16.7.19

Ακριβαίνει το τσίπουρο και η ρακή λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Τα συγκεκριμένα ποτά δεν θα υπάγονται, πλέον, στο καθεστώς των εθνικών προϊόντων και θα φορολογούνται όπως το... ουίσκι Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Έθνους, με αµηχανία και προβληµατισµό υποδέχθηκαν οι Ελληνες αποσταγµατοποιοί την απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου για την κατάργηση του µειωµένου ΕΦΚ που διέπει το τσίπουρο και την τσικουδιά. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η δικαστική απόφαση, σηµειώνοντας πως θα εκτοξευθούν οι τελικές τιµές των δύο εµβληµατικών προϊόντων σε µια δύσκολη περίοδο για όλους (επιχειρήσεις και νοικοκυριά).
Η αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο από 12,75€ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης σε 25,5€ (διπλασιασµός), στα επίπεδα δηλαδή που είναι και για τα άλλα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κ.λπ.), θα αυξήσει κατά 3,57€ την τιµή του µπουκαλιού του 0,7 λίτρου, ενώ µαζί µε τον ΦΠΑ 23% η συνολική επιβάρυνση για τον καταναλωτή ανέρχεται σε 4,39€.
Συγκεκριµένα, αναµένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1,10€ ανά µονάδα, φθάνοντας στα επίπεδα των 8€ από 7€ που πωλείται σήµερα κατά µέσον όρο. Ο ιδιοκτήτης της Ποτοποιίας – Αποσταγµατοποιίας Μελισσανίδη, ∆ηµήτρης Μελισσανίδης, µιλώντας στο «Εθνος» αναφέρει πως οι παραγωγοί αδυνατούν να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος που θα προκύψει, σηµειώνοντας πως ξεπερνάει τις δυνατότητές τους, ενώ τονίζει πως ο κλάδος περιµένει από την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να περιορίσει τις συνέπειες.
Ο κ. Μελισσανίδης επισηµαίνει πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου είναι µια καλή ευκαιρία για να επανεξετάσει η ελληνική κυβέρνηση τη φορολογία που επιβαρύνει τα αλκοολούχα ποτά στο σύνολό τους. Να σηµειωθεί πως η Ελλάδα εφάρµοζε µειωµένο κατά 50% ΕΦΚ τόσο γι’ αυτά τα δύο ποτά όσο και για το ούζο, µε την αιτιολογία ότι πρόκειται για εθνικά προϊόντα και ως εκ τούτου υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα. Παρότι όµως το ούζο κατατάσσεται επίσηµα στην κατηγορία των εθνικών προϊόντων, για τα οποία υπάρχει ειδική µέριµνα από την Κοµισιόν, για άγνωστο και ανεξήγητο λόγο δεν συµβαίνει το ίδιο µε το τσίπουρο και τη ρακή.