16.5.20

Δημοτική Παράταξη Πολυγύρου Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο για τις συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και Επιτροπών δια περιφοράς

Η Δημοτική Αρχή Πολυγύρου επιθυμεί δημοσιότητα στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων;”
Είναι γνωστό ότι η δημοκρατία βασίζεται στην ανταλλαγή επιχειρημάτων και στο διάλογο. Όταν όμως κυριαρχεί αδιαφορία, δηλητηριάζεται το πνεύμα συνεργασίας που απαιτείται για την πρόοδο του Δήμου. Επομένως, θα
περιμέναμε μετά την προταση μας στη δημοτική αρχή, απαντήσεις επί της ουσίας στον τρόπο διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου. Απαντήσεις με θάρρος για την επιλογή σας.

Επισημαίνουμε ότι δεν βγάλαμε ανακοίνωση αλλά τοποθετηθήκαμε δια ζώσης σε συναντηση μας με τον Δημαρχο, στις 26 Απριλίου, στην επιλογή για Δημοτικό συμβούλιο με τη μέθοδο «δια περιφοράς». Εκφράσαμε την άποψη μας για τηλεδιασκεψη με απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορουν τα του Δημου, μια διαδικασία που προάγει τη διαφάνεια και το διάλογο.

Κάποιες φορές θα διαφωνούμε και άλλες θα συμφωνούμε. Μόνο σε απολυταρχικούς τρόπους διοίκησης, όλα τα μέρη συμφωνούν.

Ένα μήνα νωρίτερα από την πρόταση μας και ο Προεδρος της ΚΕΔΕ με επιστόλη του,( στις 24/3/2020) έδωσε την ΔΩΡΕΑΝ δυνατοτητα χρήσης στους Δημους, της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης με το συστημα WEBEX.

Οι περισσότεροι δήμοι χρησιμοποίησαν έκτοτε αυτή την δυνατότητα. Στον Δήμο μας δυστυχώς νεκρική σιγή.

Στο δια ταύτα λοιπόν.

Ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν που συγκαλεί, στην προκειμένη περίπτωση τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να ορίσει τον τόπο, το χρόνο και στην παρούσα κατάσταση και τον τρόπο διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κ. Πρόεδρος είναι καταξιωμένη δικηγόρος, που γνωρίζει τα οφέλη της τεχνολογίας, αφού την διευκολύνουν στο λειτούργημα της. Έτσι, μας είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η κ. Πρόεδρος θα επέλεγε τον καινοτόμο τρόπο, που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και θα αξιοποιούσε τη συγκυρία για να ενεργοποιήσει τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Δυστυχώς, δε γνωρίζουμε πόσα ακόμα συμβούλια θα γίνουν υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Ευχόμαστε κανένα. Ειδικά τώρα που θα πρέπει ο Δήμος να πάρει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που διέκοψαν και περιορισαν τη λειτουργία τους λόγω COVID-19.

Η τηλεδιάσκεψη σαν μέθοδος ή η επιστροφή στη κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει για τον Δήμο Πολυγύρου. Αντί αυτού, επιλέγετε μια μέθοδο δύσκαμπτη και αναποτελεσματική, που απαιτεί τη λιγότερη δυνατή πλειοψηφία, χωρίς καμία δημοσιότητα. Βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι “το κάποιοι απάντησαν θετικά, άλλοι αρνητικά και μερικοί δεν έδωσαν απάντηση” δεν ευσταθεί ως επιχείρημα για να μη διεξαχθεί Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη η δια ζώσης.

Την Πέμπτη 14/5, τριάντα και πλέον άτομα ήταν στην συσκεψη για την επερχόμενη λειτουργία των επιχειρήσεων , ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου (ο οποίος τελικά δεν παρευρεθηκε) όπως αναφέρετε στα ενημερωτικά site και blogs.

Θέτουμε λοιπόν συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία ελπίζουμε να μη μείνουν αναπάντητα αυτή τη φορά.

Επιθυμείτε τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και τα οφέλη που απορρέουν από αυτή;

Επιθυμείτε οι συνεδριάσεις να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους δημότες να τις παρακολουθούν;

Πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι απάντησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση δια περιφοράς και πόσοι αγνόησαν να απαντήσουν;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκπροσωπούν τους δημότες στο ανώτατο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, επομένως, προκύπτουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Φανταζόμαστε ότι ανάμεσα στις ελάχιστες υποχρεώσεις τους είναι να απαντούν στις επιστολές της κ. Προέδρου ώστε να βοηθούν στην αποτελεσματική λήψη δημοτικών αποφάσεων.
Είναι σημαντικό για τους πολίτες να γνωρίζουν τη στάση των αντιπροσώπων τους.

Μας κατηγορείτε συνεχώς για ”άσκοπα ερωτήματα”, “δημιουργία εντυπώσεων” και “ανούσια αντιπολίτευση”.

Είναι αλήθεια, “ανούσια αντιπολίτευση” η άποψη μας για τον τρόπο που θα παρθούν αποφάσεις που αφορούν όλους τους πολίτες;

Μας αφορά βεβαίως και άμεσα, ο τρόπος που επιλέγεται να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, πόσο μάλλον όταν ο τρόπος είναι ο πλέον αναχρονιστικός και απαιτεί τις λιγότερες πλειοψηφίες. Ας κρίνουν οι πολίτες.

Στα δημοτικά συμβούλια πάντα αναφερόσασταν στη “διαφάνεια ως πρώτο μέλημα” της δημοτικής αρχής. Και αυτό είναι κάτι που θα κρίνουν οι δημότες, εάν επιτυγχάνεται και βεβαία με πράξεις και όχι λόγια.

Με ποιον τρόπο θα μάθουμε λοιπόν, ποιες είναι οι προτάσεις της δημοτικής αρχής;
Πώς και πότε θα μάθουμε τις αποφάσεις αλλά και τις απόψεις των συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, όταν αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται με τη μέθοδο της “δια περιφοράς”; Σε ένα, δύο, τρεις μήνες, αργότερα; Ακόμα στη Διαύγεια δεν ανέβηκαν αποφάσεις των δύο προηγούμενων συμβουλίων δια περιφοράς.

Αξιότιμε Δήμαρχε, κυρία Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου και αγαπητοί συνάδερφοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύγχρονες πόλεις βασίζονται σε συστήματα ανοιχτών διαδικασιών, με ενημερωμένους πολίτες ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους και έτσι να προοδεύει ο Δήμος.
Θεωρούμε ότι η κρισιμότητα των καιρών καθιστά ακόμη πιο αναγκαία σήμερα τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων πάνω στα κρίσιμα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία και τη στήριξη των συνδημοτών μας. Οι διά περιφοράς συνεδριάσεις και οι ψηφοφορίες θεμάτων με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα των καταστάσεων που ζούμε.