17.10.22

«ΑΠ.ΠΑΝΑΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΛΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ»

 



Ερώτηση προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος ζητώντας την εφαρμογή του Προγράμματος του Υπουργείου για τη  Χαλαζική Προστασίας στη Χαλκιδική.
Στην Ερώτησή του ο κ. Πάνας τονίζει, πως λόγω της κλιματικής αλλαγής στη Χαλκιδική, μια περιοχή με έντονη ενασχόληση στον πρωτογενή τομέα προκαλούνται συχνά ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές και ο κρατικός μηχανισμός αναγκάζεται να προβαίνει σε διαδικασίες αποζημιώσεων, που συνήθως δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά κόστη αποκατάστασης των ζημιών, ενώ παράλληλα οι οικονομικές επιβαρύνσεις στον ΕΛΓΑ είναι τεράστιες.
 
Παράλληλα ο κ. Πάνας σημειώνει πως στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π.), το οποίο εφαρμόζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη των ζημιών για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι, δυστυχώς και για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν συμπεριλαμβάνεται η Χαλκιδική, τη στιγμή που το υπάρχον πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε περιοχές και  τμήματα της Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας, στην Κεντρική Μακεδονία και τμήματα της Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας, στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.
 
Ταυτόχρονα, ο Βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του,  πως έχει ήδη επισκεφθεί  το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (Κ.Ε.Μ.Ε), στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και έχει ενημερωθεί από τον Προϊστάμενο και τον Μετεωρολόγο της Υπηρεσίας,  πως αφενός δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής αεροπλάνου στη Χαλκιδική, αφετέρου οι γεωμορφολογικές συνθήκες της δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του προγράμματος.
 
Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Με την κοινοβουλευτική μου παρέμβαση ζητώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μου αναφέρει τους λόγους αποκλεισμού της Π.Ε. Χαλκιδικής από το εν λόγω Πρόγραμμα και με ποιες διαδικασίες, παραμέτρους και συνθήκες καθορίζονται οι περιοχές χαλαζικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα αιτούμαι και την εφαρμογή του Προγράμματος και στη Χαλκιδική, καθώς η Πολιτεία πρέπει να στέκεται ισόρροπα και ισόνομα προς όλες τις περιοχές και μαζί με τον ΕΛΓΑ να λειτουργούν προστατευτικά και κατασταλτικά και όχι απλά θεραπευτικά».
 

 
Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ του Βουλευτή έχει ως εξής :
 
 
 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ
 
Βουλευτής Χαλκιδικής – ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
 
                                                                                                                      
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεωργαντά Γεώργιο
 
                              
Θέμα: «Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας για την Χαλκιδική». 
Κύριε Υπουργέ
Τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής είναι καταστροφικές όχι μόνο σε Εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συχνότητα των φαινομένων γίνεται μεγαλύτερη , οι ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές  ( Δημόσιες ή ιδιωτικές ) ανεπανόρθωτες και κοστοβόρες , με μακροχρόνιες συνέπειες , με αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να αναγκάζεται να προβαίνει σε διαδικασίες αποζημιώσεων, που συνήθως δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά κόστη αποκατάστασης των ζημιών.
 
Ειδικότερα στις δενδρώδεις καλλιέργειες οι ζημιές που προκαλούνται από μια έντονη χαλαζόπτωση στο φυτικό κεφάλαιο , είναι μακροχρόνιες και η αποκατάσταση τους δυστυχώς είναι, τις περισσότερες φορές, ασύμφορη και χρονοβόρα, μειώνοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητα των καλλιεργειών.
 
Στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π.), το οποίο εφαρμόζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη των ζημιών για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι, δυστυχώς και για αδιευκρίνιστους λόγους , δεν συμπεριλαμβάνεται η Χαλκιδική ,μια Περιφερειακή Ενότητα με έντονη ενασχόληση στον πρωτογενή τομέα.
 
Το εν λόγω πρόγραμμα σποράς των νεφών με αεροπλάνα εφαρμόζεται κάθε έτος από 20 Μαρτίου έως 30 Σεπτεμβρίου και στόχο έχει την καταστολή του χαλαζιού για την προστασία των καλλιεργειών από τις ζημιές που προκαλούνται στην αγροτική παραγωγή. Η οργανική μονάδα του ΕΛ.Γ.Α. , η οποία ασχολείται με την εναέρια χαλαζική προστασία , εδρεύει στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας περιοχές και  τμήματα της Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας, στην Κεντρική Μακεδονία και τμήματα της Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας, στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, όχι όμως την όμορη Π.Ε. Χαλκιδικής.
 
Κατά την επίσκεψη μου τον Ιούλιο του 2020 , στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (Κ.Ε.Μ.Ε), στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκα από τον Προϊστάμενο και τον Μετεωρολόγο της Υπηρεσίας ,  πως αφενός δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής αεροπλάνου στην περιοχή Χαλκιδική , αφετέρου οι γεωμορφολογικές συνθήκες της, δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του προγράμματος. Προφανώς λοιπόν τίθεται άμεσα,  θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και στρεβλώσεων  στον πρωτογενή τομέα , αφού παραγωγοί ομοειδών καλλιεργειών βρίσκονται, άλλοι σε πλεονεκτική και άλλοι σε μειονεκτική θέση αναίτια και αδικαιολόγητα. Παράλληλα, οι οικονομικές επιβαρύνσεις στον ΕΛΓΑ είναι τεράστιες , ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο, με τη διαδικασία πρόβλεψης και καταστολής καταστροφικών καιρικών φαινομένων.
 
 
 
 
 
Δεδομένου ότι η Πολιτεία θα πρέπει να λειτουργεί ισόρροπα και ισόνομα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
 
Δεδομένου ότι η Πολιτεία και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να λειτουργούν προστατευτικά και κατασταλτικά και όχι θεραπευτικά.
 
 
Ερωτάσθε κ. κ.Υπουργοί : 
1. Ποιοι είναι οι λόγοι αποκλεισμού του Π.Ε. Χαλκιδικής από το  εν λόγω πρόγραμμα και με ποιες διαδικασίες , παραμέτρους και συνθήκες καθορίζονται οι περιοχές χαλαζικής προστασίας;
 
2. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση της χαλαζικής προστασία στην Π.Ε. Χαλκιδικής ;
 
                                                                                                                    
O ερωτών Βουλευτής
                                                                                                                                      
Πάνας Απόστολος