13.4.20

Οι Γερμανοί έλυσαν το πρόβλημα των εργατών γης και διασώζουν την αγροτική παραγωγή τους

Οι Γερμανοί αγρότες άσκησαν έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες στην κυβέρνηση του Βερολίνου για να άρει τους περιορισμούς ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν οι εργάτες γης στην χώρα για να πραγματοποιηθούν οι συγκομιδές.
Μπορεί οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης να είναι σε καραντίνα, όμως το αδιαχώρητο έγινε σε αεροδρόμιο της
Ρουμανίας, την περασμένη Πέμπτη (9/4), όταν πολλοί εποχικοί εργάτες γης βρέθηκαν εκεί προκειμένου να μεταβούν στη Γερμανία για να εργαστούν στα χωράφια. Μάλιστα υπήρξε και πρόβλημα με τον συνωστισμό στο αεροδρόμιο, γιατί δεν τηρούσαν τους κανονισμούς περί κορονοϊού και ήθελαν να απολύσουν τον διευθυντή του αεροδρομίου. Συνολικά 13 πτήσεις τσάρτερ συμφωνήθηκε να αναχωρήσουν από Ρουμανία για Βερολίνο, Ντίσελντορφ και Μπάντεν Μπάντεν.

Οι Ρουμάνοι, μαζί με τους Βούλγαρους και τους Πολωνούς, αποτελούν το 85% της συνολικής εποχικής εργασίας στα χωράφια, που βοηθά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στη συγκομιδή σπαραγγιών και άλλων εποχικών γερμανικών γεωργικών προϊόντων. 

Η χώρα θα δεχτεί περίπου 40.000 εποχικούς εργάτες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι θα δουλέψουν εκεί για τους επόμενους δύο μήνες. Οι γερμανικές αρχές υποστηρίζουν ότι αυτοί που θα έφταναν στη Γερμανία θα έπρεπε πρώτα να μπουν σε καραντίνα και μετά να δουλέψουν.

Από την πλευρά τους κάποιοι εργάτες γης αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι οι Γερμανοί αγρότες τους δίνουν συμβόλαια να υπογράψουν για 8 ώρες εργασίας την ημέρα, όμως στην πραγματικότητα δουλεύουν 12 ώρες.

Με άλλα λόγια, η Γερμανία οργανώθηκε για να σώσει τις αγροτικές παραγωγές πολύ πριν από την άρση των περιορισμών λόγω κορωναϊού. Να δούμε τι θα κάνει για αυτό η ελληνική κυβέρνηση.

Παϊσιάδης Σταύρος
Συνωστισμός σε αεροδρόμιο της Ρουμανίας
Μπορεί οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης να είναι σε καραντίνα, όμως το αδιαχώρητο έγινε σε αεροδρόμιο της Ρουμανίας όταν περισσότεροι από 2000 εποχικοί εργάτες βρέθηκαν εκεί προκειμένου να μεταβούν στη Γερμανία.
Ο κόσμος συνωστίσθηκε στην είσοδο, καθώς τα γραφεία ευρέσεων εργασίας δεν είχαν ομαδοποιήσει τους επιβάτες ανάλογα με την πτήση τους.
Η παρέμβαση των αρχών κρίθηκε αναγκαία. Πραγματοποιήθηκε έρευνα για το αν μεταξύ των εργατών υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Δεν είναι φυσιολογικό ότι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν εδώ τόσες ώρες νωρίτερα, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες συνθήκες» δήλωσε ο διευθυντής του αεροδρομίου.
Πολλοί από τους επιβάτες περίμεναν στο πάρκινγκ του αεροδρομίου.
«Όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή πρέπει να τιμωρηθούν. Σε ότι αφορά στον διευθυντή του αεροδρομίου είναι απαράδεκτο το ότι δεν είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας.
Τελικά κατάφεραν να αναχωρήσουν για τη Γερμανία. Η χώρα δέχεται 40.000 εποχικούς εργάτες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι θα δουλέψουν εκεί για τους επόμενους δύο μήνες.
«Κάθε εταιρεία θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, αλλά και όταν οι υπάλληλοι εργάζονται σε ομάδες. Αυτό θα ισχύει για τις πρώτες 14 ημέρες της καραντίνας, κατά τις οποίες μπορούν να εργαστούν» δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας.
Οι περισσότεροι πηγαίνουν στην Γερμανία για να εργαστούν σε χωράφια και μάλιστα δηλώνουν ότι δεν φοβούνται τον COVID-19. Η πρώτη πτήση αναχώρησε το μεσημέρι, ενώ συνολικά 13 πτήσεις τσάρτερ θα αναχωρήσουν από τη Ρουμανία για το Βερολίνο, το Ντίζελντορφ και το Μπάντεν Μπάντεν