5.5.22

Στο επίκεντρο των φορο-ελεγκτών θα βρεθούν 17 περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση και η Χαλκιδική.

 


Για την υλοποίηση του ελεγκτικού σχεδίου θα ενισχυθεί  με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών η Δ.Ο.Υ. Πολυγύρου.

Aπόβαση» σε 12 νησιά και 5 τουριστικούς χερσαίους προορισμούς ετοιμάζει η ΑΑΔΕ εν όψει της τουριστικής περιόδου για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή κυρίως του ΦΠΑ

και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα για το σκοπό αυτό προχωρά στην ενίσχυση του προσωπικού στις αντίστοιχες Εφορίες για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Στο επίκεντρο των φορο-ελεγκτών θα βρεθούν τα νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος αλλά και περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας με έντονη τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε καθημερινή βάση ακόμα και τις αργίες , κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες. Έμφαση δίνεται στην έκδοση αποδείξεων και παραστατικών και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα ενεργοποιούνται τα προβλεπόμενα μέτρα όπως η επιβολή προστίμων και τα «λουκέτα».

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2022, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή για εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Για την υλοποίηση του ελεγκτικού σχεδίου θα ενισχυθούν με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών οι εξής Εφορίες:

– Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου

– Δ.Ο.Υ. Αιγίου Δ.Ο.Υ. Θήρας

– Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας

– Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής

– Δ.Ο.Υ. Κύμης

– Δ.Ο.Υ. Κω

– Δ.Ο.Υ. Μυκόνου

– Δ.Ο.Υ. Νάξου

– Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου

– Δ.Ο.Υ. Πάρου

– Δ.Ο.Υ. Πολυγύρου

– Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας

– Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου

– Δ.Ο.Υ. Σάμου

– Δ.Ο.Υ. Σύρου

– Δ.Ο.Υ. Χανίων

«Λουκέτα» και πρόστιμα

Για τους φορο-παραβάτες, η νομοθεσία δίνει στους ελεγκτές τη δυνατότητα να επιβάλλουν το κλείσιμο επιχειρήσεων, ως εξής:

– Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

– Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

– Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

– Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Αυστηρές κυρώσεις για παρεμπόδιση ελέγχου

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι 1 μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.

Στις περιπτώσεις απειλής χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα που δύνανται να προκαλέσουν σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της ΑΑΔΕ ή χρησιμοποίησης βίας που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή τον κίνδυνο ζωής ή που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της ΑΑΔΕ, κατά τη διάρκεια και εξαιτίας εκτέλεσης της υπηρεσίας του, επιβάλλονται σωρευτικά:

– ειδικό πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ στον υπαίτιο διάπραξης των ανωτέρω πράξεων και

– αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπαίτιου διάπραξης των ως άνω πράξεων από δύο μήνες έως έξι μήνες και από έξι μήνες έως και τρία έτη σε περίπτωση υποτροπής.

Πηγή ΟΤ