22.7.19

ΕΦΕΤ:Ανάκληση Κινέζικου πιάτου με ποσότητες μόλυβδου - Ανάκληση νοθευμένου καφέ

Ανάκληση Κινέζικου  πιάτου 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση προϊόντος, στο οποίο διαπιστώθηκε μετανάστευση μολύβδου σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικό επιτρεπόμενο όριο.
Πρόκειται για πιάτο καθημερινής χρήσης από πορσελάνη με διάμετρο 19cm, προέλευσης Κίνας, με κωδικό προϊόντος ITEMNO.:DFB-075, αριθμό παρτίδας 16HKF7 και αριθμό γραμμοκώδικα 0470095000030. Το εν λόγω προϊόν, διατέθηκε από την εταιρεία “Jumbo A.Ε.Ε.”.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το χρησιμοποιήσουν.
   Αθήνα 22 Ιουλίου 2019 






Ανάκληση νοθευμένου καφέ
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, σε συνεργασία με τη Γενική  Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, διαπίστωσε , μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση που διενεργήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών στη Γαλλία, ότι το προϊόν "Καφές espresso αλεσμένος 100% Arabica
Gold, συσκευασμένος, με εμπορική ονομασία Danesi Caffe Espresso Italiano Gold Quality, βάρους 250 g, αριθμού παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, προέλευσης Ιταλίας, εταιρείας παραγωγής και συσκευασίας DANESI CAFFE SPA – ROMA", είναι νοθευμένο σε υψηλό ποσοστό με καφέ ποικιλίας Robusta.  
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από τις εμπλεκόμενες στην διακί νηση του προϊόντος επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση / απόσυρση της ανωτέρω  παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, ενώ οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.  
Ο εν λόγω έλεγχος που αφορούσε στην αυθεντικότητα – γνησιότητα καφέ ποικιλίας Arabica   εντάσσεται  στον  ευρύτερο σχεδιασμό ελέγχων του ΕΦΕΤ για την καταπολέμηση δόλιων πρακτικών και νοθείας στα τρόφιμα με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών. 
Αθήνα 19 Ιουλίου 2019