεδομένο είδος στα δάση της Ελλάδας. Το συναντάμε κυρίως σε πλατύφυλλα αλλά και σε μικτά δάση (πλατύφυλλα και κωνοφόρα), το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν δηλαδή βγαίνουν και τα εδώδιμα μανιτάρια (βωλίτες, κανθαρέλες, αγαρικά και άλλα).
Το Amanita phalloides αρχικά έχει σχήμα αυγού, κλεισμένο σε λευκό μεμβρανώδες ολικό πέπλο που σκίζετε και εμφανίζεται το κυρτό καπέλο το οποίο τείνει να γίνει επίπεδο, στην ωριμότητα. Το καπέλο του είναι λείο, σπάνια με μεγάλες λευκές νιφάδες (υπολείμματα από το ολικό πέπλο), χρώματος λαδό-καφετί έως λαδό-κιτρινωπό, λίγο πιο σκουρόχρωμο στο κέντρο και μερικές φορές με μεταλλική λάμψη (εξαρτάται από το καιρό). Έχει διάμετρο από 5-15 εκατοστά.
Τα ελάσματα του είναι λευκά, κρεμ στην ωριμότητα, ελεύθερα και πυκνά.
Ο στύπος (πόδι) έχει ύψος 8-15 και διάμετρο 1-2 εκατοστά, είναι λευκός με λαδο-γκριζωπά λέπια, συνήθως σε διάταξη ζικ-ζακ και έχει λευκό δακτυλίδι, μεμβρανώδες, κρεμαστό. Στη βολβοειδή βάση του ποδιού έχει λευκή, ευρύχωρη, εύθραυστη, μεμβρανώδης θήκη.
Έχει σάρκα λευκή, με ευχάριστη αλλά βαριά οσμή.
Το αποτύπωμα των σπόρων του έχει χρώμα λευκό.
Πηγή: de.wikipedia.org/wiki, en.wikipedia.org/wiki, www.cpbr.gov.au Photography Wikimedia Commons, Author Justin Pierce (JPierce) Date 26 October 2011 & Wikimedia Commons, Author Susulyka Date 26 August 2005 & Author Archenzo (talk | contribs) Date 14:01, 11 September 2005

Γενικά:
Στα παλιά χρόνια όταν θέλανε να δολοφονήσουν κάποιον αυτοκράτορα, έβραζαν τον φαλλοειδή, έπαιρναν το ζουμί του και το προσθέτανε σε κάποιο περιζήτητο έδεσμα. Τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης εμφανίζονται αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση 6-12 ώρες. Έτσι ούτε ο δοκιμαστής φαγητών μπορούσε να σώσει τον αυτοκράτορα.
Αν και δεν μοιάζει με κάποιο εδώδιμο είδος, είναι εύκολο στην αναγνώριση θα μπορούσε όμως να μπερδευτεί από κάποιον αρχάριο και απρόσεκτο και να κατάληξη στο καλάθι. Είναι ένα όμορφο, μεγάλο μανιτάρι και μοιάζει με του εμπορίου.