23.7.20

Το Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει κίνδυνο πολέμου Ελλάδος - Τουρκίας.

Η εντύπωση ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου δεν ευσταθεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Η κατάσταση είναι όμως σοβαρή. Το Βερολίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις. Επιβεβαιώνεται ο μεσολαβητικός ρόλος.
Σε χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Bild υποστήριζε ότι μόνο μετά από παρέμβαση της
γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αποτράπηκε την Τρίτη ελληνοτουρκική στρατιωτική συμπλοκή στο Αιγαίο. Η εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – τουλάχιστον όχι σε αυτόν το βαθμό. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της έντασης που δημιουργήθηκε, παράλληλα όμως δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε άμεσος κίνδυνος πολέμου. 
Κλήση τούρκου πρέσβη στο γερμανικό ΥΠΕΞ
Ο γερμανός υφ. Εξωτερικών Μ. Μπέργκερ επεσήμανε στον τούρκο πρέσβη τη στάση του Βερολίνου
Ο γερμανός υφ. Εξωτερικών Μ. Μπέργκερ επεσήμανε στον τούρκο πρέσβη τη στάση του Βερολίνου
Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε όμως τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.
Από την Τρίτη, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάλειπτα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με την ιδιότητα της γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο θέτει το θέμα σε διάφορα επίπεδα και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.
Στόχος της Γερμανίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Τη μεσολάβηση της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δηλώνει: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο.»
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο


FAZ: Σε τροχιά σύγκρουσης Ελλάδα-Τουρκία
Ο γερμανικός Τύπος για τον κίνδυνο ελληνοτουρκικής σύρραξης, την παρέμβαση Μέρκελ, την ανάγκη προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης αλλά και το νέο τουρκικό δόγμα στην εξωτερική πολιτική.
«Ο κίνδυνος η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος να οδηγήσει σε ναυμαχία μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ εντάθηκε και παλι από τότε που τα οράματα του προέδρου Ερντογάν για μια τουρκική ηγεμονία στην περιοχή επεκτάθηκαν στους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσόγειο», αναφέρει ηFrankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο με τίτλο «Σε τροχιά σύγκρουσης» και σημειώνει:
«Αντιδρώντας η ΕΕ, απείλησε την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που δεν τερματίσει τις προκλήσεις με ερευνητικά και πολεμικά σκάφη, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Όλα αυτά αφήνουν παγερά αδιάφορα τον τούρκο πρόεδρο, ακριβώς όπως συνέβη και με τις διαμαρτυρίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να αποτρέψει μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας».
Μονόδρομος η προσφυγή στη Χάγη
Μέρκελ και Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους
Μέρκελ και Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους
Η εφημερίδα Der Tagesspiegel σε σχόλιό της με τίτλο: «Η διαφωνία για το φυσικό αέριο μπορεί να επιλυθεί μόνο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» παρατηρεί τα εξής: «Η καγκελάριος Μέρκελ επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν και πιθανότατα πέτυχε, αυτή τη φορά, μια αποκλιμάκωση. Αυτό όμως δεν αρκεί για να καθησυχάσει. Διότι η διένεξη για τους υδρογονάνθρακες ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Οι δύο πλευρές κάνουν όσα ανακοινώνουν. Η Τουρκία αποστέλει ερευνητικά και πολεμικά πλοία, η Ελλάδα απαντά, όπως είχε προειδοποιήσει, με το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία. Μια υποχώρηση της Ελλάδας ή της Τουρκίας στη διένεξη για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θεωρείται σχεδόν απίθανη από τη στιγμή που και οι δύο χώρες θεωρούν ότι το δίκαιο είναι με το μέρος τους. Επικαλούνται ωστόσο διαφορετική νομική βάση. Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει ωστόσο να κατανοήσουν ότι απαιτείται μια σαφής ετυμηγορία. Το ταχύτερο δυνατό θα έπρεπε να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για την αναγκαιότητα της προσφυγής οφείλουν να πείσουν τις εμπλεκόμενες πλευρές η καγκελάριος Μέρκελ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Διαφορετικά η κατάσταση θα καταλήξει σε σύρραξη».
Το νέο δόγμα της Τουρκίας: Μόνη εναντίον όλων
Νέα ερμηνεία στο δόγμα Ατατούρκ
Νέα ερμηνεία στο δόγμα Ατατούρκ
Η εφημερίδα Die Zeit γράφει αναφορικά με την ελληνοτουρκική διένεξη: «Όσο η Τουρκία απομακρύνεται από μια ένταξη στην ΕΕ, τόσο ενισχύεται η αξίωσή της να αναλάβει ηγεμονική θέση στην ευρύτερη περιοχή. Η φιλοδοξία αυτή εντάσσεται στο νέο δόγμα “Μόνη εναντίον όλων”. Πρόκειται για μια νέα, πολιτικά ενορχηστρωμένη, ερμηνεία του εθνικού αφηγήματος, με το οποίο ο Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε κάποτε τη σύγχρονη Τουρκία μετά τις πολεμικές ήττες και τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.»
Στέφανος Γεωργακόπουλος
  DW