10.1.21

Οι λόγοι που καταψηφίστηκαν ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα από την αντιπολίτευση ( Ισχυρός Αριστοτέλης)

 

 Γραφείο Τύπου Δημοτικής Παράταξης
ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Καταψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα από τον Ισχυρό Αριστοτέλη

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε η διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος 2021 στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο επικεφαλής και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ την
παντελή έλλειψη ρεαλισμού στον Προϋπολογισμό και την έλλειψη αναπτυξιακού προσανατολισμού και οράματος στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τα ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ.
Η μεγάλη καθυστέρηση κατάθεσης του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν συνδυάστηκε με καμία πραγματική διαβούλευση με τα Κοινοτικά Συμβούλια, τις επιτροπές και τους φορείς του Δήμου. Για πρώτη φορά, ο Δήμος Αριστοτέλη μπήκε στο νέο έτος (2021) χωρίς ψηφισμένο Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
• Ο Προϋπολογισμός 2021
Παρατηρήθηκε επίπλαστη υπερεκτίμηση ποσών σε προϋπολογισθέντες κωδικούς εσόδων – εισπράξεων (πχ. Τέλη ύδρευσης και υπονόμων), χωρίς να δοθεί η κατάλληλη εξήγηση. Αυτό σημαίνει ότι είτε υπάρχει σκοπός να αυξηθούν κάποια δημοτικά τέλη ή τα “φούσκωσαν” εντέχνως για να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός.
• Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021
Πρόκειται για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα δήμου που εξαντλείται ουσιαστικά σε πενιχρή διαχείριση των συνεχιζόμενων ενταγμένων έργων της προηγούμενης Διοίκησης και επιπλέον, αφαιρεί αδικαιολόγητα έργα πνοής για την περιοχή μας, που είχαν σχεδιαστεί με ώριμες μελέτες από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Έτσι, έργα όπως το Αριστοτελικό Κέντρο στην Ολυμπιάδα, το Κέντρο Αριστοτελικής Παιδείας στο παλιό διδακτήριο Στρατονίκης και ο δρόμος Ουρανούπολης – Κομίτσας, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας.
Φαίνεται πως και η παραμικρή νύξη για πραγματική ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής κάποιους τους ενοχλεί..
Αντ’ αυτών, προτείνονται 29 έργα με 1 ευρώ (!!) το καθένα, σε έναν προγραμματισμό - ευχολόγιο χωρίς δείγματα μελετητικής ωριμότητας, που μόνο ευοίωνα μηνύματα δεν μας μεταφέρει για τη χρηματοδότησή τους από προγράμματα τεχνικών υποδομών δήμων.
Φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή έχει «παίξει τα ρέστα της» και προσπαθεί να διαχειριστεί με επικοινωνιακά τερτίπια την κατάσταση.
Δεν εξηγείται αλλιώς πώς κρίσιμα έργα που αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως η αναβάθμιση – επέκταση των βιολογικών της προ του Άθω περιοχής, που είτε είναι από τους παλαιότερους και χρειάζονται επειγόντως διαρθρωτικές παρεμβάσεις (Ιερισσός, Ουρανούπολη, Ν. Ρόδα), είτε βασίζονται σε ένα ευαίσθητο σύστημα λειτουργίας που χρειάζεται συνεχώς φροντίδα και αναβάθμιση (Γομάτι, Αμμουλιανή),
δεν αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 ούτε καν με το «ευχολόγιο» τους ενός (1) ευρώ..
Παρακολουθούμε να “σχεδιάζονται” έργα προς ένταξη σε προγράμματα, χωρίς τις αντίστοιχες μελέτες και μάλιστα χωρίς μία στοιχειώδη λογική κατανομής.
Συγκεκριμένα που κατανέμονται :
7 είναι οριζόντια έργα για υποδομές του Δήμου,
6 στην Αρναία,
3 στη Μ. Παναγία,
από 2 έργα για το Νεοχώρι και τη Στρατονίκη,
από 1 για Ιερισσό, Παλαιοχώρι, Ολυμπιάδα, Πυργαδίκια, Βαρβάρα, Στάγειρα, Ουρανούπολη,
2 έργα για κάποιους οικισμούς μαζί,
μεταξύ των οποίων ΚΑΝΕΝΑ για την Αμμουλιανή.
 
Δεν μας εξηγήθηκε για ποιο λόγο έγινε αυτή η μοιρασιά των σχεδιασμένων έργων στα χωριά του Δήμου, με μεγάλους χαμένους την πρωτεύουσα του Δήμου, την Ιερισσό
και το μοναδικό κατοικήσιμο νησί στην Κ. Μακεδονία, την Αμμουλιανή.
Αν αυτό δεν είναι μικροψυχία και εμπάθεια ...
Ακόμα και τα μεταλλευτικά τέλη, που τόσο διατυμπάνισε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Δήμαρχος, δεν κατανέμονται όπως πρέπει στα χωριά που δέχονται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, δηλαδή τη Στρατονίκη, το Στρατώνι την Ολυμπιάδα και τα Στάγειρα, αλλά χρησιμοποιούνται “οριζόντια” σε αποκαταστάσεις δρόμων για όλο το Δήμο, σε μία σαφή επίδειξη μικροπολιτικής, με χειρισμούς που θυμίζουν άλλες εποχές.
Το προεκλογικό πρόγραμμα «Ένας Δήμος 16 πρωτεύουσες» ξεχάστηκε την επομένη των εκλογών,
για όλες τις καθυστερήσεις «φταίνε οι προηγούμενοι»
και έτσι φτάσαμε σχεδόν στα μέσα της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής με τις δωρεές της Ελληνικός Χρυσός να είναι η μόνη πραγματική «καινοτομία» της νέας τάξης πραγμάτων.
Αν αυτό συνδυαστεί με τη μη μετακίνηση όλων των υπηρεσιών στην έδρα του Δήμου, ως οφείλει σύμφωνα με τη πρόσφατη Απόφαση του ΣτΕ, τότε θα έχουμε πάει πολλά χρόνια πίσω και σε εποχές που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε.
Οψόμεθα …
Ιερισσός, 10/01/2021
Γραφείο Τύπου Δημοτικής Παράταξης
ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ