23.10.22

Ελίνα Τζένγκο του Α.Σ. Κένταυρος Νέας Καλλικράτειας. Kορυφαία ανερχόμενη αθλήτρια της Ευρώπης το 2022

 


Μετά την επίσημη ψηφοφορία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το βραβείο της κορυφαίας ανερχόμενης αθλήτριας για το 2022, η Ελίνα Τζένγκο βρίσκεται στην τελική τριάδα, διεκδικώντας ακόμα ένα τρόπαιο. Ως εκ τούτου, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έλαβε και τον τίτλο της κορυφαίας ανερχόμενης αθλήτριας στην Ευρώπη
 Η νεαρή αθλήτρια "Α.Σ. Κένταυρος Νέας Καλλικράτειας"  πρωταθλήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών του Μονάχου στον ακοντισμό, είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς, αφού πέρα από το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατάφερα να πετύχει σπουδαίες επιδόσεις.


Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ ήταν στο Ταλίν και είχε την ευκαιρία να παραλάβει το σπουδαίο βραβείο, που αποτελεί μία επιπλέον επιβράβευση της προσπάθειας που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια

Η αθλήτρια παρέλαβε το βραβείο της, την ώρα που οι φίλοι του στίβου, αλλά και ο προπονητής της, στην αίθουσα την χειροκροτούσαν παρατεταμένα. Το Γκαλά της ΕΑ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Γιατρουδάκης, διευθυντής αγώνων Ανδρέας Γκόγκας και ο τεχνικός διευθυντής, Χρήστος Μελέτογλου, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και το συνέδριο της ΕΑ.

Με βολή -ατομικό ρεκόρ και νέο Πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών Κ23- στα 65,81μ. ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Η αθλήτρια του Κένταυρου ήταν πρωταγωνίστρια στην διοργάνωση της Γερμανίας και δικαιωματικά βρίσκεται στη λίστα με τις καλύτερες ανερχόμενες αθλήτριες της Ευρώπης.

Η Ελίνα Τζένγκο έγινε δε, η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά τον συγκεκριμένο τίτλο, με την Κατερίνα Στεφανίδη να είναι η μόνη που είχε αναδειχθεί κορυφαία Γυναίκα της Ευρώπης το 2017.


Η Τζένγκο στη διάρκεια της χρονιάς έκανε οχτώ αγώνες με βολές πάνω από τα 60,00 μ., ενώ από αυτούς οι δυο ήταν πάνω από τα 65,00 μέτρα. Στην τελική τριάδα της σχετικής λίστας είναι ακόμη η άλτρια του ύψους Αντζέλικα Τόπιτς (Σερβία) και η επίσης άλτρια του ύψους Κάρμεν Μπρους (Εσθονία). Η κορυφαία ανερχόμενη αθλήτρια της Ευρώπης για το 2022 θα ανακοινωθεί στο Γκαλά της ΕΑ στο Ταλίν στις 22 Οκτωβρίου.



Γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Οι γονείς της είναι Αλβανοί μετανάστες που ζουν πολλά χρόνια ήδη στην ΕλλάδαΕπέλεξε να αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελληνικής εθνικής ομάδας. Έλαβε τη Ελληνική υπηκοότητα στις 22 Ιουνίου 2018. Έχει δυο μεγαλύτερες αδερφές, που επίσης ασχολήθηκαν με τον στίβο. To 2021 ξεκίνησε να σπουδάζει στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Όσο ήταν μαθήτρια στο Δημοτικό Σχολείο, εντάχθηκε στον αθλητικό σύλλογο, Α.Σ. Κένταυρος Νέας Καλλικράτειας. Αρχικά ξεκίνησε να προπονείται στα αγωνίσματα του στίβου, και είχε ως καθοδηγητή - προπονητή τον Γιώργο Μποτσκαριώφ  που την κατηύθυνε στο αγώνισμα του ακοντισμού.