Στα… δίχτυα της Τουρκίας έχουν μπλεχτεί οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες παρά την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών τους, βλέπουν τη γειτονική χώρα να έχει πάρει…κεφάλι στις αγορές που δραστηριοποιείται.
Oπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) «δημιουργεί έντονο προβληματισμό η αύξηση των μεριδίων αγοράς της Τουρκίας, κύριου ανταγωνιστή
της Ελλάδας σε όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρsπρόσφατα οι Τούρκοι παραγωγοί, τους επιτρέπουν να διαθέτουν το προϊόν τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές». Σε ορισμένες αγορές η διαφορά μπορεί να πλησιάσει και το 1 ευρώ/κιλό, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών.
Μάλιστα, το 2017 η Τουρκία κατέγραψε νέο ρεκόρ παραγωγής μεσογειακών ιχθύων και εισαγωγών στην Ε.Ε., ενώ την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή της ξεπερνώντας τους 100.000 τόνους και αντιπροσωπεύοντας πλέον το 37,5% του συνολικού όγκου παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι. Σύμφωνα με τον ΣΕΘ, η Ελλάδα και η Τουρκία αντιπροσωπεύουν μαζί το 64,4% της παραγωγής παγκοσμίως.
Αναλυτικά, στη χώρα μας, μετά από μια τετραετή περίοδο προσαρμογής, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού το 2017 ανήλθε στους 112.000 τόνους, αξίας άνω των 546 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6,6% ως προς τον όγκο και 0,4% ως προς την αξία πωλήσεων, καθώς η τιμή των δύο ειδών (τσιπούρα και λαβράκι) παρουσίασε μείωση. Η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας ανήλθε στα 4,6 ευρώ/κιλό, παρουσιάζοντας μείωση 9,09% σε σχέση με το 2016, ενώ για το λαβράκι η μέση τιμή πώλησης κυμάνθηκε στα 5,24 ευρώ/κιλό, μειωμένη κατά 5,24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί το 2018 και στα δύο είδη.