14.5.20

Πολύγυρος Δημοτική Παράταξη «Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο» σύσκεψη για την λειτουργία των επιχειρήσεων,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στο Δημαρχείο Πολυγύρου σύσκεψη για την λειτουργία των επιχειρήσεων, το επόμενο διάστημα. Απόντος του κυρίου Δημάρχου , άγνωστο για ποιο λόγο, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Πολυγύρου, ο Προέδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος, το Εμπορικό Επιμελητήριο δια του προέδρου του, το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Πολυγύρου και Μεταμόρφωσης, Πρόεδροι ορισμένων Τοπικών Κοινοτήτων , οι Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και λίγος αριθμός Δημοτικών
Συμβούλων.
Χρήσιμη όντως η ενημέρωση αλλά δυστυχώς καθυστέρησε περιμένοντας τα οποία μετρά αναφέρονται σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου των επιχειρήσεων εστίασης τα οποία ακόμα δεν ελήφθησαν με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να βρίσκονται κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα.
Η Δημοτική Παράταξη ‘’Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο υιοθετεί πλήρως τόσο τις προτάσεις του Εμπορικού Επιμελητήριου με την επιστολή του Προέδρου κ. Κουφίδη προς τους Δημάρχους ( εστάλη στις 30 Μαρτίου), και τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Πολυγύρου.
Για να διατηρηθεί η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στο Δήμο μας προτείναμε εγγράφως τα εξής: 
1)Απαλλαγή του τέλους Ακαθάριστων Εσόδων - Παρεπιδημούντων ( 0,5%) για όλο το διάστημα περιορισμών λειτουργίας των επιχειρήσεων (όχι πλέον της 31/12/2020)
2) Μείωση σε ποσοστό 30% των ενιαίων ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το σύνολο του 2020 λόγω της προβλεπόμενης μείωσης του τουρισμού για φέτος.
3) Απαλλαγή κατά 100% των ενιαίων ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους εργαζομένους του τουριστικού (ξενοδοχειακού) κλάδου, εφόσον δεν λειτουργήσουν, με δυνατότητα επανεξέτασης στις περιπτώσεις επαναλειτουργίας. Το ίδιο να ισχύσει σε όσους απολύθηκαν λόγω Covid-19. Αποδεικτικό στοιχείο, για τους εργαζόμενους που θα εργάζονταν σε τουριστικές-ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κι αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί, λόγω μη λειτουργίας αυτών, μπορεί να αποτελέσει η βεβαίωση εργοδότη ή ένσημα IΚΑ ή όποιο αντίστοιχο στοιχείο ότι το προηγούμενο έτος απασχολούνταν στον συγκεκριμένο κλάδο. Για τους απολυμένους η βεβαίωση απόλυσης τους.
4) Απαλλαγή́ καταβολής των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το χρονικό́ διάστημα των περιορισμών. Παράταση καταβολής των δόσεων για τα τέλη ως εξής: Α ́ δόση: 30/06, Β ́ δόση: 30/09, Γ’ δόση: 31/12. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί́ ποσά́ εντός του διαστήματος απαλλαγής, να διενεργηθεί́ συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.
5) Απαλλαγή καταβολής ενοίκιού σε όσα δημοτικά́ ακίνητα στεγάζουν επιχειρήσεις που σταματήσαν υποχρεωτικά́ τη λειτουργία τους για όλο το χρονικό́ διάστημα επιβολής των μέτρων δηλαδή έως και 31/5/2020 και μετέπειτα μείωση του μισθώματος σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, λόγω του ότι τα καταστήματα την επόμενη μέρα που θα ανοίξουν θα υπολειτουργούν στο 50% των δυνατοτήτων τους. Η μείωση που θα αποφασισθεί να έχει ισχύ για όλο το διάστημα των απαγορεύσεων.
6) Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις
7) Παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθίσματων, μόνο για το τρέχον έτος, οπου καθίσταται δυνατό και εφικτό,χωρίς επιπλέον χρέωση, διατηρώντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για την διέλευση πεζών, αυτοκινήτων, υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, αμαξιδιων.
Σε διαφορετική περίπτωση όπου αυτό δεν είναι εφικτό να αποφασισθεί μείωση των τελών κατά 50% (το παραπάνω θα υιοθετηθεί σαν μέτρο στην ΠΝΠ που αναμένεται).
Σε κάθε περίπτωση επαναπροσδιορισμος του τέλους κοινόχρηστου χώρου ανά κατάστημα σύμφωνα με την δυναμική εξυπηρέτησης που θα έχει αυτό κατά την επανέναρξη εργασιών του τη 1η Ιουνίου και για το υπόλοιπο οικονομικό έτος
8) Ηλεκτρονική έκδοση των αδειών απλής χρήσης του αιγιαλού για το καλοκαίρι του 2020, με απλοποίηση των διαδικασιών, αποφεύγοντας την φυσική παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες.
9) Μείωση τελους αιγιαλού κατά 50% για όλες τις επιχειρήσεις, αντισταθμίζοντας την απώλεια του τζίρου και τις οδηγίες μη συνάθροισης στα καταστήματα τέτοιου είδους (Μείωση από 11€/τ.μ. στα 5,50€/τ.μ.)
10) Δικαίωμα διεύρυνσης του ενοικιαζόμενου εμβαδού για την τοποθέτηση ξαπλωστρών, εφόσον δεν υπάρχει ομορότητα μεταξύ επιχειρήσεων.
11) Μείωση της τιμής χρέωσης ανά κυβικού του νερού ύδρευσης για όλες τις επιχειρήσεις που ανασταλθηκε η λειτουργία τους(καταστημάτων Εστίασης, Εμπορικών καταστημάτων ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων) και ξανανοιξαν με περιορισμούς, για το έτος 2020 σε ποσοστο 30% ανεξαρτήτως των κυβικών κατανάλωσης, με ταυτόχρονη μειωση του πάγιου τέλος αποχέτευσης.

Διακρίναμε ως προς τις προτάσεις μας, αλλά και των λοιπών φορέων και παρατάξεων, από τις εισηγήσεις των Αντιδημαρχών κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ότι δυνατότητα και περιθώριο μείωσης πλην των μέτρων τα οποία ανακοινώνονται κατά καιρούς με ΠΝΠ, στην κατά τα άλλα δικαιολογημένη αναγκαιότητα ελάφρυνσης των πληγέντων συνδημοτών μας, είναι ελάχιστη έως μηδαμινή και ότι οι προτάσεις μας είναι ανέφικτες.
Χωρίς να προεξοφλούμε τυχόν αρνητικη εξελίξη στην λήψη επιπλέον μέτρων (εκτός των υποχρεωτικών με τις κατά καιρού ΠΝΠ) που ζητήσαμε τόσο εμείς όσο και οι αρμόδιοι φορείς, ζητήσαμε πριν τα θέματα αυτά έρθουν στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο, να κοστολογηθούν από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει σωστά τις δυνατότητες που έχει το Σώμα στην απόφαση του.
Είναι υποχρέωση του Δήμου μας να βρει αναπλήρωση από άλλες χρηματοδοτήσεις των επιπλέον μέτρων τα οποία πρέπει να ληφθούν, έστω για την τρέχουσα χρονιά, πλην αυτών που περιλαμβάνουν οι ΠΝΠ, των οποίων τα μέτρα δεν επαρκούν παρα στο ελάχιστο μπροστά στη ζημιά που προέκυψε από την πανδημία.
Επίσης προτάθηκε από την Παράταξη μας, το ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα έχει τα συγκεκριμένα θέματα να γίνει δια ζώσης. Σήμερα στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η σύσκεψη έγινε παρουσία πλέον των 30 ατόμων με όλα τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, αποστάσεις κτλ. Αν ο χώρος θεωρείται μικρός ας πραγματοποιηθεί σε άλλο μέρος (κλειστό Θέατρο, Κλειστό Γυμναστήριο ή οπουδήποτε αλλού).
Δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χρόνος για χάσιμο.
Τα προβλήματα είναι μπροστά μας, καλούμε άμεσα τη Δημοτική Αρχή να συνεκτιμήσει και από κοινού να πάρουμε αποφάσεις για το καλό των δημοτών μας.

Σ’ αυτούς έχουμε υποχρέωση και έχουμε δώσει όρκο. Να ενώσουμε την φωνή μας με όλους τους φορείς της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας για να έχουν θετική κατάληξη τα δίκαια αιτήματα των συνδημοτών μα






Θέμα: "Προτάσεις για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος Δήμου Πολυγύρου λόγω COVID-19’’

Η Δημοτική Παράταξη «Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο» σε συνέχεια συναντήσεων με αρμόδιους φορείς, αναφορικά με το πλαίσιο επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου μας, υιοθετεί πλήρως την, από 30 Μαρτίου 2020, επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Κουφίδη Ιωάννη προς τους Δημάρχους Χαλκιδικής, στην οποία προτείνει μια σειρά μέτρων που μπορούν και πρέπει να λάβουν όλοι οι Δήμοι άμεσα, μέσω αποφάσεων των Οικονομικών Επιτροπών και των Δημοτικών Συμβουλίων, προκειμένου να συμβάλλουν στη διατήρηση την οικονομικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων καθώς και στη διατήρηση εκατοντάδων θέσεων απασχόλησης σε ολόκληρο τον Νομό Χαλκιδικής.

Προτείνονται εξής:
Α) Απαλλαγή του τέλους Ακαθάριστων Εσόδων - Παρεπιδημούντων ( 0,5%) για όλο το διάστημα αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και των ενιαίων ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού.
Β) Απαλλαγή́ καταβολής των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το χρονικό διάστημα των περιορισμών. Παράταση καταβολής των δόσεων για τα τέλη ως εξής: Α ́ δόση: 30/06, Β ́ δόση: 30/09, Γ’ δόση: 31/12. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, να διενεργηθεί συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τελών. 
Γ) Απαλλαγή καταβολής ενοικίου σε όσα δημοτικά ακίνητα στεγάζουν επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους για όλο το χρονικό διάστημα επιβολής των μέτρων και μείωση του μισθώματος με την έναρξη των εργασιών των επιχειρήσεων.
Δ) Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις 
Ε) Λόγω των περιορισμών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αναφορικά με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, οφείλουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να παραχωρήσουμε, μόνο για το τρέχον έτος, επιπλέον διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα, όπου καθίσταται δυνατό και εφικτό, ώστε να μη μειωθεί δραματικά ο αριθμός των υφιστάμενων τραπεζοκαθισμάτων, διατηρώντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για την διέλευση πεζών, αυτοκινήτων, υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, αμαξιδιων.

   Με την παρούσα επιστολή αναφερόμαστε και στην λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής που κάνουν χρήση του Αιγιαλού κατά την θερινή περίοδο. Είναι βέβαιο πως στην θερινή περίοδο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα εφαρμοσθούν πρακτικές, ώστε, εκτός των άλλων, να αποφεύγεται ο συνωστισμός, που θα επηρεάσει σημαντικά την λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων. 

   Κατόπιν των ανωτέρω, και ενόψει της έκδοσης αδειών για την παραχώρηση απλής χρήσης του αιγιαλού από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το «Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο» εισηγείται τα ακόλουθα: 

Α) Ηλεκτρονική έκδοση των αδειών απλής χρήσης του αιγιαλού για το καλοκαίρι του 2020, με απλοποίηση των διαδικασιών, αποφεύγοντας την φυσική παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες.

Β) Ενιαίο συμβολικό μίσθωμα για όλες τις επιχειρήσεις, αντισταθμίζοντας την απώλεια του τζίρου και τις οδηγίες μη συνάθροισης στα καταστήματα, προτείνουμε δε τιμή χρέωσης μειωμένη κατά 50% ανά τετραγωνικό της τιμής που ισχύει σήμερα(από 11€/τ.μ. στα 5,50€/τ.μ.) 

Γ) Δικαίωμα διεύρυνσης του ενοικιαζόμενου εμβαδού για την τοποθέτηση ξαπλωστρών, εφόσον δεν υπάρχει ομορότητα μεταξύ επιχειρήσεων.

Δ) Μείωση της τιμής χρέωσης ανά κυβικού του νερού ύδρευσης σε ποσοστο 30%.

   Λόγω ότι, όλα τα προτεινόμενα μέτρα, δημιουργούν δημοσιονομικό κενό στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς αφορούν ήδη προβλεπόμενα έσοδα, υιοθετούμε πλήρως τις δηλώσεις αξιωματούχων της Κ.Ε.Δ.Ε. αναφορικά με την κάλυψη του κενού από Επιδοτήσεις του Υπ. Εσωτερικών, ώστε να εκπληρωθούν στο έπακρο οι ανταποδοτικές υπηρεσίες προς όλους τους Συν-Δημότες μας.

   Η αγορά και του δικού μας Δήμου, ζει πρωτοφανείς, έκτακτες καταστάσεις και πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη διατήρηση των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και στη διασφάλιση των εκατοντάδων θέσεων απασχόλησης από συνδημότες μας.

    Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν, με μέτρα και αποφάσεις που θα τις καταστήσουν βιώσιμες και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χρόνος για χάσιμο.

Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο