18.7.20

Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου ταξίδι στην Ανατολική Χαλκιδική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Με αφορμή την πρόσκληση που είχαμε ως Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού https://www.iep.org.cy/gr/ από την Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού Κύπρου Theodoros Thalassinos http://www.gnto.gov.gr/el, ταξιδέψαμε την περασμένη βδομάδα 6-10 Ιουλίου στην μαγευτική Ανατολική Χαλκιδική, στο Φεστιβάλ «Κουζίνα 2020», που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Αριστοτέλη http://www.dimosaristoteli.gr/.
06/07/2020
Με την άφιξη μας στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, μας περίμενε η κα. Μαρία Πάπα Maria Pappa , Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Το οδοιπορικό μας ξεκίνησε με πρώτη στάση στην πανέμορφη Αρναία, για να δοκιμάσουμε το παραδοσιακό λουκάνικο, μια μοναδική τοπική συνταγή.
Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο παραλιακό χωριό Στρατώνι, όπου ο Δήμαρχος «Αριστοτέλη» κ. Στέλιος Βαλιάνος , κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ ΚΟΥΖΙΝΑ 2020, καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους.
Ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού, μας υποδέχτηκε με εδέσματα από Μικρασιάτικες συνταγές φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη, γαστρονομική κληρονομιά που μεταφέρετε από γενιά σε γενιά.
Καλεσμένοι στο φεστιβάλ ήταν και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΜΙΕΖΑ» από τη Νάουσα Μακεδονίας, όπου μας μαγείρεψαν και αυτοί παραδοσιακές συνταγές της περιοχής τους.
07/07/2020
Η επόμενη μέρα αρχίζει με πρωινή περιδιάβαση στη γενέτειρα του φιλόσοφου Αριστοτέλη, τα αρχαία Στάγειρα τα οποία βρίσκονται στην Χερσόνησο Λιοτόπι, δίπλα στην σημερινή Ολυμπιάδα. Για μεσημεριανό θα δοκιμάσουμε ολόφρεσκα μύδια και χταπόδι καθώς και κολοκυθοκεφτέδες και πιττάκια με παστουρμά, όλα μαγειρεμένα με παραδοσιακές Μικρασιάτικες συνταγές από τον κ. Δημήτρη Σαρρή , στο παραλιακό ταβερνάκι «Akroyiali Greek Restaurant» στην Ολυμπιάδα.
Το βράδυ είμασταν καλεσμένοι στο γνωστό 5* ξενοδοχείο Eagles Palace στην Ουρανούπολη, για μια βραδιά Μακεδονικής γαστρονομίας με εκλεκτά εδέσματα που ετοίμασε για μας ο γνωστός σεφ Στέφανος Λαφάρας από την Νάουσα.
08/07/2020
Τρίτη μέρα οδοιπορικού στην πανέμορφη Ανατολική Χαλκιδική. Ξεκινάμε με κρουαζιέρα στο Άγιο Όρος με το καράβι ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ. Ρίγος, ευλάβεια και συγκίνηση μας κυριεύει, στην θέα των μοναστηριών που δεσπόζουν επιβλητικά στο καταπράσινο ιερό βουνό του Άθωνα. Επόμενη στάση το χωρίο Νέα Ρόδα, όπου οι κυρίες του χωρίου μας περίμεναν στην αυλή του ξωκλησιού των Αγίων Θεοδώρων με διάφορα πιάτα που είχαν να κάνουν με ζύμες, συνδυασμούς κρεάτων, κιμάδες με μπαχάρια, πίτες ιδιαίτερες, ντολμαδάκια, λελέκια, γλυκά με σιρόπια, τα οποία συνθέτουν την μικρασιάτικη κουζίνα η οποία "μπλέχθηκε" με την ντόπια παραγωγή και δημιούργησε τη Ροδιάτικη Κουζίνα. Το βράδυ μας βρίσκει στο ειδυλλιακό περιβάλλον του 5* ξενοδοχείου Avaton Luxury Hotel & Villas, στην παραλία της Κόμιτσας στα Νέα Ρόδα. Οι οικοδεσπότες μας υποδέχονται στους κήπους του ξενοδοχείου με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, όπου ο νεαρός σεφ Πάνος Παπαδόπουλος ετοίμασε ειδικά για μας γαστρονομικά εδέσματα με πινελιές από Μικρά Ασία και πάλι.
09/07/2020
Τελευταία μέρα της περιδιάβασης μας. Αρχίζουμε με πρωινό στο ξενοδοχείο Ayia Marina Suites στην Ουρανούπολη. Συνεχίζουμε με ξενάγηση στα ερείπια της Μονής Ζυγού στα σύνορα με το Άγιο Όρος, στο Κάστρο και στα στενάκια της Ουρανούπολης. Για μεσημεριανό θα δοκιμάσουμε το σπιτικό μουσακά, τα ντολμαδάκια και τους κολοκυθοκεφτέδες της κας Ευσταθίας Αδαμοπούλου στην υπέροχη αυλή του σπιτιού της, με θέα τον Άθωνα και τα παράλια της Ουρανούπολης. Η βραδιά μας κλείνει με street food στα Καραγάτσια στο νησάκι Αμμουλιανή. Αφημένοι στην ανέγγικτη αύρα και ομορφιά του φυσικού τοπίου, δοκιμάσαμε τα υπέροχα snacks με βάση το ψάρι, από τους σεφ Γιάννη Αγγελούδη, Κώστα Τρόντσιο και Σάκη Κάλφα.
10/07/2020
Η αυλαία του φεστιβάλ “Κουζίνα 2020” κλείνει και εμείς παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής στο νησί μας. Τα λόγια πολύ φτωχά για να αποτυπώσουν τα όσα βίωσα, ένιωσα, γεύτηκα, είδα και έζησα όλες αυτές τις μέρες. Μαγευτικά τοπία με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, αυθεντικοί άνθρωποι που με αγκάλιασαν με αγάπη και ενθουσιασμό, παραδοσιακές συνταγές και γαστρονομικά εδέσματα από Μικρά Ασία και Μακεδονία, φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από τους ανθρώπους της περιοχής.
Στόχος μας, ως Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, είναι η σύσφιξη σχέσεων των Κυπρίων με τους αδελφούς Έλληνες της περιοχής της Ανατολικής Χαλκιδικής, μέσω εκδρομών που θα διοργανώσουμε στο άμεσο μέλλον, οι οποίες θα συνδυάζουν πολιτιστικά, εθνολογικά, λαογραφικά, γαστρονομικά και προσκυνηματικά δρώμενα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Υπηρεσία Ε.Ο.Τ Εξωτερικού Κύπρου μετά του Διευθυντή κ. Θεοδώρου Θαλασσινού για την ευγενική πρόσκληση τους να συμμετέχουμε στην αποστολή ως Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, στο Δήμο Αριστοτέλη για την οργάνωση του φεστιβάλ και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Στέλιο Βαλιάνο Στέλιος Βαλιάνος, στο ξενοδοχείο Akrathos Beach Hotel για τη δωρεάν διαμονή μας και σε όλους όσους γνωρίσαμε αυτές τις μέρες και μας υποδέχτηκαν με εγκάρδια αγάπη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κα. Μαρία Πάπα, την οδηγό, ξεναγό και συνοδό μας καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ!
Έλενα Οδυσσέως Elena Odysseos
Μέλος του Δ.Σ. και της Επιτροπής Πολιτιστικών θεμάτων και Εκδρομών Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου