27.5.20

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σιθωνίας για τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στον Δήμο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΙΘΩΝΙΑΣ
  Κύριοι, η πανδημία ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των εργαζομένων στην καθαριότητα, στις κοινωνικές υπηρεσίες, σ όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Χωρίς αυτούς οι δημότες είναι "φτωχότεροι" αφού στερούνται βασικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα δούλεψαν με αυταπάρνηση ώστε οι δημότες να έχουν τις καλύτερες
δυνατές υπηρεσίες.
  Συμβαίνει όμως να μην "λαμβάνουν" όσα αξίζουν. προσπαθούν με πενιχρά μέσα να κάνουν την δουλειά τους.. όσο για ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας )και πριν την πανδημία και τώρα ούτε λόγος.Οι εργαζόμενοι μιλούν για μεγάλες ελλείψεις σε μάσκες προστασίας, σε γάντια, σε φόρμες, σε αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια. επίσης μας λένε ότι η απολύμανση των εργαλείων, των χώρων και οχημάτων,που πρέπει καθημερινά να γίνεται βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ είναι ανύπαρκτη.
Από την άλλη μεριά ο απαρχαιωμένος στόλος, ο ελλειπής εξοπλισμός που έχουν στην διάθεσή τους, θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά την ζωή τους.Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μετακινήσεις κάποιων εργαζομένων από την υπηρεσία καθαριότητας στα γραφεία, δημιουργεί προστριβές και άσχημο κλίμα μεταξύ τους. επίσης ευνοεί την δημιουργία ομάδων και κλικων, ευνοημένων και "ριγμενων" εργαζομένων.
Όλα αυτά πηγάζουν από την ψαλιδισμένη κρατική χρηματοδότηση, την λογική της ανταποδοτικότητας, το σκεπτικό του κόστους/όφελους (λογικές και σκεπτικά που αποδέχεται αν όχι αγκαλιάζει η δημοτική αρχή) που εκτός όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω αφήνει ανοιχτό το έδαφος για ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων, εξαγορά ψήφων, δούναι και λαβείν, διαφθοράς.η δε συνεχής απαξίωση των υπηρεσιών, ανοίγει τον δρόμο για να δοθούν σε ιδιώτες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση πολεμά τις αιτίες που οδηγούν σ' όλα εντός των δημοτικών συμβουλιών αλλά κυρίως στο δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους.
Απαιτούμε:
1. Άμεση χορήγηση ΜΑΠ ( Μέσα Ατομικής Προστασίας) σ όλους τους δικαιούχους, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
2. Άμεση απόσυρση και αντικατάσταση του απαρχαιωμενου στόλου ( απορριμματοφορα, μηχανήματα έργου κ.α )
3. Όλοι οι εργαζόμενοι να είναι τοποθετημένοι στις θέσεις για τις οποίες προσλήφθηκαν
4. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
5. Κατάργηση όλων των ΠΝΠ ( και των νόμων που τις επικυρώνουν)
6. Καμία υπηρεσία των δήμων στα χέρια επειχηρηματικών ομίλων, έξω οι ιδιώτες από τους δήμους
7. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης
8. Όχι στο κόψιμο των ΒΑΕ
9. Αύξηση μισθών
10. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού

Λαϊκή Συσπείρωση Σιθωνίας