8.11.23

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΑΠ.ΠΑΝΑΣ».

 


Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος απευθυνόμενος στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ζητώντας την επιδότηση των πολιτών για την αντικατάσταση και απομάκρυνση αμιάντου από στέγες ιδιωτικών κτιρίων .

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας τονίζει, πως παρόλο που τα τελευταία χρόνια κατόπιν Ευρωπαϊκής  και Εθνικής Νομοθεσίας, ισχύει ολική απαγόρευση χρήσης και εμπορίας αμιάντου σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική κυρίως,  υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά κτίρια, των οποίων οι στέγες είναι καλυμμένες με πλάκες αμιάντου, που λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών δεν υπήρχε η δυνατότητα των ιδιοκτητών τους να προβούν σε αντικατάσταση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία τόσο των ίδιων όσο και όσων διαμένουν σε όμορα κτίρια.

Ο κ. Πάνας δήλωσε : « Προχώρησα  στην συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους αρμόδιους Υπουργούς τονίζοντας επιτακτικά την ανάγκη δημιουργίας Προγράμματος Επιδότησης, ανάλογου του «Εξοικονομώ κατ’ οίκων», με σκοπό να καταστεί δυνατή η άμεση αντικατάσταση και απομάκρυνση των αμίαντων από όλα τα ιδιωτικά κτίρια, συμβάλλοντας στην ύπαρξη θετικού οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος, στηρίζοντας ουσιαστικά την εθνική οικονομία και έχοντας προτεραιότητα την υγεία των πολιτών της  Κεντρικής και Βόρειας Χαλκιδικής».

 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Πάνα έχει ως εξής : 



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ


    Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας-

Βουλευτής Χαλκιδικής 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ



                                                                                                                          1385/27-10-2023

                                                     

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς  κ.κ.Υπουργούς  :   1.Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη Θεόδωρο

                2. Ανάπτυξης κ. Σκρέκα Κωνσταντίνο

Θέμα: Δυνατότητες χρηματοδότησης  για την αντικατάσταση και απομάκρυνση αμιάντου από στέγες ιδιωτικών  κατοικιών

 

Τα τελευταία χρόνια, κατόπιν Ευρωπαϊκής  και Εθνικής Νομοθεσίας, ισχύει Ολική Απαγόρευση χρήσης και εμπορίας αμιάντου σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ιδιαίτερα στην Κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική,  υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά κτίρια, των οποίων οι στέγες είναι καλυμμένες με πλάκες αμιάντου, κάτι που πιθανόν συμβαίνει και ισχύει και σε άλλες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και σε άλλες περιοχές  της χώρας. Τα κτίρια αυτά χρησιμοποιούνται, ως επί το πλείστον για κατοικίες ή ως αποθηκευτικοί χώροι, αλλά λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν, δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να προβούν σε αντικατάσταση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία τόσο των ίδιων όσο και όσων διαμένουν σε όμορα κτίρια .

Δεδομένου των συνθηκών που δημιουργούνται, κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Προγράμματος Επιδότησης αντικατάστασης, ανάλογου του «Εξοικονομώ κατ’ οίκων», με σκοπό να καταστεί δυνατή η άμεση αντικατάσταση των αμιάντων από όλα τα ιδιωτικά κτίρια .

Εκτός από το οικολογικό και ενεργειακό αποτύπωμα της παραπάνω δράσης, τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για την Εθνική Οικονομία, προστατεύοντας τα δημοσιονομικά της χώρας μας από μελλοντικά προβλήματα υγείας των πολιτών από τη χρήση του αμιάντου. 


Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

Προτίθεστε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό του Εξοικονομώ κατ’ οίκον για την αντικατάσταση των πλακών αμιάντου από στέγες ιδιωτικών κτιρίων;

                                                                                                                                                 Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής


Πάνας Απόστολος