20.10.22

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη στήριξη και την καταβολή αποζημιώσεων στους καλλιεργητές της βρώσιμης πράσινης ελιάς στην Ορμύλια της ΠΕ Χαλκιδικής.

 


Σε επανακατάθεση της Ερώτησης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ανάγκη στήριξης και καταβολής αποζημιώσεων στους καλλιεργητές της βρώσιμης πράσινης ελιάς στην Ορμύλια της ΠΕ Χαλκιδικής προχώρησε το ΚΚΕ. 

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη

«Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας υπ’ αριθμ. 7210/07.09.2022, με θέμα "Για τη στήριξη και την καταβολή αποζημιώσεων στους καλλιεργητές της βρώσιμης πράσινης ελιάς στην Ορμύλια της ΠΕ Χαλκιδικής", η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο. Η Ερώτησή μας είναι η παρακάτω:

“Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το μάζεμα της βρώσιμης πράσινης ελιάς, οι ελαιοπαραγωγοί της Ορμύλιας στην ΠΕ Χαλκιδικής είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται.

Η χαλαζόπτωση που έπληξε, στις 22.8.2022, την περιοχή της Ορμύλιας είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με ελιές.

Να σημειωθεί ότι, με βάση την πρώτη εκτίμηση του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, στους 35.000 τόνους ελιές που παράγει συνολικά η περιοχή, οι 6.000-7.000 τόνοι καταστράφηκαν ολοσχερώς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις πληγείσες καλλιέργειες ελιάς.

- Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών στη φετινή παραγωγή με άμεση προκαταβολή και για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

- Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι, και ειδικά σε περιοχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων». 

https://www.902.gr/