«Οι πιο ψύχραιμοι από τους παραγωγούς, κλαίνε. Η καταστροφή είναι χωρίς προηγούμενο. Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Όσες καλλιέργειες γλίτωσαν από τη μανία του αέρα, τις έδωσε το τελειωτικό χτύπημα το χαλάζι. Τέτοιο πράγμα δεν έχουν ξαναζήσει ούτε οι παππούδες μας».
Με τις φράσεις αυτές περιέγραψαν στο Agronews παραγωγοί από την Χαλκιδικής, την αίσθηση απελπισίας που τους έχει κατακλύσει μετά τη φονική θεομηνία που έπληξε το νομό βράδυ της Τετάρτης
10 Ιουλίου, αφήνοντας πίσω της 7 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματισμένους και ανυπολόγιστες ζημίες σε καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις.
Το ακραίο καιρικό φαινόμενο κράτησε μόλις περίπου 10-15 λεπτά, αλλά η έντασή του ήταν τέτοια, που δεν άφησε τίποτε όρθιο, βυθίζοντας στη λάσπη χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες σε χωριά όπως η Ηράκλεια, η Νέα Καλλικράτεια, ο Άγιος Παύλος, τα Νέα Πλάγια, τα Νέα Φλογητά, τα Σήμαντρα, η Νέα Γωνιά, τα Νέα Σύλλατα και γενικότερα η περιοχή του Δήμου Προποντίδας.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Οι αγρότες είναι σε απελπισία. Ολόκληρος ο κάμπος της ευρύτερης περιοχής έχει ισοπεδωθεί. Στα κρασοστάφυλα, αλλά και στα επιτραπέζια σταφύλια δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Έχουν πέσει κόντρες και τα κλήματα πλάγιασαν στο έδαφος. Μετρήσαμε τις ριπές του ανέμου και είχε φτάσει στα 13-14 μποφόρ. Έχουν μείνει μόνο οι βέργες των κλημάτων, ενώ και στα σκεπαστά αμπέλια οι ζημίες είναι τεράστιες. Και μιλάμε για κατασκευές βραβευμένες και στο εξωτερικό, των οποίων η αξία φτάνει τα 5.000 ευρώ το στρέμμα», επισήμανε στο Agronews ο Κώστας Τσεπέλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παύλου, προσθέτοντας πως «η συνολική παραγωγή σταφυλιών στην περιοχή ξεπερνά τα 10 εκατ. κιλά ετησίως και δεν θα μείνει τίποτε. Ειδικά στα σκεπαστά επιτραπέζια σταφύλια ήμασταν προ των πυλών να αρχίσουμε τη συγκομιδή και τις πωλήσεις».
Ο ίδιος μας ανέφερε πως εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και σε άλλες καλλιέργειες, όπως οι ροδιές, οι ελιές και τα καΐσια, όπου ο δυνατός αέρας έχει ξεριζώσει δέντρα και έριξε καρπούς στο έδαφος, ενώ όσοι έχουν μείνει στα κλαριά τους έχει σημαδέψει το χαλάζι.
Ανάλογη εικόνα περιγράφει και ο Κυριάκος Κασμίρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Καλλικράτειας. «Η περιοχή καταστράφηκε ολοκληρωτικά.
Οι ζημίες είναι στο 100% στα εξοχώραφα, όπου έχουμε κυριολεκτικά χάος, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και τα σκεπαστά αμπέλια, όπου στην περιοχή έχουμε περίπου 600 στρέμματα. Ένας φίλος που έχει 70 στρέμματα σκεπαστά, είδε να λυγίζουν τα σίδερα και να πέφτει η υποδομή. Ο άνθρωπος αυτός δεν είχε κλάψει όταν συγχωρέθηκαν οι γονείς του και τον είδα σήμερα να τον παίρνουν τα κλάματα. Μου είπε πως θα αναγκαστεί να πουλήσει χωράφια για να μπορέσει να ζήσει. Στην ίδια κατάσταση είναι όλοι οι παραγωγοί. Από χθες δεν έχει κοιμηθεί κανένας και όλοι προσπαθούν να δουν τί έχει απομείνει από την περιουσία τους. Το καλό είναι ότι ήρθαν αμέσως από τον ΕΛΓΑ για να καταγράψουν την κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κασμίρης, προσθέτοντας παράλληλα πως σαρωτικό ήταν το πέρασμα της θεομηνίας και από τα κηπευτικά της ευρύτερης περιοχής.
Για τυφώνα ανάλογης έντασης με αυτούς που παρακολουθούμε στους τηλεοπτικούς δέκτες στην Αμερική, έκανε λόγο ο Παύλος Γιαλαγκολίδης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες της περιοχής, «τα έχει διαλύσει όλα. Τα βερίκοκα σε πολλά κτήματα τα έχει ξεριζώσει με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι τεράστια. Στους ελαιώνες το 60% της ελιάς έχει πέσει στο έδαφος και στο υπόλοιπο 40% που είναι πάνω στα δέντρα, το χαλάζι τα έχει κάνει κόσκινο. Τα καρπούζια και τα πεπόνια, επίσης, είναι σαν να έχουν περάσει ανεμοβλογιά από τα σημάδια που έχουν πάνω στο φλοιό τους, ενώ και οι ντομάτες και εν γένει τα κηπευτικά, έχουν ισοπεδωθεί».
ΟΛΥΝΘΟΣ |
Σε απελπισία έχουν περιπέσει και οι παραγωγοί της περιοχής των Σημάντρων όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού, Βαγγέλη Μισαϊλίδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι ελιές έχουν κάνει ένα πράσινο στρώμα στο έδαφος, ενώ κάποια δέντρα έχουν κοπεί στη μέση σαν να ήταν πράσα. Κι ακόμη δεν έχουμε δει όλη την εικόνα, διότι τα χωράφια είναι πλυμμηρισμένα και δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουμε από τα νερά και τις λάσπες».
Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει και σε σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή της Χαλκιδικής. Όπως μας ανέφεραν οι συνομιλητές μας, έχουν φύγει σκεπές, ακόμη και φωτοβολταϊκά που ήταν εγκατεστημένα πάνω σε στέγες, έχουν σπάσει τζαμαρίες σε καταστήματα, ενώ ειδικά στις επιχειρήσεις που είναι στην παραλία δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο και σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από την ακτή, η θάλασσα είναι γεμάτη από ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπέζια.
Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ
Όπως δήλωσε ο υπουργός ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, σε ανακοινώσεις που έκανε την Πέμπτη 11/7/2019, από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, για άμεση αποστολή γεωπόνων εκτιμητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, και άμεση επίσης εκκίνηση της διαδικασίας ούτως ώστε να ολοκληρωθεί πριν ακόμη από την δεκαπενθήμερη προθεσμία δήλωσης των ζημιών από πλευράς των παραγωγών.
Ξεκαθάρισε ο Μ.Βορίδης πως θα δοθεί προταιρεότητα στην αποζημίωση των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, καθώς όπως γίνεται κατανοητό από το υποργείο σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζεται έντονο πρόβλημα ρευστότητας στον παραγωγό, αφού έχει δαπανήσει κεφάλαιο για την καλλιέργεια και περίμενε τα έσοδα της συγκομιδής για να προχωρήσει σε επόμενες τεχνικές φροντίδες των εκμεταλλεύσεών του.
Στη Χαλκιδική, Περιφερειακή Ενότητα που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έφτασε από την Πέμπτη το πρωί ενισχυμένο κλιμάκιο εκτιμητών από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, ενώ σημειώθηκε πως στην Π.Ε. καταγράφηκαν και ζημιές σε εγκαταστάσεις, οι οποίες αποζημιώνονται από τα ΠΣΕΑ.
Σε όλες τις πληγείσες περιοχές, υπήρχαν ζημίες και στο φυτικό κεφάλαιο, με σπασίματα κλάδων και ξεριζώματα δέντρων, που επίσης αποζημιώνονται από τα ΠΣΕΑ.
Ο υπουργός, μετά και από τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, δήλωσε πως υπάρχουν μεγάλες απώλειες παραγωγής σε 12 περιφεριακές ενότητες της χώρας και πιο συγκεκριμένα: Στην περιφερειακή ενότητα Έβρου επλήγησαν καλλιέργειες ελιάς, βαμβακιού και οπωροφόρων, στη Ροδόπη, βαμβάκι, καπνός, ακτινίδια και κηπευτικά, στην Καβάλα αροτραίες καλλιέργειες, στη Χαλκιδική ελιές, αμπέλια και θερμοκήπια κηπευτικών, ενώ στη Θεσσαλονίκη επίσης αμπέλια αλλά και αροτραίες καλλιέργειες.
Στην Π.Ε. Ημαθίας επλήγησαν δενδροκαλλιέργειες οπωροφόρων, όπως και στην Πιερία, όπου σημειώθηκαν όμως και ζημιές σε καπνά και κηπευτικά. Οπωροφόρα, κηπευτικά και βαμβάκια ηπέστησαν είσης ζημιές στη Λάρισα, οπωροφόρα και ελιές στη Μαγνησία, ενώ στην Καρδίτσα σημειώθηκαν απώλειες σε αρωτραίες καλλιέργειες.Τέλος, οπωροφόρα και καλλιέργειες φασολιού στη Φλώρινα Το πιο Νότιο χτύπημα του καιρού ήταν στη Βοιωτία, όπου καταστράφηκαν παραγωγές σε κρεμμύδια και βαμβάκι.
Σε ερώτηση της Agrenda, όσον αφορά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για μείωση του γραφειοκρατικού κολλήματος σε κάθε αποζημίωση, κάτι για το οποίο η προηγούμενη διοίκηση υποτίθεται πως είχε προχωρήσει σε αναλογιστικές μελέτες και ήταν "προ των πυλών", ο υπουργός απήντησε πως αυτό είναι ένα από τα θέματα που εξετάζει η νέα διοίκηση και θα υπάρξει κάποια σχετική τοποθέτηση στις προγραμματικές δηλώσεις. Ένα ακόμη θέμα το οποίο σηκώνει συζήτηση και επίλυση, είναι η πτώση της ποιότητας της παραγωγής και πώς αυτό θα συνδέεται ή όχι με τις αποζημιώσεις. Όπως έχει γραφτεί επανηλλημένα στην Agrenda, η μη αποζημίωση της μειωμένης ποιότητας, με αποτέλεσμα να καταλήγει στην αγορα, δε βλάπτει μόνο τον παραγωγό που πουλάει σε χαμηλότερες τιμές, αλλά και το σύνολο των παραγωγών, καθώς πέφτουν οι τιμές στην αγορά, χαλάει, δηλαδή η "πιάτσα".